10 неща, които трябва да изоставите, ако искате да стe лекар

0
3153
прочитания

 

1. Желанието да промените света

Трябва да се простите с идеята, че ще се превърнете в медицински супергерой, който може да реши всички медицински проблеми един след друг.

Лекарите могат да правят наистина впечатляващи неща, прилагайки уменията си, но и при добри намерения те не могат да се справят с бедността, войните, лошите правителства и с експлоатацията на болни от големи компании.

Можете да помогнете на хора, засегнати от всички тези неща, но вашият принос ще е прекалено малък, за да окаже някакъв решаващ ефект.

  1. Свободното време и уикендите

Започва се по време на следването, когато материалът започва да се натрупва и уикендите биват жертвани, за да бъдат посрещнати срокове и изпити.

Като млад лекар ще започнете да преглеждате всеки излязъл нов график на дежурства и разположения и да проверявате с кого можете да се замените, за да можете да отидете на мечтаната почивка или да се ожените например.

Ще има много слънчеви съботи и недели, в които вашите приятели не-медици ще си правят барбекю и ще си прекарват страхотно, докато вие ще се потите в отделението, чудейки се защо избрахте точно тази професия.

  1. Желанието да сте богат

Ако търсите богатство, има много по-лесни начини да го постигнете, които включват по-малко емоционално натоварване, разходи и стрес.

Ако желаете да станете милионер преди да навършите 30, избягвайте университетите като цяло. Повечето лекари са избрали професията си поради алтруистични причини, както и заради удовлетворението от факта, че разполагат със знанията и уменията да спасяват животи всеки ден.

4. Нежеланието да се чувствате като идиот

От време на време ще правите грешки, а в медицината всички грешки са потенциално много сериозни, просто защото всичко, което правите, оказва директен ефект върху живота на пациентите.

Понякога ще се налага да изтърпявате четене на конско от по-старши лекари, прилагащи обучението чрез унижение като единствения начин за прогрес. Често ще се чувствате като идиот и ако мисълта за това ви плаши, ще е добре бързо да изберете друга професия.

5. Стремежа да се харесвате на всички

Свикнете с мисълта, че ще разочаровате хората от време на време.

Отложените семейни планове заради спешна операция или отказа да оперирате пациент, защото му остават само 3 месеца живот, няма да бъдат посрещнати с радост.

Нещата винаги могат да се позагладят с добра комуникация, но в крайна сметка ще има моменти, в които човекът срещу вас ще иска да ви удари или ще ви се плаче от отчаяние.

6. Вашето въображение

В медицината постъпват хора с богато въображение, но не след дълго те се превръщат в работни машини, лишени от креативност. Ежедневната натовареност смазва в зародиш всякакво желание за оригинално мислене.

Ако искате доказателство, идете на вечерна забава с няколко лекари. Основната тема ще е работата, болните и лекарския хумор.

Разбира се, приемайки този факт, вие трябва да се борите срещу него. Поддържайте другите си интереси и хобита, защото в противен случай медицината ще трябва да лекува и вас.

7. Вашето намерение да живеете на едно място, близо до приятелите и семейството

Искате да се занимавате с нещо предизвикателно, с медицина например? В такъв случай избирането на местоживеене ще е лукс. Най-вероятно ще преследвате мечтите си на по-малко мечтаното място.

Специализирането на нещо желано след дипломирането ви е сигурен начин за постигане на номадство. За хора със семейни връзки или ипотеки постоянното местене е мъчително, но пък вие може да сте изключение.

Може да ви утешава мисълта, че дори и най-отдалечените места имат болница, а там е вероятно да срещнете други лекари, които също е трябвало да се преместят.

Страхотен начин е да се запознаете с нови хора, с които ще загубите връзка, веднага щом се преместите отново.

8. Желанието да слагате приятелите и семейството на първо място

Като лекар вашата работа е винаги на първо място и нямате право да бягате от задълженията си, само защото имате лични ангажименти.

Приятелите и роднините ви трудно ще приемат това в началото. С времето ще свикнат, особено след като ви изтрият телефонния номер.

  1. Здравия сън

Отминаха дните, в които лекари бяха на разположение за 48 или 72 часа, след което им се налагаше да заместят шефа за лекция преди да могат да поспят. Модерните тенденции въведоха „седмицата от нощни”, в която се редуват 4 или 5, а понякога и 7 нощни смени една след друга.

Лекарите, които са принудени да го правят често, обичат да говорят за „смяна на специалност” или „смяна на професия”. Не се безпокойте, тези революционни мисли биват забравени, веднага щом дойде време за дневната ви смяна.

  1. Крепкото здраве

Трябва да осъзнаете, че се присъединявате към гилдия с високи нива на физически и умствени заболявания и на злоупотреби с лекарства, цигари и алкохол.

Докторите са от хората, които упорито избягват търсенето на професионална лекарска помощ, което прибавено към горното, очертава леко плашеща картина.

Но никога не е късно да предприемете изграждане на здравословни навици. Разчитайте и на приятели не-медици, които ще ви предпазват от това да пренебрегвате собствените си нужди в името на лекарската практика.

От Medical News