Безсмъртния Занони: Кои са условията да станеш неофит в школата на розенкройцерите?

0
978
прочитания
Занони е човек с неопределен брой години, който жертва перспективите си за земно безсмъртие, за да приеме човешката любов, в резултат на което среща смъртта си на ешафода във Френската революция.
"Нека зад него има каквото ще. Аз ще повдигна булото."

*Занони е човек с неопределен брой години, който жертва перспективите си за земно безсмъртие, за да приеме човешката любов, в резултат на което среща смъртта си на ешафода във Френската революция.

*Розенкройцерите са едно от най-тайните езотерични братства, а повечето окултно-мистични братства на Запад са произлезли по един или друг начин от Розенкройцерството. 

ИЗБРАНИ ОТКЪСИ от окултния  розенкройцерски роман „Занони“ от 1842 г. на Едуард Булвер – Литън –  роман за вечния конфликт между ума и сърцето, между мъдростта и любовта:

★ „Има само едно особено състояние на душата, при което тя може да схване истината. А това състояние е дълбокото просветление. Душата Ви гори от желание да постигне истината и Вие можете да я накарате да ви се разкрие. Искате от мен да Ви открия, без предварително изпитание и без подготовка, най-великите тайни на природата. Истината може да се изяви на един неподготвен ум толкова, колкото и слънцето да изгрее посред нощ. Такъв един ум приема истината само за да я оскверни. „Който налива вода в размътен кладенец, размътва само тинята.“

★ „Вие трябва да се научите да съсредоточавате всичките си желания към велики обекти. Сърцето трябва да почива, за да може да работи умът.

А сега вие се хвърляте от една цел на друга. Каквото са въглищата за един параход – такова са за духа Вярата и Любовта. Съсредоточени в една цел с цялото си сърце, с всичките си желания, с всичко, което е човешко у Вас, умът и духът Ви ще станат и устойчиви, и непоколебими.“

★ „Толкова ли малко разбираш ти от любовта, та да не знаеш, че тя всичко жертва – самата любов дори – за щастието на любимото същество?“

★ „Ако ти кажех, че бих могъл да те посветя в тайните на онази магия, която философията на наши дни, а и открай време, смята за призрачен блян или за измама; ако ти обещаех да ти покажа как да повеляваш на съществата, които обитават въздуха и водата, как да натрупаш богатство много по-лесно и от дете, което събира раковини по морския бряг; ако ти дам в ръка есенцията на билките, които продължават живота от век на век, тайната на оная сила, която отбива всяка опасност, обезоръжава всяко насилие и подчинява човека, както змията омагьосва птицата; ако ти кажех, че всичко това аз го притежавам и мога да ти го предам, ти би ме слушал тогава и би ми се покорил без никакво съмнение!“

★ „Има едно братство, за чиито закони и тайни дори и най-проницателните школски учени са в пълен мрак. По силата на тия закони, всички членове са длъжни да предпазват, да подпомагат и да ръководят дори и най-далечните потомци на всички ония, които са се трудили, макар и напразно да разбулят тайната на Ордена. Ние сме длъжни да ги насочваме към благополучие. Дори повече: ако ни бъде повелено, ние трябва да ги приемем като наши ученици. Аз съм един от още пребиваващите на Земята членове на това древно, съществуващо от памтивека братство.

Стивън Дарси: Чистото сърце може да постигне безсмъртие (апотеозис) чрез ревитализация

Да ви приема като мой ученик? Научете първо условията за това:

  • Никой неофит не трябва да има при посвещаването си каквато и да било страст или желание, които го приковават към света.
  • Той трябва да бъде чист от любовта към жена, свободен от алчност и амбиции, свободен дори от каквито и да е блянове по изкуството или от надеждата да получи земна слава.
  • Това е едно изпитание, което само най-смелото безстрашие може да издържи, което само най-ефирните натури могат да надмогнат! Ти си недостоен за науката, която е направила мен и други като мен онова, което сме или сме били. Защото цялото ти естество е само страх!… Страх, да! И то най-лошият страх – страхът от хорското мнение… Страх от собствените ти импулси, които са най-благородни. Страх от силите ти, когато духът ти е най-смел. Страх, че добродетелта не е вечна. Страх, че Бог не живее на Небето, за да бди над земята. Страх, да, страхът на дребните хорица, а този страх е непознат на великите души!“

Парацелз: Болестите, които възникват по неизвестна причина, надхвърлят тези, които възникват по медицински причини