Густаво Танака: Нещо изключително се случва, но повечето хора не го забелязват

0
14923
прочитания
„Духовността се пробужда.“
„Рухва прекомерното консуматорство и заставаме на страната на здравословното хранене.“

Освободилият се от стандартните процедури и ограничаващи правила, от веригите на страха в затвора на системата, Густаво Танака – бразилски активист, писател и предприемач, споделя нови идеи за света, като описва осем причини за неговата неусетна промяна.

  1. „Никой не може да понася повече модела на трудовата заетост.“

Хората, работещи в големите предприятия и фирми, не могат да понасят вече своята работа и са на предела на силите си. Липсва им чувство за смисъл и цел, безсмислието чука на вратите им, сякаш идва дълбоко отвътре като вик на отчаяние. Хората искат да зарежат всичко и да се измъкнат. Много са тези, които напускат работата си, за да поемат риска на предприемачеството или да живеят, пътувайки като пилигрими – хора прегорели от стрес или изпаднали в депресия от нежеланата си работа.

  1. „Моделът на предприемачество също се променя.“

През последните няколко години, с експлозията от стартиращи бизнеси, хиляди дребни предприемачи превръщат гаражите си в офиси, за да осъществят своите идеи за просперитет. Влизат във вихъра на предприемачеството, откриват инвеститор, който да ги финансира. Когато получат финансирането обаче, стават отново служители и като такива е възможно да попаднат на хора, които не споделят мечтите им. Скоро финансовата равносметка се превръща в основен двигател на техния бизнес. Хората започват да страдат от това. Отлични стартиращи бизнеси се срутват, защото моделът, преследващ парите, е безкраен.

  1. „Налице е възход на сътрудничеството.“

Много хора осъзнават, че няма смисъл да продължават сами. Те се пробуждат от болния манталитет “всеки за себе си”. Абсурдно е всички 7 милиарда души, населяващи тази планета, да израстват отделени един от друг. Какъв е смисълът да обръщаш гръб на хората, с които живееш в един и същи град?! За щастие, нещата се променят. Споделянето, концепциите за икономика на сътрудничество все повече намират приложение. Върви се в нова посока – посоката на сътрудничество, взаимопомощ, заедност и споделяне.

  1. „Най-после добиваме представа какво всъщност е интернет.“

Интернет е невероятно ефективно средство и след толкова много години, хората започват да разбират силата му. С помощта на интернет светът се отваря, бариерите падат, разделението изчезва, сътрудничеството главоломно нараства. Осъществяват се истински революции чрез използването на интернет като удивителен инструмент и катализатор, какъвто е случаят с Арабската пролет. Интернет слага край на масовия контрол. Големите медийни групи, които контролират новините съгласно посланието, което ги устройва, вече не са еднолични собственици на информацията. Всеки търси това, което желае, свързва се, с когото желае, изследва каквото го интересува. В интернет епохата хората вече не са безмълвни. Анонимните стават официално признати. Светът се събира, а системата може да рухне.

Густаво Танака
  1. „Рухва прекомерното консуматорство.“

Твърде дълго бяхме манипулирани да консумираме колкото може повече, да купуваме всеки нов продукт и купища от всичко, до което можем да се докопаме. Много хора осъзнаха, че това, което им казват, че им е нужно, не им е нужно. Понижената консумация, животът и храненето на по-бавни обороти са новите действия, които разкриват абсурдите, до които сме довели себе си като организирана форма на живот. Все по-малко хора използват автомобили, все по-малко хора пръскат излишни пари и все повече стават тези, които си разменят дрехи, купуват си неща втора употреба, споделят стоки и услуги. Осъзнаването на новия тип потребление може да срине всяка компания, която се крепи на прекомерния потребителски интерес.

  1. „Заставаме на страната на здравословното хранене.“

Бяхме безумни да ядем каквото и да е, стига да е вкусно. Бяхме откъснати от това как храната ни стига до нас и компаниите започнаха да я влошават без никаква реакция от наша страна. Но ето, че хората се пробуждат и застават на страната на здравословното и органично хранене и тенденцията ще продължава да се засилва. Какво общо има тя с икономиката и заетостта? Хранителната промишленост е сред основите на нашето общество, ето защо промяната на нагласата, навиците на хранене и начините на потребление заставят компаниите да се адаптират към един нов пазар. Дребният фермер отново започва да бъде важен за цялата производствена верига. Много хора отглеждат растения за трапезата си в собствените си домовете. Всичко това може да преструктурира цялата икономика.

  1. „Духовността се пробужда.“

За разлика от преди 10 години много хора вече се увличат по медитация, йога и други духовни практики. Дълго духовността бе свойствена само за езотерични типове, странници и мистици, но човечеството като че ли стигна до ръба на крайната рационалност. Доста хора осъзнават, че единствено със съзнателния ум не може да се разбере всичко, което се случва около и в нас. Има друго, което си пробива път и вие бихте искали да го доловите, да разберете: как работят тези нещата, за какво е предназначен животът, какво се случва след смъртта, какво представлява енергията, за която инакомислещите говорят, как се създава усещането за реалността, какво означават съвпаденията и синхронността, защо медитацията помага, как е възможно някои болести да се лекуват по неофициален начин. Наблюдават се редица компании, които осигуряват на служителите си възможност за самовглъбяване, а в много училища децата се учат как да медитират.

  1. „Институционалното образование се отхвърля.“

Кой е създал общоприетия модел на обучение? Кой е избрал учебните предмети и уроците, които се преподават в часовете по история? Защо децата трябва да следват определен набор от правила? Защо трябва да стоят мирно, да мълчат и да носят униформи? Необходими ли са изпитите и тестовете, които държим, за да доказваме, че сме научили нещо? Обществото се придържа към модел, който преповтаря статуквото и задоволява поддръжниците на системата. Това превръща хората в безлични човешки същества. В резултат на всичко това много хора вече работят за преосмисляне на модела чрез неформалното, дистанционно или домашно образование.

*****

Може би никога не сте се замисляли над това, но то се случва и е изключително. Тихомълком хората се пробуждат и осъзнават колко е безумно да продължават да живеят в „предишното“ общество. Погледнете новите процеси и си отговорете нормално ли е всичко, на което сме учени досега, да си остане същото?!

 

Автор: Густаво Танака

Мичио Каку: Вселената е симфония от вибриращи струни, излъчвани от ума на Бог