Мъдростта на дългата коса

0
14654
прочитания
ЗА КАКВО Е НЕОБХОДИМА ДЪЛГАТА КОСА НА ЧОВЕКА?

Съвременната култура внушава на хората, че прическата и стилът на косата са въпрос единствено на хигиена, личен вкус, мода или принадлежност към някаква общност. Фактът, че косата определя и способността да възприемаме света с по-голяма чувствителност и яснота, е пренебрегван, забравен или скрит.

ЕДНА ИСТОРИЯ

В началото на 90-те Сали се омъжва за психолог, който работи в медицинската болницата на Министерството по въпросите на ветераните. Той лекува бойни ветерани с посттравматично стресово разстройство. Повечето от тях са служили във Виетнам. Сали си спомня вечерта, когато мъжът й се прибира вкъщи с дебела официална папка със стотици страници правителствени изследвания. Съпругът е шокиран от съдържанието на папката. Това, което прочита в тези документи, напълно променя живота му. От този момент нататък консервативеният, придържащ се към умерените възгледи мъж на Сали оставя косата и брадата си да растат, без да ги подстригва никога вече. Нещо повече, медицинскитя център на неговото Министерство му разрешава дългото окосмяване, а няколко други също консервативни служители последват примера му. Когато Сали прочита документа, разбира защо се случва това.

ЗАЩО?

По време на Виетнамската война специалните военни сили изпращат тайни агенти в американските индиански резервати, за да търсят талантливи скаути – силни млади мъже с умения за тихо придвижване по неравен терен. Те търсят воини с изключителни, почти свръхестествени сили за проследяване и оцеляване.

ТЪРСЕНЕ НА ПРИЧИНАТА

След назначаване на индианските ловци на активна военна служба, се случи нещо невероятно. Талантите, които притежавали, мистериозно изчезнали. По време на военните задачи те претърпяват пълен провал.

В търсене на причините за неуспеха на индианските войници правителството провежда тестове, с които установява, че късо подстригани вече не могат да „чувстват“ врага и не са в състояние получат достъп до „шестото си чувство“. Те вече не могат да разчитат на „интуиция“ си, не могат да „четат“ тайните знаци и да получават екстрасензорна информация.

Изследователският институт провежда допълнителни тестове с нови индиански войници, които запазват дългите си коси. Дългокосите мъже показват високи резултати в сравнение с късо подстриганите войници.

Документът разпорежда всички индиански ловци – воини да бъдат освободени от късо подстригване, т.е. дългите им коси да бъдат запазени.

ЗА КАКВО Е НЕОБХОДИМА ДЪЛГАТА КОСА НА ЧОВЕКА?24e5ab2a3a07f5e46b46560af3538bcb

Природата е създала косата не само с термично и естетическо предназначение.

Човешката коса, включително окосмяването на мъжкото лице, могат да бъдат възприемани като продължение на нервната система, съдържащо нервите на повърхността на тялото. Космите са като „антени“, които предават информация в мозъчния ствол, лимбичната система и неокортекса.

Чрез косата се излъчва електромагнитна енергия от мозъка към околната среда. Това се установява с помощта на Кирлиановия ефект, при който човекът е фотографиран първо с дълга коса, а след това – след подстригване. След скъсяването на косата получаването и изпращането на сигнали към околната среда в локалната екосистема е затруднено. То причинява нечувствителност в човешките взаимоотношенията и води до сексуална неудовлетвореност. Счита се, че вероятността жената с дълга коса да роди дете БЕЗ токсикоза е по – голяма.

Според апокрифната „Книга на небето и на земята“, старозаветният герой Самсон, известен с героичната си мощ, е носел дълги плитки. Той загубва своята сила, след като коварната Далила го подстригва тайно. С израстването на неговата коса, Самсон възстановява своята мощ.

Твърди се е, че децата с дълго време неподстригани коси, се развиват много по-бързо. Те активно опознават света и се учат. Посягането върху дължината на тяхната коса е във вреда на тяхната памет. Защо, по правило, момичетата се развиват по-бързо ? Възможно е това да се дължи на техните по-дълги коси.

В древността, в повечето народи, подстригването на женските коси е приемано като опозоряване.

Косата абсорбира енергийни потоци с определена дължина на вълната. Това е енергията, от която се нуждае тялото. Ето защо не е препоръчително боядисването на косата.

Например червената коса изглежда червена, защото поглъща всички останали цветове на светлинните лъчи, освен червения. По този начин организмът започва да получава чужда за него енергия.

Някои народи вярват, че дългокосата жената е носителка на мощна енергия, с която може да създаде защитен кръг около любимия си и така тя го предпазва от енергийни проблеми. Счита се, че мъжът получава енергийна защита, докато любимата жена реше косата си. Разпускането на женските коси е било позволено само вкъщи и сред природата, тъй като косата поглъща околната отрицателна енергия и поражда похотливи мъжки мисли.

МЪДРОСТТА НА ДЪЛГАТА КОСА

Дългата коса е извор на психическа сила, която е необходима за мисленето и осъзнаването и за така наречените магически способности на човека.

При неблагоприятни периоди и енергийни въздействия дългата коса започва да дразни човека и той инстинткивно пожелава да се освободи от нея. В такива моменти сякаш цялата тъмнина и „мръсотия“ чрез косата проникват в самия човешки ум. След изрязане на „нежеланото окосмяване“ настъпва състояние на просветление, лекота и приятност. С отрязването на косата се освобождава натрупаната негативна енергия и се рестартира мисловния процес. Човек сам трябва да решава, кога е настъпил моментът за скъсяване на неговата коса.

В много случаи косата е израз на отдаденост, вид посвещение на цел и жертва. Едни от най-смелите воини в света – сикхите, носят дълги коси от самото си раждане в израз на загърбаве на земните удобства в стремежа си към Бога.

***

Не по-малко важна при мъжете е енергийната мощност на мустаците и брадата. Всяко нещо в човешкото тяло е сътворено от природата с определена причина и предназначение …