Д-р Уилям Дейвис: съвременната пшеница е перфектна хронична отрова

0
90584
прочитания

Уилям Дейвис живее в Уисконсин, САЩ. Според американския кардиолог житото, което ядем днес, няма нищо общо с пшеницата на нашите баби. „Това е високо 18-инчово растение, създадено от генетичните изследвания в 60 и 70-те години на миналия век,“ казва Дейвис в програмата на телевизия CBS „Тази сутрин“. Консумираната днес пшеница е чувствително по-различна от старите сортове, тя е с прекомерно количество  глутен, който повишава вкусовите качества на тестените изделия и сладкишите.

Специалистът по превантивна кардиология д-р Уилям Дейвис е автор на книгата „Пшеницата-маскираният убиец“. Това е книга за най-популярната зърнена култура в света и най-общоприета храна – пшеницата, наречена от него:  „перфектната хронична отрова“, „Троянския кон на веригите за бързо хранене“ и „опиат за слабите“.

„Това нещо съдържа неща, за които никой не ви казва. Например, има нов протеин, наречен глиадин. Това не е глутен. Аз не се позовавам на тези, които имат непоносимост към глутена. Казвам това за всички, защото всички са обект на протеина глиадин, който представлява опиат (екзорфин). Той се свързва с опиатни рецептори в мозъка на човека и стимулира неговия апетит. “

На въпроса дали селскостопанското производство може да се върне към зърното, което е произвеждано по-рано, Дейвис заявява, че е възможно, но това не е икономически изгодно, тъй като тази пшеница дава по-малка реколта от същата площ. Съвременната пшеница е модифицирана, за да гарантира на производителите си максимално производство и висока доходност. Подобно на хранително чудовище тя причинява значително покачване на нивото на кръвната захар, предизвиква преяждане, прекомерен глад, отпадналост и води до пристрастяване. Д-р Уилям Дейвис посочва пшеницата за истинския враг на оптималното човешко тегло. Според него нито захарта, нито мазнините или обездвижения начин на живот са главните причинители на превърналото се в епидемия затлъстване.

„Ако трима души са загубили няколко килограма, това е страхотно“, казва Дейвис. „Но ние виждаме как стотици хиляди хора губят 15, 40, 70 кг. Диабетици спират да бъдат такива, болни от артрит пациенти изпитват драматично облекчение, хора загубват синдрома на дразнимото черво, депресията и така нататък. “

Премахването на пшеницата от храната, според директора на Track Your Plaque (програма за превенция на сърдечно-съдови заболявания) Уилям Дейвис, освен загуба на телесно тегло ще донесе множество ползи, сред които:

–  облекчаване на метаболитния синдром и диабета;
–  възстановяване след чревни проблеми;
–  значително подобрение на нивата на холестерола и LDL;
–  подобряване на костната структура и плътност;
–  преустановяване на кожни проблеми;
–  намаляване на възпалителните процеси, болки и последствия от ревматоиден артрит;

В свое интервю Уилям Дейвис заявява: „От главата до петите, всичко се подобрява без употребата на пшеница.“ Дейвис стига до извода, че няма хора, които да не се изпитали поне малко подобрение в качеството на живот, след като са предприели отказ от консумацията на съвременна пшеница.

За да се избегнат продуктите, които съдържат пшеница, Дейвис съветва да се консумира „истинска храна“ – авокадо, маслини, зехтин, зеленчуци. „Но не и зърно, защото повече от 90 на сто от всички зърнени култури се падат на пшеницата, а не, да речем, на ечемика или лена”, казва д-р Дейвис. Той приветства стремежа към непреработени храни, месо, риба, сурови ядки, зеленчуци, яйца, сирене, зехтин, кокосово масло. Съветва хората да избягват комерсиалните продукти с етикет „без глутен”, тъй като въпросните продукти съдържат царевична, оризна или картофена скорбяла.

За д-р Дейвис замяната на изделия от смлени зърнени продукти с пълнозърнести такива, е подобна на замяната на цигарите без филтър с цигари с филтър, т.е. е израз на опорочена логика. Според него премахването на пшениченото зърно от храната на хората не само ще доведе до подобряване на здравето им, но и значително ще трансформира системата на здравеопазването.

Как да се храним здравословно, да изглеждаме добре и да се чувстваме отлично ?

По материали на :www.cbsnews.com