Кой е най-мощният враг на женското здраве и щастие?

0
31114
прочитания

Качеството, което създава в живота на една жена безброй проблеми

Женската природата (Ин) в своята енергия е много гъвкава, приемаща и податлива, това не означава, че тя е слаба. Спомнете си стихията на водата, с цялата й гъвкавост и сила тя може да разрушава, да убива, тя може да бъде страшна и ужасна.

Но тя е и благодетелна, тя изпълва живота, премахва жаждата, дава енергия за растеж и възстановяване. Когато следваме женската си природа, ние получаваме нейната сила, мощ и съзидателна енергия!

Жената е мистична врата към Боговете

Най-мощният враг, който унищожават женската Ин природа и създава на жената множество проблеми, е качеството категоричност.

Какво е категоричността?

Това е, когато една жена смята, че нейният светоглед е единствено точният и верен, нейните ценности й се струват най-важни и е налице умствена и емоционална привързаност към някакви стандарти. Това може да се прояви както в духовен план („Моя Бог и моите жизнени ценности са въздесъщи“), така и в битов („Моята козметика и моят стил са по-добри от останалите“).

Такива жени с „пяна на устата“ доказват своята правота, снизходително се усмихват („Бедният той, глупавият.“) или просто съжаляват „непросветените“.

Да погледнем ли по-честно и по-дълбоко в живота си?

Преобладаваща част от жените например имат категоричното убеждение, че вегетарианците са по-добри, по-чисти, по-духовни от месоядците.

Много жени смятат, че ако следват някои духовни традиции, те ще са с една глава над другите жени. Жената, която изучава знанието за женствеността, счита, че това й носи авторитет пред останалите жени, които не изследват женската природа .

Какво е лошото на категоричността?

В една от най-старите и мъдри книги пише:

„Светкавица винаги удря там, където са натрупани авторитарни идеи и догми.“

Това изречение добре описва това, което се случва със свръхкатегоричните жени, неспособни да приемат другите хора и техните ценности.

Ако една жена се отнася категорично лошо към алкохолиците например, те ще я преследват, попадайки в полезрението й, за да се свържат с нея и да й поискат пари. Ако тази категоричност е много силна, дори любимият човек на жената може да започне да злоупотребява с алкохол.

Ако една жена съди други жени (например заради връзките им с женени мъже), с течение на времето в живота й започва да се оформя подобна ситуация.

Ако една жена намира своята духовна традиция за единствено правдоподобна, в рамките на съответната духовна общност я застигат  големи разочарования.

Категоричността е обратната страна на приемането.

Нашият живот е нееднозначен, мекият период на Юпитер заменя твърдия период на Сатурн, и ако ние не разполагаме с гъвкавостта и приемането, тежките периоди могат да ни пречупят. Бурята пречупва огромното дърво, но гъвкавата върба се огъва от вятъра и продължава живота си!

Когато жената се установява в някаква категоричност, тя сама се заключва в рамки и привлича в живота си сложни уроци, свързани с приемане, любов, самоуважение. Колкото по-висока е степента на категоричност, толкова са по-трудни уроците!

Някои от вас ще кажат: „Нима трябва да се приемат насилниците и алкохолиците, които проявяват грубо отношение към жените си?“

Те са направили своя избор, избрали са този път, тъй както вие сте избрали пътя на духовността и личното развитие. Бог позволява на тези хора да направят този избор,  защо да не можем и ние да им позволим това?

Ние сме свободни да изберем дали да си сътрудничим с подобни хора и да споделяме енергията си с тях, като ги допускаме в живота си. Това е алтернатива на осъждането, подценяването и ехидността.

В този свят има радост и страдание, милост и грубост и всички те са парченца от хармонията. Нека  погледнем в живота си и се запитаме:

✦ Поставяме ли се над останалите?

✦ Мислим ли за нещо, като не можещо да бъде по друг начин?

✦ Силно категорични ли сме по някои въпроси?

Може би си мислите, че категоричността ви предпазва от нещо, а всъщност всичко в този свят има право да съществува.

Съсредоточете се върху това, което искате и го въплътете в живота си!

Лао Дзъ  разкрива дълбоката природа на приемането така:

Нищо в света
Не може да бъде толкова меко
И податливо като водата.
И все пак разтварящо твърдото
И неподатливото.
Нищо не може да се сравни с нея.
Мекото превъзхожда твърдото.
Кроткото преодолява непреклонното.
Всеки знае, че това е така,
Но много малко хора го използват.

Разтваряйте своите проблеми и трудности в приемането и в гъвкавостта и използвайте своята сила!

Защо жените живеят по-дълго от мъжете?

(По материали на Юлия Судакова)