Духовните котви или защо трябва да живеем на любимо, а не на изгодно място  

0
1320
прочитания
Хората се нуждаят от духовни котви или поддръжки, за да се чувстват в безопасност по време на житейското си пътуване, особено по време на неговите „бурите“. Големите „вълни“ могат да бъдат „яхнати“, ако човек разполага с правилните котви.

„За душата ни тази надежда е като здрава и сигурна котва. Тя влиза във вътрешното светилище зад завесата.“

Евреи 6:19

КОТВАТА Е ОТ СЪЩЕСТВЕНО ЗНАЧЕНИЕ, ЗА ДА СТЕ СИГУРНИ, ЧЕ ЛОДКАТА ВИ НЯМА ДА БЪДЕ ПОМЕТЕНА ОТ ТЕЧЕНИЕ ИЛИ ИЗДУХАНА ВЪРХУ СКАЛИТЕ ПОСРЕД НОЩ.

Какво е духовна котва? Какво наистина ни закотвя?

Котвата помага да се закрепи плавателния съд на едно място, така че той да не се понесе в открити води. По същия начин „духовната котва“ е някаква опора, солидна основа, нещо, което ни помага да останем здраво заземени, установени и свързани с най-важното, за да се справим с житейските предизвикателства. Духовната котва напомня за „по-големите от нас неща“, които ни придават житейски смисъл.

Хората се нуждаят от духовни котви или поддръжки, за да се чувстват в безопасност по време на житейското си пътуване, особено по време на неговите „бурите“. Големите „вълни“ могат да бъдат „яхнати“, ако човек разполага с правилните котви.

Духовна котва може да бъде: предмет, текст, медитативна практика, символ и др.

„Котвите“ вероятно вече са във вашия живот. Това могат да бъдат неща, които виждате или правите редовно, макар и не непременно всеки ден. Например, може да си спомните, че когато видите конкретна картина или слушате определена песен, вие се чувствате по-спокойни.

Най-важната част от използването на духовна котва е да се доверите на собствената си интуиция, която ви насочва към това, което работи за вас.

Ето някои разновидности духовни котви:

  • „Свещеният“ обект като духовна котва

Това е предмет, който ви дава смисъл и цел; напомня за вашето здраве и благополучие, като например:

• Произведение на изкуството или свещен символ;

• Стихотворение;

• Специално бижу;

• Снимка или нещо написано от любим човек;

• Камък или друг природен обект от любимо място;

• Монета или възпоменателен предмет.

След като сте избрали този предмет, вие обикновено го носите в себе си, влизате в контакт с него – поглеждате го или го докосвате.

  • Песента като духовна котва

Музиката може да има незабавен ефект върху нашия ум, емоции и дух, свързвайки ни с усещането за хармония и покой.

  •  Молитвата като духовна котва

Може да използвате свещена дума, фраза, мантра, звук или изображение, за да се съсредоточите върху нещо по-голямо от себе си, да се успокоите и закотвите в условията на стрес.

  • Дихателната практика като духовна котва

Дишането може да бъде една от най-простите, преносими и мощни котви от всички възможни.

Популярна техника е „Преброяване на вдишванията“ – докато се занимавате с нормалните си дейности, правете пауза, за да преброите 5 вдишвания.“

  •  Позицията на ръката или тялото като духовни котви

В някои медитативни традиции се използват специфични позиции на ръцете, за да се създаде фокус и осъзнатост. Например внимателното докосване на върха на палеца до върха на показалеца, вдигането на длани нагоре или поставяне на ръка върху сърцето.

  • Мълчанието като духовна котва

Тишината може да бъде много лечебна, както и практикуването на „просто да бъдете“. Тишината и самотата изострят връзката с Висшия Аз.

  • Мястото като духовна котва

Пребиваването на определено място може да бъде полезно. Престоя сред природата може да накара някои хора да се почувстват в мир, т.е. да са духовно закотвени. За други проява на духовна котва е събирането с определена общност от хора в свещено пространство.

Много хора мислят, че ако живеят в мегаполиса, в столицата, всичко ще бъде наред, ще спечелят много пари, но в действителност всичко съвсем не е така. В реалността, за материалните проблеми човек може да забрави само в своята естествена среда, а ако мегаполиса не му подхожда и се чувства като в океан, той няма да може да се развива. Големият град ще изпие цялата му енергия, въпреки че там е налице голяма концентрация на различни енергии.  За да можете да се концентрирате, живейте на любимото си място, а не на „изгодното място“.  

Други форми на „котви“ са семейство, приятели и преживявания. Спътниците ни стабилизират и идват при нас в нестабилни времена. Редовните разговори с духовни ръководители успокояват душите и страховете.

От друга гледна точка идеята за духовните котви може да бъде натоварена и с отрицателен смисъл, т.е. като форма на привързаност. В тази връзка на места се споменават т.нар. Седем котви. Седемте котви са кармичните дългове, физическите притежания, страхът, отговорността, отмъщението, съжалението и логиката, но тук те не са във фокуса на вниманието.

Дали духовните котви се променят със сезоните и обстоятелствата в живота на хората?

Морган Фрийман попита веднъж будистки монах какво означава „чудо“

Методът „виолетова гривна“ на Уил Боуен или 21-дневен контрол на ума без критики, оплаквания и недоволство