40 правила за хранене и живот в радост от мъдреца-столетник Андрей Ворон

0
76343
прочитания


Избрани откъси от книгата „Много години, благи години“ на Мирослав Дочинеш, журналист от Молдова, който съхранява и  описва простите, но ефективни съвети за здраве и изцеление на 104 –годишния карпатски мъдрец Андрей Ворон

ЗА ТЕЛЕСНОТО ЗДРАВЕ

7-те най-ценни храни 7-те най-ценни течности
Цвекло Изворна вода
Краставици и лук Зелен чай
Извара Сок от грозде (вино)
Риба Чай от листа, клонки и цветове от плодове
Просо, елда, царевица, боб Квас (Айран)
Ябълки Компот от круши
Ягоди и орехи Зелева чорба

 С шепа фурми и чашка вино римските легионери са бягали в пълна амуниция по 20 километра, врязвали са се във вражеските редици и се биели без почивка. А от пресищането и разврата на патрициите римската империя рухнала.

 1.  Изградете си навика по няколко минути във всяко време да стоите боси на земята. Отдавайте тялото си на земята, преди тя самата да го е повикала.
 2. Търсете случаи да стоите във вода. Тя премахва умората, очиства мислите.
 3. Пийте чиста вода, когато имате възможност, без да дочакате да ожаднеете. Това е първото лекарство. Където и да ме водеше съдбата, винаги търсех кладенец или извор. Не пийте сладка и солена (минерална) вода от бутилки. Първата разяжда черния дроб, втората – запушва съдовете.
 4. Всеки ден на трапезата си трябва да имате зеленчуци. Пълноценни и хранителни са онези зеленчуци, които са сгрети и пълни със слънце. На първо място е цвеклото; няма на земята по-добра храна. Следват го фасулът, тиквата, ягодите, морковите, доматите, чушките, спанакът, салатите, ябълките, гроздето, сливите.
 5.  Ако искате, можете да ядете месо, но рядко. Не яжте свинско месо; не един човек то е изпратило на оня свят. Но едно тънко парче сланина ще ви е от полза, но не го пушете.
 6. Лоша храна са колбасите, пържените картофи, бисквитите, сладостите, консервите, маринатите. Моята храна са зърнените храни, фасулът, зелените зеленчуци. Когато един хищник се е наял с месо, той едва пълзи, става ленив. А конят яде овес и всеки ден тегли товари. Скакалецът се храни с трева, но има сили да лети.
 7.  Яжте по-често по една шепичка храна, но начесто. За да ям по-малко, пия много вода, ям груба храна и сурови зеленчуци. От вечерта в четвъртък до вечерта в петък нищо не ям, пия само вода.
 8. Постенето е най-голямата благодат. Нищо друго не ме прави по-силен и по-млад от постенето. Костите ми стават леки, като на птиците. А сърцето ми – весело, като у младо момче. С всяко постене аз се подмладявам с няколко години.
 9. Слънцето изгрява и залязва за вас. Работата спори след изгрев слънце. Ако свикнете с това правило, ще имате здраво тяло и здрав дух. А мозъкът почива най-добре и се прояснява във вечерния сън. Така постъпват монасите и воините и имат сили да служат.
 10. Добре е на обяд да дремнете половин час, за да може кръвта да освежи главата и лицето. Лошо се спи след нахранване, защото тогава кръвта се сгъстява и мазнините се отлагат на съдовете.
 11. По-малко стойте на едно място, но спете достатъчно.
 12. Старайте се да стоите повече под открито небе. Научете се да живеете в леко хладно помещение. Достатъчно е краката и ръцете да бъдат на топло, а главата – на студено. Тялото се сбръчква и остарява от топлината.
 13.  Ако тялото ви е слабо, го засилвайте с билки, горски плодове, листа и клончета боровинка, малини, ягоди.
 14.  Не забравяйте ядките. Те са необходими на нашия мозък. Те съдържат сила за мозъка. Хубаво е на ден да се употребява по една чаена лъжичка орехово масло.
 15.  Когато на душата ви е лошо, трябва много да ходите. Най-добре в полето, гората, над водата. Водата ще отнесе вашата печал. Но помнете: най-доброто лекарство за тялото и душата ви са постът, молитвите и физическата работа.
 16.  Движете се повече. Грижите ви държат на земята. Не ги загърбвайте, но не им позволявайте да властват над вас. Никога не се страхувайте да започнете нещо ново – ще се обновите.
 17.  Моята почивка е смяната на занятията. Нервите си почиват, когато ръцете се трудят. Тялото набира сили, когато работи главата.
 18. Не преяждайте! Гладният звяр е по-хитър и по-притворен от сития човек. 19. След вечерята половин час се разхождам в градината.
 19.  Когато приемате храна, не я запивайте. Не пийте нито преди, нито след хранене.
 20.  Когато режете зеленчуците с нож, те частично губят земната си сила. Яжте ги и ги варете цели. Лукът става два пъти по-полезен, ако се пресова с ръце или дървена дъсчица.
 21.  За мен най-добрата запарка е от млади клонки от круша. Този чай е много ароматен и лечебен. Той извежда солите и излишната вода, премахва болките и възпаленията на ставите.
 22.  Ако сте уморени, чувствате слабост и болезненост, дайте почивка на организма си. Нека храната ви да бъде по-проста; изяжте само едно ястие през деня. На следващия ден – друго ястие. Спазвайте този режим една-две седмици.
 23. Ако искате дълго да останете млади и да живеете дълго, веднъж в седмицата си устройвайте ябълково-орехов ден. Сутринта пригответе осем ябълки и осем ореха. На всеки два часа изяждайте по една ябълка и по един орех, колкото стомахът да е зает през деня.
 24.  Когато почувствате, че организмът ви бързо се уморява, че всичко ви дразни и работата се изплъзва от ръцете ви, значи трябва да приемате моркови 2-3 пъти на ден. Така ще възстановите силите си.
 25.  Горещи ястия приготвям само 1-2 пъти. Храната трябва да бъде прясна.
 26. За да не се простудявате, не се мийте с гореща вода; яжте всеки ден орехи и чесън, ходете боси по насипана на пода царевица и спете много.
 27. Когато настъпи сезонът на плодовете, можете да се откажете от всякаква храна, яжте само плодове. Всеки плод ще ви зареди със сила и здраве – от черешите до дините.
 28.  Целебна сила е здравият сън. Но той всеки ден трябва да бъде заработен с някаква работа и усилия.
 29.  За да не ходите с децата по болниците, ги отдайте в ръцете на Природата. Научете ги от малки да ходят боси по земята. Това е силна закалка.

Как да се храним здравословно за да изглеждаме добре и да се чувстваме отлично

19511784_1578024295549896_1340926316_n

  Обгорялото от слънцето дете, ухапано от оса или мравки, ужилено от коприва, изкъпало се в студена вода, уболо се на трън – това означава, че се е закалило, станало е по-здраво и по-силно духом !

ЗА ДУШЕВНОТО ЗДРАВЕ

 1.  Никога не бийте дацата и не им крещете. В противен случай от тях ще израстат роби.
 2.  Създайте в себе си вътрешно чувство на радост и очарование от живота.
 3.  Намерете време за мълчание, за успокоение, за душевна беседа със себе си.
 4.  Кое е добро и кое лошо, нека да ви подскаже вашето сърце, а не човешката мълва.
 5. Онова, което е предвидено за вас, ще ви бъде дадено. Само се научете смирено да го чакате. Онова, което не ви принадлежи, не бива да го имате и не го чакайте. Така на душата ви ще бъде леко.
 6.  Не се тревожете от онова, което говорят и мислят за вас. Бъдете си сами съдии.
 7.  Когато сърцето ви е препълнено с любов, в него няма място за страх.
 8.  Не се съревновавайте в нищо и с никого. Всеки си има своите битки, по-добре е да отстъпвате.
 9.  Не спорете; всеки човек си има своя правда и своя обида.
 10.  Бъди добър и внимателен с хората. Дори от най-глупавия има какво да научите. Не правете от хората нито приятели, нито врагове. Тогава няма да имаш проблеми с тях.

Съвети за здраве от създателя на космическата медицина Източник: откъси от книгата „Много години, благи години“, автор Мирослав Дочинеш