Методът „виолетова гривна“ на Уил Боуен или 21-дневен контрол на ума без критики, оплаквания и недоволство

0
2140
прочитания
Уил Боуен прави виолетова гривна, на която пише „Свят без оплаквания“ и всеки, който я сложи, приема за правило да не се оплаква, критикува и клюкарства в рамките на 21 дни.
Виолетовият цвят символизира висша мъдрост и духовно познание.

„Всичко, за което мислите, нараства. Вие помагате на всичко, на което позволите да изпълни съзнанието ви, да нараства. Независимо дали обектът на мислите ви е нещо лошо или добро. Този закон действа безотказно на всички нива на живота ви. От друга страна всичко, което вие не допускате в съзнанието си, ще се намалява до пълното му изчезване. Губите всичко, което не използвате.“ Емет Фокс

През 2006 г. Уил Боуен, американски пастор от Мисури, лектор и писател, открива, че ако в течение на 21 дни човек не се оплаква, не критикува и не клюкарства, то животът му коренно ще се промени.

Той прави виолетова гривна, на която пише „Свят без оплаквания“ и всеки, който я сложи, приема за правило да не се оплаква, критикува и клюкарства в рамките на 21 дни. Счита се, че виолетовият цвят има успокояващо, тонизиращо въздействие върху мозъка, сваля тревогата и раздразнението. Той символизира най-висша мъдрост и духовно познание. А 21 дни са достатъчен период, през който дадено действие да се превърне в навик и да се закрепи в подсъзнанието. Гривната трябва да е проста, за предпочитане гумена или силиконова, за да не може да се сваля под душа и по време на сън. Тя служи за визуален напомнящ стимул.

Ако в някой от тези дни човекът забрави и произнесе оплакване, критика или клюка – той трябва да премести гривната от едната ръка на другата и да започне броенето на 21 дни отново. С упражнението се продължава дотогава, докато гривната се задържи на едната ръка за 21 дена поред.

Причината, поради която това упражнение „работи“, е дендритогенезата – способността на мозъка да „откъсва“ неврон от мястото, където е „свикнал“ да подава нервен импулс и по този начин се сменя фокуса при подаването на импулса. Така да се каже, променят се и филтрите, през които човек вижда и преживява света.

Самият Боуен пише, че е успял да завърши експеримента и да носи гривната 21 дни без да сменя ръката, чак след 3 месеца. Оказва се, че на повечето хора са били необходими поне 5-6 месеца, за да се справят със задачата. Първите няколко седмици гривната се прехвърля от ръка на ръка по 10-20 пъти на ден, после по един път на ден, а след няколко месеца се задържа и по цяла седмица.

Идеята се оказва толкова ефективна, че започват да я прилагат милиони хора по света. Много от тях споделят, че сякаш са свалили було от очите си. Те установяват, че светът не е лош и дисхармоничен, а напротив, той е перфектно устроен, а ние сме заобиколени от интересни, позитивни и полезни за напредъка ни неща. В началото не е толкова лесно, но с времето изборът да мислиш и живееш без недоволство и негативизъм става все по-лесен и осъзнат, а представата ни за света и самият свят се променят до неузнаваемост.

Минуси на метода: Този метод не е подходящ за всеки. Потискането на емоциите може да доведе до последващи прояви на психосоматика. Ако по време на носенето на гривната внезапно възникнат проблеми с гърлото и гласа ви, това е ясен знак, който казва, че гривната трябва да бъде премахната и да не се използва повече, поне докато в процеса на саморазвитие не овладеете умението да се фокусирате върху светлите, положителни неща във всяка ситуация.

Забележка: Оплакването не трябва да се смесва с информирането на някого за грешка или недостатък, за да бъдат отстранени. Да се въздържаш от оплакване не означава непременно да се примириш с лошо качество или поведение. Критиката може да бъде заменена със забележка, направена добронамерено и без омраза.

Техники за спиране на вътрешния диалог и постигане на вътрешно мълчание