Техники за спиране на вътрешния диалог и постигане на вътрешно мълчание

0
4484
прочитания
Ежедневната човешка умора до голяма степен е провокирана не толкова от физическото натоварване, а от воденето на непрекъснат вътрешен диалог.
За езотеричните традиции умението да се спира вътрешния диалог е ключово при усвояване на магическите практики.

Освен спирането на вътрешния диалог, нищо не може да се промени нито в самите вас, нито във вашата представа за света

„Непрекъснато си говорим за нашия свят. Всъщност ние създаваме нашия свят с нашия вътрешен диалог. Когато спрем да говорим със себе си, светът става такъв, какъвто трябва да бъде. Ние го подновяваме, даваме му живот, подкрепяме го с вътрешния си диалог. И не само това. Ние също избираме своите пътища според това, което си казваме. Така че повтаряме един и същ избор отново и отново, докато умрем. Защото продължаваме същия вътрешен диалог. Воинът е наясно с това и се стреми да прекрати вътрешния си диалог.“

Дон Хуан

„Ключът към шаманизма е да променим представата си за света. Спирането на вътрешния диалог е единственият начин да направите това. Всичко останало са само приказки. Каквото и да правите, освен спирането на вътрешния диалог, нищо не може да се промени нито в самите вас, нито във вашата представа за света.“

 Дон Хуан

Как чрез натрупване на лична сила и непреклонно намерение толтеките моделират съдбата си

Вътрешният диалог е концепция, която описва процеса на непрекъсната вътрешна комуникация на човек със себе си. Той е резултат от присъствието в съзнанието на няколко субекта на общуване едновременно.

Вътрешният диалог е неразделна част от човека и е полезен в много ситуации. Той способства за намиране на различни варианти за решаването на проблем, генерира необходими разсъждения, създава чувство на интерес при търсене на нови неща и т.н.

Трябва обаче да се усвои и умението да се спира вътрешния диалог, когато той е излишен, и да се започва, когато е наложителен. Свободният поток от мисли понякога води към страната на най-лошите очаквания и възприятия. Твърде често, когато ръцете са заети, умът се занимава с „предъвкването“ на несъществуващи проблеми.

Ежедневната човешка умора до голяма степен е провокирана не толкова от физическото натоварване, а от воденето на непрекъснат вътрешен диалог. Колкото повече се потъва в мисли и самоанализи, толкова повече енергия се разпилява за поддържане на безкрайните разговори със себе си и толкова по-малко от нея остава за истинските неща. Хората, които успешно практикуват спиране на вътрешния диалог, видимо подобряват общото си психо-физическо състояние и повишават енергийния си капацитет.

За езотеричните традиции умението да се спира вътрешния диалог е ключово при усвояване на магическите практики. Прекъсването на вътрешния диалог е една от основните задачи на магията, чието постигане е необходимо, за да се промени картината на света и да се получат висши магически (шамански) знания. Според учението на Кастанеда вътрешният диалог е инструмент, с който човек създава и фиксира своята картина на света, което го прави слабо възприемчив за нова информация. 

Ето пет ефективни техники за спирането му:

1. Създаване на „Бял екран“

Представете си голям бял екран в ума си, като в киносалон, и се опитайте да запазите това изображение в главата си. Визуализирате това възможно най-ясно. Когато успеете да запазите ясен образ на екрана в главата си, започнете бавно да премествате погледа си по него, първо от единия ъгъл в другия, след което просто произволно премествайте погледа си.

2. „Ходеща сила“

Пръстите трябва да са прибрани, гърбът да е изправен. Очите са насочени към линията на хоризонта и гледат към полукълбото, като основният фокус е изместен към периферното зрение. За да подобрите ефекта, можете да добавите слух към тази техника: трябва да слушате света. При такова възприятие слухът се „разгръща на топка“, тоест възприема всички околни звуци едновременно, а не поотделно, както сме свикнали. Това създава усещане за „дълбочина“ на звуците. Препоръчително е да го правите по 20-25 минути на ден. Не повече, но не и по-малко. След седмица вие сами ще усетите колко да увеличите времето за тренировка. Резултатите стават забележими в рамките на десет до петнадесет дни.

3. Упражнение от Ошо

Трябва да седнете, да се отпуснете, да затворите очи и да оставите вътрешния си диалог да „проговори“. В същото време, ако имате достатъчно лична Сила за това, можете спокойно да наблюдавате какво се случва. Създава се картина на изумителна красота: диалогът първо нежно прошепва по навик, след това бавно повишава гласа си, бърборенето му става по-абсурдно, глупаво, несвързано. Осем или десет минути по-късно той започва да разказва каквото и да било. Особено обича да използва два трика, за да привлече вниманието ви. Първо, той обича да казва нещо логично, с цифри: календар, разписания на автобусите или математически формули, които сте мислили, че сте забравили, след като сте напуснали училище. Второ: той често ни улавя в спомени: ще ви подхване снимка от младостта, а самият той веднага ще скочи на заден план и ще зашепне тихо, описвайки света. И в първия, и във втория случай, ако сте го уловили да прави това, трябва да действате по следния начин: игнорирайте го и не се увличайте от изплъзващата се картина.

4. Дзен практики за спиране на вътрешния диалог

Застанете в средата на стаята и започнете да правите едновременни движения с изпънати ръце: нарисувайте хоризонтална линия с дясната и вертикална с лявата. Когато това не ви се струва достатъчно и тялото ви се адаптира, тогава започнете да рисувате квадрат с дясно и кръг с ляво. След като овладеете тези жестове, напишете азбуката с ръце: дясната пише „A“, лявата „B“, дясната „C“ и така до края на азбуката.

5. Фокусиране върху няколко предмета едновременно

Поставете ръцете си пред вас си и погледнете между тях. В същото време се опитайте да гледате с периферно зрение и двата показалеца едновременно. Тук е много важно да фокусирате вниманието си върху двете точки едновременно. Ако успеете, опитайте се, без да напускате това състояние, да го изучавате, да го запомните. Обърнете внимание, че в този момент не мислите за нищо. Ако се появят мисли, значи вниманието вече не е в двете точки. Практикувайте да поддържате това състояние възможно най-дълго. След това се опитайте да задържите това състояние, без да използвате пръстите си, задръжте го с усилие на волята. Ако чувствате, че мислите ще се появят или вече са се появили, удвоете вниманието си отново. Можете да използвате не само пръстите си, а например да поставите две свещи и да ги наблюдавате едновременно.

Техники за спиране на вътрешния диалог – част 2