Предупреждението на Харари: Смисълът на живота за „безполезната класа“ ще бъдат компютърните игри

0
7376
прочитания
Проблемът на бъдещето няма да бъде в липсата на пари, а в липсата на заетост, на житейски цели и чувство на удовлетворение.
Хиляди години човечеството придобива власт да контролира света извън себе си, но не и да контролира света вътре в себе си.

Според израелският писател Ювал Ноа Харари (Yuval Noah Harari) до 2050 г. автоматизацията и роботизацията ще доведе до появата на нова социална класа, която няма да е просто безработна, а ще бъде лишена от възможността да започне достъпна работа. Алгоритмите за анализ на големи данни и роботите ще отнемат стотици професии на хората, но те ще бъдат заменени от нови видове заетост, пише авторът на книгата „Homo Deus: Кратка история на утрешния ден“. Икономически излишните хора ще могат да прекарват все повече време в триизмерни виртуални светове, в които ще откриват повече емоции, отколкото в реалния свят.

Представителите на тази „безполезна класа“ няма да се бунтуват, защото ще оцеляват посредством Безусловен Базов Доход. Те няма да са в бедност, тъй като развитието на технологиите ще доведе до натрупване на капитал и ще позволи на гражданите да генерират безусловен основен доход. Проблемът на бъдещето няма да бъде в липсата на пари, а в липсата на заетост, на житейски цели и чувство на удовлетворение. Драмата ще е в страданието на хората от безполезност и непригодност.  

Притиснати от реалността, в стремежа да запълнят празнотата си мнозина ще намерят съдбата си в компютърните игри или в други хедонистични занимания.

Авторът припомня факта, че и днес мнозина се отказват от работата си в полза на видео игрите. Например според Американското бюро по статистика на труда през последните десетина години количеството свободно време за нискоквалифицираните работници се е увеличило с 4 часа седмично, а 3 часа от това допълнително време се отделят за занимания с видео игри.

Авторът прогнозира, че много хора ще се превърнат в киборги, увеличаващи своите способности чрез изкуствен интелект, кибер и био технологии, а професията на дизайнер на виртуални светове ще придобие популярност. Не всеки обаче ще може да я овладее. „Работата ще изисква креативност и гъвкавост и все още не е ясно дали 40-годишен безработен таксиметров шофьор или застрахователен агент ще може да се реорганизира и да стане дизайнер на виртуални светове“.

Харари предупреждава, че след време всеки специалист ще трябва да се „преоткрие“ отново. Проблемът на бъдещето ще бъде не само създаването на нови работни места, а създаването на професии, с които хората да се справят по-добре от алгоритмите.

Израелският визионер припомня, че от хиляди години човечеството играе „виртуални игри“, които до този момент е наричал религии. В юдаизма, християнството и т.н. човек измисля правила, които не съществуват никъде другаде освен във въображението му. Прекарва живота си в опити да събере точки и да избегне всичко, което го отдалечава от тези точки. Ако междувременно се спомине и е събрал достатъчно точки, той преминава на следващото ниво, наречено небе или рай. Милиарди хора намират смисъла на живота си като играят тази игра. 

Харари пише: „Бог е изключително важен, защото без религиозния мит не можеш да създадеш общество. Религията е най-важното изобретение на хората. Докато хората са мислели, че зависят от тези богове, те са контролируеми. Сега казваме, че нямаме нужда от бог, а само от технологии. Не е ли това новата техно-религия?„.

Ювал Харари предвижда до 2050 г. хората да изследват нови игрови сценарии – или във формата на видео игри, или във формата на нови религии и идеологии.

Според него: „Най-интересното място в света от религиозна гледна точка не е Близкият изток, а Силициевата долина, където създават техно-религия. Там вярват, че дори смъртта е технологичен проблем, който може да бъде решен.

Харари допуска появата на дейтатизъм – нова идеология, съгласно която човек губи доминиращата си роля в дигиталния свят и се превръща в допълнителна връзка.Друга ценностна система – технуманизмът – разчита на развитието на човешките способности с помощта на невроинтерфейси и киборгизация. 

Александра Шварц: Идеята за съвършенство се е превърнала в стока

Според прогнозите на Харари до 2100 г. Homo sapiens ще престане да съществува като вид, тъй като човечеството ще се модифицира с помощта на изкуствения интелект и биотехнологиите. 

В противовес на очертаната по-горе тенденция, Ювал Харари подчертава, че от хиляди години човечеството придобива власт да контролира света извън себе си, но не и да контролира света вътре в себе си. Ние можем да спрем една река, казва израелският писател, но не можем да спрем телата ни да остаряват. Можем да убиваме комари, но не можем да убием дразнещи мисли в главата си. В по-далечно бъдеще ние ще започнем да придобиваме силата да контролираме света вътре в нас, да убиваме мислите, а не само комарите. Опасността е, че можем да злоупотребим с тази сила и да се окажем с вътрешна екологична катастрофа, т.е. с пълен умствен срив.  

Според Ювал Харари, споделящ за себе си, че започва и завършва работния си ден с един час медитация,  хората трябва да развиват емоционалната си интелигентност, гъвкавостта си и способността си да се променят през цялото време. Авторът на „Homo Deus: Кратка история на утрешния ден“ търси средния път, тъй като „ако избегнете технологията, рискувате да бъдете бързо изоставен; ако я използвате, рискувате да унищожите напълно човечеството.“ 

Харари твърди, че не използва смартфон. Той е защитник на правата на животните, особено на домашните, и е веган. 

Осем признака, че нещо изключително се случва, но повечето хора не го забелязват