Как влюбването в болестта може да лекува според д-р Синелников

0
25414
прочитания

Известният руски психотерапевт и психолог д-р Валерий Синелников е убеден от практиката си, че човек може да се избави от всяка болест, ако промени начина си на мислене. Синелников е автор на уникални по простота и ефикасност психологични методи, които са помогнали на хиляди хора да възстановят своето здраве. Той препоръчва човек да заобича своята болест. Според руския терапевт човек сам създава болестите си. В нашата култура е прието болестта да се разглежда като независещо от нас самите зло. Причините за възникването на заболяванията се търсят навън, което е „удобна“ човешка позиция на принципа “Аз не отговарям за своите болести. Нека лекарите решат този проблем.” Човек обикновено вини за своите болестни състояния средата, лошото време, работата, роднините или лекарите, вместо да се обърне към самия себе си и да си помогне сам. Той не желае да поеме върху себе се отговорността за своите здравословни проблеми, като по този начин ги превръща в неизлечими или преминаващи един в друг.  Болестта се проявява на физическо ниво, а медицината се бори предимно с нейните симптоми. Тя не избавя човека от истинските причини за заболяването. Истината е, че организмът реагира на неправилните мисли и поведение.  Болестта се дава на човек, за да осъзнае, че върши нещо неправилно. Според Валерий Синелников човек следва да осъзнае това и да се промени, да преобрази света около себе си. Като  Божи създания ние не трябва да осъждаме хората, а да мислим позитивно, да виждаме всичко прекрасно, да вършим добро и да не вредим на никого. Основната цел на човека е да изпитва радостта от живота.

Метод на д-р Синелников за избавление от здравословен проблем:

1. Затворете очи. Опитайте да си спомните и да определите какво събитие от вашия живот е предшествало развитието на болестта. Може да са няколко събития. Понякога тези неприятни събития сами могат да изплуват във вашата памет и дори да се превърнат в натрапчиви. А понякога ние дотолкова дълбоко ги “затваряме” вътре в себе си, че дори се изискват усилия, за да си ги спомним.

2. Съсредоточете се върху своята болка или болест – това може да бъде не само физическа, но и душевна болка. Определете мястото, формата, размера и цвета на болката или болестта. Попитайте себе си: “Какво се крие зад тази болка или болест?” Какви думи, образи и спомени ви идват наум, какви събития изплуват в паметта ви? Първият мислен образ, който се появи във вашето въображение, това е “причинният” образ.

3. Когато сте определили “причинната” картинка, изключете я. Това означава много бързо да я направите мъничка и мъглява. Дори се постарайте тя да изчезне напълно от съзнанието ви.

4. Представете си образно вашето здраве, а след това и самия себе си като съвършено здрав и благополучен човек.

5. Помислете си и си представете какво би ви променило, ако преди болестта сте се държали по друг начин. Представете си как би променило това вашия живот? Какви нови чувства изпитвате, какво си казвате на самия себе си, какво ви говорят околните? Променяйте своя образ, докато не се получи привлекателния за вас.

6. Трансформирайте картинката за причините за болестта във вашия нов здрав образ. За тази цел мислено вземете първата картинка, свързана с болката или болестта. И в нейния долен ляв ъгъл поместете малкия тъмен образ на себе си като здрав човек. След това бързо увеличете размера и яркостта на малкия тъмен, но здрав образ и го превръщайте в голям и ярък. Правете го дотогава, докато той закрие цялото старо изображение, свързано с болестта. Но го направете бързо. Направете го 6-7 пъти. Дотогава, докато това започне да се случва автоматично. Нека самата мисъл за това неприятно събитие или човек веднага предизвика появяването на образа на здравия човек, на вас като здрав човек. Всеки път в края прочиствайте вътрешния екран или отваряйте очите си.

7. Проверете себе си. Спомнете си първа “причинна” картинка. Опитайте се да я задържите. Ако сте провели ефективно процедурата, ще го постигнете – старата картинка през цялото време ще изчезва, а на нейно място автоматично ще се появява образът на здравето и благополучието. Тази техника ще ви даде съзнанието за нова насока на движението във вашия живот.

8. Върнете се към първата крачка и определете какво чувствате, какво е станало с образа на болка или болестта. Много често болката изчезва безследно. В някои случаи може да се промени нейното място, размер, форма или цвят. В този случай продължавайте да изпълнявате упражнението.

(Продължавайте тези упражнения само в случай, че отново почувствате болка или в главата ви възникнат старите образи и преживявания. След известно време тези мисли заедно със старата болка ще ви напуснат. Във вашата глава ще се появят съвършено нови, светли и добри образи. На тях ще съответства и новото ви здравословно състояние.)

Д-р Валерий Синелников е автор на книгите: „Възлюби своята болест“,  „Пътят към богатството“, „Силата на намерението“,  „Тайнствената сила на думите. Формулата на любовта“, „Ваксина против стрес“, „Учебник на стопанина на живота“,  „Рецепти на съдбата“, „Формула на живота“ и др.