Ако притежаваме разум, колкото една гъска

0
4421
прочитания

Гъските (Anser) са род едри птици от семейство Патицови, разред Гъскоподобни, отличаващи се с много видове. Те летят под формата на латинската буква V. Всяка гъска в ятото, докато размахва крилете си, създава възходяща струя въздух на птицата зад себе си, с което улеснява нейния полет. По този начин цялото ято изминава заедно около 70% по-голямо разстояние. Те притежават съвършено организиран ум.
Поука:
Много по-бързо и лесно ще постигнем набелязаните цели, ако се борим с общи усилия за тях.

Ако някоя от гъските реши да се отдели от ятото, тя губи помощта от въздушното течение и започва да усеща въздушно съпротивление. Щом разбере това, бързо се връща обратно към групата. По този начин тя отново се възползва от повдигащата сила на течението, създавано от птицата, която лети пред нея.
Поука:
Ако притежаваме разум, колкото една гъска, ще се движим заедно с хората, които вървят в нашата посока и ще се възползваме от тяхната помощ.

15591693_1378040618881599_2017364114_n

Гъската – водач лети най-отпред и се изморява по-бързо от останалите, тъй като не може да се възползва от въздушното течение на останалите птици. Когато усети, че силите й отслабват, тя отстъпва, а нейното място заема друга птица от ятото.
Поука:
При тежка и изтощителна работа идва момент, в който е най-добре да отстъпим мястото си на друг, докато възвърнем отново силите си.

В случай, че ятото забави своята скорост, най-задните гъски започват да крякат. По този начин те предупреждават летящите отпред птици да усилят темпото и да поддържат скоростта.
Поука:
Понякога, за да извървим пътя си и да постигнем целите си, ние имаме нужда от насърчението на другите.

Ако птица в ятото се разболее или бъде улучена от ловджийски куршум, тя не може да продължи своя полет. Много скоро две от останалите гъски се отделят, за да я придружат, докато тя намери безопасно място за кацане. Птиците остават заедно, докато болната птица оздравее или умре. Едва тогава птиците отлитат и се присъединяват към ятото гъски, преминаващо наблизо.
Поука:
Ако притежаваме сърце и разум, поне колкото една гъска, ние ще проявяваме съчувствие и взаимопомощ помежду си.