Защо жените живеят по-дълго от мъжете?

0
4003
прочитания

Д-р Мариан Легато: Защо мъжете умират първи?

Защо в общество, където здравето се е превърнало в мания, единият пол трябва да умира преди другия?

Според статистиката:

 • Жените живеят седем години повече от мъжете.
 • Момченцата умират по-често от момиченцата.
 • Във възрастта между 20 и 24 години умират три пъти повече мъже отколкото жени, а за мъжете е два пъти по-вероятно да починат преди да навършат 65.
 • Сърдечни заболявания, рак, самоубийства, инциденти и убийства застрашават най-често мъжете.
 • Исхемичната болест на сърцето се среща три пъти по-често сред мъжете.
 • Броят на жените, които са навършили 85 години, спрямо мъжете е в съотношение 2: 1.
 • В сравнение с жените мъжете са по-предразположени да умират по причина на седем от 10-те най-често срещани инфекции, особено от туберкулоза и венерически заболявания.

Във Великобритания сър Доналд Ейчисън, бивш съветник на правителството по здравните въпроси, обяснява тази разлика с една-единствена дума: хормоните.
Основната причина за смъртта на младите, заредени с тестостерон мъже, са инцидентите и насилието, докато в по-напреднала възраст те са покосявани от сърдечни заболявания – срещу които жените са защитени от женския хормон естроген. Много от мъжете умират и от рак на белите дробове, защото по правило са по-тежки пушачи. „В прибързаната и дръзка природа на мъжете е заложено да бъдат по-слабия пол”, казва Ейчисън.

Кой е най-мощният враг на женското здраве и щастие?

Мариан Легато, авторка на бестселъри в Америка и професор по клинична медицина в Колумбийския университет, е съгласна, че в хормоните се крие „огромна част от отговора”. Но д-р Легато пита: „Защо не търсим подобни на естрогена молекули, които да пазят мъжете от сърдечни болести, пита тя. Мъжете започват да умират от сърце от 35-годишна възраст – това трябва да бъде прието за също толкова важно, колкото и ракът на гърдата.” Мъжете са генетично уязвими в сравнение с жените. Женският хормон естроген дава на жените допълнително ниво на защита, което липсва у мъжете.

Авторката провежда мащабно изследване на биологични, културни и лични фактори, които водят до намаляване на продължителността на живота при мъжете.

В книгата си „Защо мъжете умират първи” д-р Легато открива важна истина за мъжката психика – умишленият им отказ да молят за помощ. Мъжете търпят болката и не обръщат внимание на явните симптоми на болестта заради внушението да бъдат силни и да не се оплакват. „От най-ранна възраст на мъжете им се казва да преглъщат нещата, пише тя. Когато се социализират, продължават по същия начин и работа на жените е да ги карат да ходят на лекар, обикновено без резултат.” (Бащата на д-р Легато поемал рискове, бил много самоуверен и отхвърлял всичко, което можело да се приеме като знак за слабост. Той умрял от рак – десет години преди съпругата си – и до голяма степен това се дължало на факта, че игнорирал кръвта в урината си цели две години, преди да помоли колега да прегледа пикочния му мехур.)

Точката на Конфуций – специално място на сила в човешкото тяло

Maje-Jeni-legato

Д-р Легато проследява „крехкостта” на мъжете през целия им живот. Тя твърди, че смъртоносни могат да бъдат и биологичните различия, освен социалният натиск върху мъжете. През 1992 година д-р Легато написа “The Female Heart”, като изследва причините защо сърдечните болести засягат мъжете и жените по различен начин. Този опит я накара да създаде дисциплината на полово обособената медицина.

***

В книгата си д-р Легато настоява медицинската общност да вземе под по-голям контрол здравето на мъжете. Важна роля в този процес трябва да играят и най-близките им хора – съпруга, майка, сестра, дъщеря. Щом жените са в състояние да победят рака на гърдата – казва тя – те със сигурност могат и трябва да спасят своите мъже. Силният пол заслужава внимателно отношение.

Съвети на Мариан Легато към мъжете, които искат да удължат своя живот:

 1. Винаги бъдете откровени с докторите. Не пренебрегвайте техните предписания.
 2. Поддържайте своя имунитет.
 3. Не оставайте насаме с депресията.
 4. Не бъдете небрежни тийнейджъри, не „геройствайте“.
 5. Проверявайте нивото на тестостерона си (Намаленото му ниво може да доведе до спад на: жизненост, мускулна маса, физическа издържливост на натоварване, памет, концентрация и либидо. Има няколко начина на лечение – включително гелове, лепенки, инжекции, които помагат то да се възстанови).
 6. Дръжте под контрол исхемичната болест на сърцето, която не щади мъжете дори в разцвета на живота им.

Част от решението за д-р Легато е мъжете да започнат да живеят по женски. Но дали това ще промени нещата на по-дълбоко ниво, предвид че днес половете стават все по-хомогенни и постоянно сменят ролите си?…

Жената е мистична врата към Боговете

По материали на: https://www.zdorovieinfo.ru/, http://e-vestnik.bg