„Горе ръцете!“ или за смисъла и ефекта от вдигнатите ръце

0
19117
прочитания
Вдигнатите горе ръце са духовен символ
Позите на тялото са показател за физическо, психическо и духовно състояние.

Позата на тялото може да бъде индикатор за физическото, психо-емоционално и духовно състояние на човек.

В психологическия смисъл на думата „вдигането на ръцете“ има положителен ефект. Известната българска фраза „Вдигам ръце!“ означава: „Преставам да се интересувам от поведението на някого и да се мъча да го поправя или вразумя.“

Ръцете над главата обичайно символизират радост, сила, гордост и ентусиазъм. Ръцете надолу, с отпусната поза и стеснени гърди, показват загуба и ниска енергия. Намерете своя снимка с ръце във въздуха и се запитайте как сте се чувствали, когато сте я правили – радостно, мощно и уверено, нали? Знайте, че в основата си вие сте този човек – пълен с енергия и неограничени възможности.

Изследванията на олимпийските спортисти доказват, че повдигането на ръцете над главата (известен още като „Поздрав за победа“) е свързано с нашата ДНК. Вдигането на ръцете олицетворява получаването на златен медал, докато свиването на раменете при поражение е естествен отговор на загубата. Установено е, че спортистите, които са слепи от самото си раждане, използват същите жестове на победа и загуба.

Но повдигането на ръцете не винаги означава радост или похвала. Библейският жест например всъщност е знак за предаване в ръцете на Всевишния. В Изход 17, когато амаликитите се опитват да нападнат израилтяните, Мойсей трябва да намери начин да защити хората си. Той издига жезъла към Бога на върха на хълма, вдигайки ръцете си в предаване и сякаш казва: „Не можем да направим това сами. Нуждаем се от теб.“

Символика във вдигането и спускането на ръцете като приемане на новото и отхвърляне на старото се съдържа в мисълта на духовния учител Петър Дънов:

Когато движим ръцете отдолу нагоре значи започваме от Материалния свят към Божествения. Това е Еволюцията. Като отиваме при Бог, трябва да занесем нещо. А движението на ръцете отгоре надолу е Инволюция (от Бог към Земята).. Движението отгоре надолу – това е хубавото, което Бог ни е дал да го снемем на Земята и да бъде благословение за нас и за другите.“

Пози в йога, познати с имената Урдхава Хастасана, Салют, Warrior 1, полумесец, дърво  идруги с вдигнати ръце доказано помагат да се подобри цялостното здравословно състояние на човека.

Естествено състояние на човешките ръце е те да са в увиснало положение. Физиотерапевтите обаче твърдят, че от време на време е изключително полезно те да бъдат вдигани. Защо? Поставянето на ръцете в горната равнина носи много ползи за здравето:

  1. С вдигнати ръце се облекчава работата на стомашно-чревния тракт, което способства за по-бързото преминаване на храната, за предотвратяване на гниенето и ферментационните процеси;
  2. Продължителното „увисване“ на ръцете допринася за деформирането на гръбнака и за нарастващата болки в кръста. Вдигнатите ръце позволяват на гръбнака да поддържа и развива гъвкавост.
  3. С възрастта органите, гръдният кош и коремът се изместват от естественото им място. Вдигайки ръцете си нагоре, вие повдигнете вътрешните си органи.
  4. Вдигането на ръцете укрепва коремните мускули.
  5. Ободрява се нервната система. Намалява кортизола и освобождава напрежението. Повишава увереността.
  6. Изгражда сила на ръцете и раменете и подобрява стойката.

Тене Лаулу: Болката в ръцете е съобщение от вашето подсъзнание

Добре е  да се вдигат ръце не само след хранене, но и след пиене. По този начин се избягва задържането на вода в организма и се стимулира бързото й преминаване през червата и отмиването на всички прилепени към вътрешните стени шлаки. Препоръчително е 20-30 минути преди хранене да изпиете чаша чиста вода и да вдигнете ръцете си за няколко минути. Това е особено полезно за тези, които страдат от запек.

Ревитализация на тялото и духа чрез упражнението кръгови махове на ръцете