Мистичен елемент и мощен съюзник на човешкото здраве, красота и добруване

0
6885
прочитания

От зората на цивилизацията до ден днешен човекът има интимна връзка с въглена. Като абсолютно необходим инструмент на технологиите и като лекарство, въгленът е многофункционален и прави живота ни по-здрав. Той пречиства водата, която пием, въздуха, който дишаме, и детоксикира нашата почвата.

„В един свят, който е отровен от собствената си недалновидна мъдрост, Бог е предоставил на човека  микроскопична черна дупка, достатъчно голяма, за да поглъща много от нещата, които ни безпокоят.“

КРАТКА ИСТОРИЯ:

3750 г. преди новата ера датира най-ранната записана употреба на активния въглен. За запазване на дървесината от гниене при мокри условия по време на строителство по поречието на река Нил, египтяните и шумерите започват да се възползват от неговите антибактериални и противогъбични свойства.

Проучвания на останките от финикийски търговски кораби от около 450 г. пр. Хр. предполагат, че по онова време питейната вода се съхранява в овъглени дървени бъчви. Тази практика продължава и през 18 век по време на продължителните морски пътувания. Варелите от дървен материал се обгарят, за да се запазят водата и другите предмети, съхранявани в тях. Осъзнавайки, че дървеният въглен по някакъв начин възпрепятства процесите на гниене, ранните египтяни прилагат активния въглен като естествен консервант за балсамиране при подготовката на мъртвите за отвъдния живот. За целта умрелите хора биват увивани в кърпи и погребвани в слоеве от въглен и пясък.

Днес въгленът е класифициран от Американската администрация по храните и лекарствата като „безопасен и ефективен“ продукт за остри токсични отравяния. Той е включен в хомеопатичната фармакопея на САЩ като имащ „абсорбираща сила за газовете“. Изследване от 1981 г., публикувано в списание „Превенция“, потвърждава това, което индианците са познавали от стотици години. Активният въглен намалява количеството газ, произвеждан от боба и други храни, генериращи газ, като адсорбира излишния газ и бактериите, които го образуват.

Активният въглен е достъпно натурално средство за различни видове проблеми и с безброй вътрешни и външни приложения, а малко хора знаят за неговите качества.

КРАТКО ОПИСАНИЕ:

Той е фин, черен прах, без мирис и вкус, който има славата на унивесална противоотова. Активният въглен се получава при изгаряне в специални условия на суровини като каменни въглища, торф, лигнит, дърво и черупки от ядки. Има пореста структура, обработен е с кислород и има свойството да привлича и задържа определени субстанции върху повърхността си.

Активният въглен се смята за най-ефективната монотерапия при натравяния – за бързо неутрализиране на токсини, погълнати от човека.Той действа, като адсорбира вредните химикали (пестициди например) и намалява тяхната токсичност. Дава се когато стомаха се нуждае от стомашна промивка, веднага след поглъщане на токсичните вещества (в рамките на около половин час).

Правилно проведената детоксикация пречиства стомашно-чревния тракт и черния дроб. Подобява клетъчното хранене и имунната защита.

Употребява се още от Древността за пречистване на храносмилателната система и на организма като цяло. Пестициди в зеленчуците и плодовете, хормони на растежа в месо, химикали в питейната вода, развалена храна –  натрупат ли се в храносмилателната система, те водят до възпаления и лишават организма от неговите сили.

активен-въглен-стомах-действие

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ЦЕННИ ПРИЛОЖЕНИЯ НА АКТИВНИЯ ВЪГЛЕН:

 • Той е ефикасен при здравословни проблеми като: подуване на червата,  метеоризъм и различни заболявания, причинени от  патогенни вируси и бактерии. Приемът му по време на грип и настинка помага за по-бързо излекуване.
 • Чудесен начин е да се избегне главоболието, гаденето и общата отпадналост по време на махмурлук. Може да се приема превантивно.
 • Ефикасен е при т. на. диария на пътника по време на дълги пътувания, при разширени вени, глисти и псориазис.
 • Активният въглен е не само ефективен дезодорант за уста, но и средство за нормализиране на киселинно-алкална баланс в устата, предпазвайки зъбите и венците от бактерии и болести!
 • При приема на активен въглен обемът на хранителните газове значително намалява; облекчава се болезнено подутия корем.
 • Използва се и като способ за отслабване и като съпътстваща част на много диетични режими, тъй като изхвърлянето на токсините води до загуба на тегло.
 • Разтворен в малко вода, черният активен въглен е полезен за избелване на зъби, тъй като улавя оцветяващите съединения и хранителните остатъци. Достатъчно е четката за зъби да се поръси с активен въглен 2-3 пъти в седмицата!
 • Предписва се при тежки форми на жълтеница на бебета, при цироза, хепатит, алергии, астма.
 • Всеки ден бъбреците чистят около 115-140 литра кръв като произвеждат 1-2 литра урина, състояща се от отпадъци и излишни течности. Активният въглен помага да се поддържат здрави бъбреците, и стимулира тяхната работа – в съчетание с черния дроб и бъбреците той представляват най-съвършената пречиствателна система в природата.
 • Активният въглен понижава нивата на холестерола у хората. При употребата три пъти на ден в продължение на един месец на 8 г активен въглен, нивото на „лошия» холестерол LDL-намалява с 41%, а на“добрия» HDL-холестерол – се увеличава с 8%!
 • Подобрява състоянието на кожата на лицето, напр. при акне и след ухапване от насекоми. Активният въглен изтегля като магнит мръсотията и излишната мазнина в порите, оставяйки кожата чиста и мека! В подхранващи маски той почиства космените фоликули и придава блясък на косата.
 • Чрез него се предотвратява преждевременно стареене. Активният въглен подмладява не само защото дава младост на кожата, разкош на косата и белота на зъбите. Доказано е, че редовната му консумация премахва токсините и отпадните продукти, които унищожават клетките и ускоряват стареенето на организма.

НЕЩО МОДЕРНО: Рецепта за шейк „Черно смути :

1 чаша кокосово мляко

1 чаша малки парченца ананас

1/2 супена лъжица куркума на прах

2 капсули въглен или 1 супена лъжица въглен на прах

Съставките се смесват до получаването на гладка маса, която се пие за намаляване на стреса и зареждане с енергия.

ИЗТОЧНИЦИ:

buyactivatedcharcoal.com, econet.ru, lekar.bg и други.