Здравословна метаморфоза на McDonalds ?

0
3197
прочитания

От известно време McDonald’s се опитва да промени менюто си и да влезе в крак с тенденциите за здравословно хранене. Представители на компанията заявяват, че се сблъскват с „предизвикателната среда на редица пазари“. Според анализаторите вкусовете на потребителите в САЩ и по света се изменят и промените в менюто са задължителни, за да достигне веригата за бързо хранене до по-младата аудитория, по-голямата част от която отбягва вредните храни.

В началото на август 2016 г. веригата ресторанти за бързо хранене съобщава, че започва да променя съставките в някои от продуктите, които предлага, пише New York Times. Ще бъдат премахнати изкуствените консерванти от някои закуски и „Чикън Макнагетс“ (Chicken McNuggets – най-популярният продукт на веригата в САЩ). Предстои да бъде отстранен от кръглите кифлички със стафиди царевичният сироп, който има много високо съдържание на фруктоза.

През 2015 г. веригата за бързо хранене взема решение да купува само пилета, които са отглеждани без да са третирани с антибиотици, използвани при хората. Новите промени засягат почти половината асортимент в менюто на ресторантите.
Друга важна промяна е фактът, че вместо течен маргарин, компанията ще използва истинско масло в десерта си Egg McMuffin (яйчен мъфин). От компанията обясняват, че маслото трябва да е меко, но няма да го топят, за да може то да запаси своята консистенция и вкусови качества.

Повечето промени в кухнята вече са факт, а за някои е наложен определен гратисен период. Преди няколко години McDonald’s обяви и намерението си да разшири присъствието си на индийския пазар чрез откриване на първите си ресторанти за изцяло вегетариански ястия.

Тези нововъведения са част от стратегията на McDonald’s да посрещне променящите се изисквания на потребителите, които очакват от хранителните компании и ресторантите да осигуряват по-здравословни варианти и по-малко изкуствени съставки, коментира New York Times.

От януари 2016 г. храните и напитките McDonald’s в Съединените щати се продават в нова опаковка, което цели компанията да изглежда по-модерна и прогресивна.

McDonald’s се отказва от червените, жълтите и белите цветове на опаковките (символи за бързина и ефективност) за първи път от повече от 60 години, заявява NBC Chicago. Тези цветове ще бъдат заменени с ярки надписи върху кафява хартия (оранжево, зелено, лилаво, тюркоаз), но „златните арки“ ще останат в дизайна.

McDonald’s още през 2015 г. започна да въвежда зелен дизайн на своите продукти и други близки до природата цветове, за да покаже ангажимента си към свежите и здравословни разновидности на бързото хранене.

Последните години и месеци както Макдоналдс, така и други заведения за „junk food“ или вредна храна търпят спад в продажбите, тъй като хората все повече обръщат внимание на качеството на храната, която консумират. ГМО храната бързо губи доверие сред потребителите.

Безалкохолният гигант Кока-Кола също среща огромни финансови предизвикателства поради непрекъснато намаляне на продажбите. Ресторанти за бързо хранене, като Бъргър Кинг, дори премахват безалкохолното от детските менюта, демонстрирайки по-голяма загриженост за здравето на клиентите си.

Последните икономическите анализи показват, че продажбите на органични хранителни стоки в САЩ например са се увеличили до над 35 млрд. долара годишно. Очакванията са числото да нарасне значително, заради високият интерес към биологичните храни, който продължава да расте.

По материали на:
www.economy.bg
www.investor.bg
www.capital.bg
www.economic.bg