Да практикуваш upeksha означава да останеш неутрален пред осемте превратности на живота

0
1512
прочитания
Всичко, което мислите и изразявате за другия, не е за другия, а всъщност сте вие самите. НЯМА ДРУГО! ДРУГИЯТ само ще ти покаже това, което не е решено вътре в теб.
Другият само ще ти покаже това, което не е решено вътре в теб.

„Всичко, което мислите и изразявате за другия, не е за другия, а всъщност сте вие самите. НЯМА ДРУГО! ДРУГИЯТ само ще ти покаже това, което не е решено вътре в теб. Боли ли те да бъдеш измамен, трябва да се освободиш от вътрешната измама.Щом те изоставят и те боли, трябва да преодолееш изоставянето от детството и изоставянето, което правиш сега като възрастен. Боли ли те да бъдеш игнориран, трябва да се грижиш за това, което пренебрегваш в себе си. Другото не съществува, само боговете под прикритие са в услуга на вашето изпълнение. Без другите не бихте могли да осъзнаете несъзнаваното и ще умрете ранени. Без значение какво ти причиняват; това е твоя ОТГОВОРНОСТ. Вие призовахте това преживяване, за да се развиете; вие не сте жертва. В себе си имате същество, което е скъпоценен диамант; то е на този свят, за да се прояви, и единственият начин да стигнете до там е да се освободите от НЕЧИСТОТИИТЕ си. Aко не се грижите за себе си, лекувайки се, Животът постоянно ще призовава едни и същи преживявания или подобни преживявания, за да ви покаже, че все още не сте научили урока си. Истинската свобода се крие в липсата на реакция, първо в липсата на вътрешни реакции, после и на външни реакции.Постоянната практика да нахлувате в себе си към вашето същество ви освобождава от условните реакции, като постепенно ви кара да овладеете вътрешните си състояния.“

.

Така наречената „упекша“ е важен аспект на духовното развитие. Според Будизма това е едно от четирите възвишени състояния, способни да противодействат на нечистотиите на похотта, отвращението и невежеството. Да практикуваш upeksha означава да бъдеш непоколебим или да останеш неутрален пред осемте превратности на живота, известни като осемте светски условия: загуба и печалба, добра репутация и лоша репутация, похвала и порицание, скръб и щастие.

Значението на upeksha е спокойствие, а не безразличие към другите. Като духовна добродетел upeksha означава стабилност пред лицето на светското богатство. Това е равномерност и непоклатима свобода на ума, състояние на вътрешното равновесие, което не може да бъде нарушено от печалба и загуба, чест и безчестие, похвала и порицание, удоволствие и болка. Upeksha е свобода от изискванията на его-аз-а, жаден за удоволствие и положение. Истинското спокойствие е върхът на четирите социални нагласи, които будистките текстове наричат ​​„божествени обители“: безгранична любяща доброта, състрадание, алтруистична радост и невъзмутимост.

Upeksha на санскрит или Upekkha на Pali означава непривързаност, равнопоставеност или отпускане. „Далечният враг“ на упекша е алчността и негодуванието, а „близкият враг“ (качеството, което привидно прилича на упекша) е безразличието или апатията.

Упекша не означава безразличие. Това е четвъртият елемент на истинската любов и има за семе мъдростта на равенството, която премахва всички граници, дискриминация и предразсъдъци, като същевременно води до възвишено единство, където няма аз и няма друг. Без Упекша любовта става притежателна. Чрез спокойствието или Упекша човек става господар на всяка ситуация, без значение каква е ситуацията.

Духовна практика е всеки човек, който срещнеш, всяка дума, която чуеш или е казана по твой адрес