Йодът е едно от забравените оръжия срещу вирусните инфекции

0
11108
прочитания

         Йодът е ефективно антивирусно и антибактериално средство с дълга история на използване като препарат за почистване на рани и широк спектър от дезинфектанти. Някои хора вярват, че йодът може да ускори зарастването на хроничните рани и да намали нуждата от антибиотици. Може да се използва за почистване на дръжките на вратите и измиване на ръцете при настинки и грип. Гаргарата с йод може да намали появата на бактериални и вирусни инфекции.

         Йодът е ключов компонент на здравето. Тялото на човека не може да го произведе, а трябва да го получава отвън. Недостигът му засяга щитовидната жлеза. Хормоните на щитовидната жлеза поддържат правилното развитие на костите и мозъка в утробата и в ранна детска възраст. Това означава, че получаването на достатъчно йод е от решаващо значение за децата, както и за бременни или кърмещи жени.

         При остър дефицит на йод щитовидната жлеза може да се увеличи. Това състояние се нарича гуша. Има две молекули, чиито имена звучат еднакво – йод и йодид, но те са различни. Йодът се среща в природата, а йодидът е йодна молекула, свързана с друг елемент. В аптеката обикновено се купува разтвор на йодид за локално приложение или като добавка.

Лууле Виилма: Щитовидната жлеза е орган на недоволството

         Препоръчителната диетична доза (RDA) на йод варира от 110 микрограма (mcg) за деца от раждането до 6 месеца и до 150 mcg за мъже и жени над 19 години. При бременни или кърмещи жени RDA е съответно 220 mcg и 290 mcg.

         Отдавна е известно, че йодът може да убива вируси. Една от най-тежките пандемии на грип е причинена от вируса H1N1 през 1918 година. Според оценките на The Centers for Disease Control and Prevention 500 милиона души или една трета от населението в света са били заразени. В световен мащаб са настъпили 50 милиона смъртни случая, които според лекарите са били свързани с инфекция. Няколко години след епидемията учените търсят повече информация за противодействие. Тогава се открива, че йодът е ефективен метод за борба с инфекцията. В своя преглед на историята на йода д-р Дейвид Дери пише:

         „През 1945 г. Бърнет и Стоун откриха, че прилагането на йод върху носа на мишка не позволява тя да се зарази с жив, разпръснат грипен вирус. Те предположиха, че накисването на маските с йод ще помогне да се спре разпространението на вируса. Те също препоръчаха медицинският персонал да разполага със стаи, третирани с йод-аерозол, за да се изследват и лекуват пациенти с висока степен на инфекция. Оралният йод също може да засили защитните механизми на организма в слузта на горната устна кухина и дихателните пътища.“

         Изследването, към което се позовава, е публикувано в австралийското списание за експериментална биология и медицински науки през септември 1945 г. Скоро, през 50-те години йодът дебютира като „ефективен антисептик и дезинфектант с широк спектър на действие“.

         Лекторът по медицина и здравеопазване, доктор Марк Сиркус пише, че йодът може да убие до 90% от кожните бактерии за 90 секунди. Той обяснява и други действия на йода :

         „Йодът е активен срещу бактерии, мухъл, мая, протозои и много вируси; наистина от всички антисептични препарати, подходящи за директна употреба при хора и животни, и в тъканите, само йодът е способен да убие всички класове патогенни микроорганизми: грам-положителни и грам-отрицателни бактерии, микобактерии, гъбички, дрожди, вируси и най-различни протозои. Повечето бактерии умират в рамките на 15-30 секунди след контакт.“

Йодът е полезен за намаляване на следоперативните инфекции.

         Потенциалната употреба на йод не свършва дотук. Офталмолозите го прилагат при подготовка за очна операция. Изследванията за разширяване на употребата му започват в началото на 2000-те години след публикуването на непотвърден доклад, свързващ краткосрочното измиване на очите с йод и бързото заздравяване на вирусен конюнктивит.

Йодният дисбаланс може да увеличи риска от хронични заболявания.

         Има нужда от йод и в тялото. В световен мащаб 2 милиарда души страдат от заболявания с недостиг на йод, но само 50 милиона могат да имат клинични симптоми. Децата са сред най-уязвимите, както и бременните и кърмещи жени.

         Националният институт по здравеопазване обяснява, че дефицитът на йод влияе върху производството на хормони на щитовидната жлеза. Без достатъчно йод децата могат да изпитат слабо развитие на мозъка и нервната система. Дори лекият дефицит може да причини малки проблеми с неврологичното развитие. Световната здравна организация смята, че „йодният дефицит е основната причина за увреждане на мозъка при децата“. Въпреки това може да повлияе и на неврологичната система на възрастните. Хората с недостиг на йод могат да претърпят намаляване на IQ с 15 точки, което може да повлияе на тяхната производителност и способността да останат на работа. Заболяването на щитовидната жлеза е сериозен обществено-здравен проблем.

         В същото време излишъкът може да причини уголемяване, възпаление и рак на щитовидната жлеза, заедно с някои симптоми на дефицит. В региони на света, където хората получават повече йод с храна, като Япония и Източен Китай, разпространението на разширяването на щитовидната жлеза се увеличава. 

         Йодният дисбаланс влияе на функцията на щитовидната жлеза, което от своя страна се отразява на много други системи в тялото ви. Например, когато щитовидната ви жлеза не функционира напълно, това може да доведе до сърдечни заболявания.

         Богати на йод продукти са: морски водорасли, сардини, скариди, риба тон, сини сливи, сурово мляко и млечни продукти, яйца и хималайска розова морска сол. В допълнение към щитовидната жлеза има и други тъкани, които са зависими от йода.

Почистването с йод може да спре разпространението на вируси.

         Има няколко начина да използвате йод у дома, който може да помогне за забавяне или спиране на разпространението на вируси. Помислете за намирането на естествени продукти за почистване и стерилизиране на дръжките на вратите, телефоните и ръцете. Те могат да бъдат особено полезни по време на настинка и грип.

         Потърсете разтвор за гаргара на повидон-йод, за да забавите разпространението на вируси и бактерии. Чрез намаляване на вирусното натоварване на горните дихателни пътища можете да намалите продължителността на обикновената настинка и кашлица. Йодът предпазва тялото и от радиация. Подмладявайки кожата отвътре навън, йодът насърчава гладката кожа, цвета на косата и здравите нокти.

Активният въглен е съюзник на човешкото здраве

         Ако отидете на къмпинг, йодните таблетки са един от най-безопасните начини за стерилизиране на вода. Всички военни комплекти включват йод, в случай че трябва да се консумира замърсена вода. Йодът помага на тялото да се пречиства от: живак, олово, алуминий, кадмий, флуор, хлор, бром, които калцифицират епифизата и хипофизата.

         От духовна гледна точка тези невротоксини възпрепятстват двете жлези от духовно пробуждане. „Аджна (хипофизна) и Сахасрара (епифизни) чакри“ заедно са известни като „третото око“ на човека.

         Духовният учител Беинса Дуно също подчертава значението на йода:

„Ципата, която обвива ореховите ядки, съдържа достатъчно йод. Яжте орехи и не се страхувайте, те заместват употребата на йод.“

         В том 7 на „Изгревът“ се описва случай на природно лечение на заболяването гуша:

„Учителя се показа на вратата и се обърна към мене с думите: „Рекох, какво имате там?“ и посочва шалчето ми. Аз се смутих и Му казах: „Ами имам гуша“. Той тогава каза да донеса зехтина от стаята Му и да ме разтрие сестра Златева. Тя ме разтри с Неговия зехтин. В неделя, когато Учителят държеше беседа, чух че каза така: „По разни части на тялото на човека се явяват тумори и гуши“. Като чух това си казах, това се отнася за мене. Той продължи: „Те се лекуват с мазане със зехтин и разтривки, като всеки ден в продължение на девет дни се казва следното: „Всеки ден туморът намалява! И така за девет дни трябва да изчезне“. И аз така постъпих със себе си. Всеки ден мажех тумора (гушата) си със зехтин, казвах формулата и разтривах гушата си със силна вяра. И действително до деветия ден тя се стопи и изчезна напълно.“

* Статията е с информационно – образователна цел и не замества професионалните медицински съвети, диагноза или лечение. 

Превод и съставителство: Нора Николаева