Как белият хляб може да съсипе здравето ви?

0
2829
прочитания

            Още през 1911 г. във Великобритания учените обвиняват нискокачествения хляб, който съставлява почти половината от дневната диета на най-бедната част от населението, за влошаване на здравето на британците. Съвременните изследвания до голяма степен са съгласни с тази оценка.

            По-здравословният зърнен хляб се е считал за продукт на бедните, затова хората са купували продукти от бяло брашно. По време на Втората световна война белият хляб почти изчезва от рафтовете и населението на Великобритания става по-здравословно, но след това нискокачествените продукти от избеленото брашно отново напълват магазините.

            От тогава качеството на хляба се влошава още повече, тъй като към него започват да се добавят синтетични ензими, много от които дори не са посочени на етикетите. Рафинираното бяло брашно не съдържа почти никакви естествени минерали и микроелементи. Но въпреки това, въпреки модата за отслабване и здравословно хранене, повече от половината от всички покупки представляват хлебни изделия. Това е една от основните причини за широкото затлъстяване и като цяло лошо здраве.

КАКВО СЪДЪРЖА БЕЛИЯТ ХЛЯБ?

            Ако преди Първата световна война хлябът е съдържал евтини мазнини, стипца, варови прахове и брашно, избелващи неговото качество, то към съвременния хляб започват да се добавят нови съставки: преработена сол, царевичен сироп с голямо количество фруктоза, трансмазнини, соя, окислители, гъбични или бактериални ензими и консерванти. Много от действително съдържащите се компоненти не се посочват в състава на продуктите, а сред тях има и потенциално вредни вещества.

Д-р Уилям Дейвис: съвременната пшеница е перфектна хронична отрова

            Освен всичко това, дори полезните вещества се губят по време на твърда обработка и след като най-хранителната им част се отстрани от зърната, те се превръщат в една от формите на захарта. Поради това ефектите от прекомерната консумация на бял хляб могат да се наблюдават навсякъде. Те се проявяват под формата на наднормено тегло, диабет, сърдечни заболявания, реакции към глутен, алергии и астматични прояви, недостиг на витамини и съпътстващи заболявания.

            Химическата атака върху зърната започва с пръскането с хормони и пестициди,още докатоте растат на нивите. Дори контейнерите, в които се събират и съхраняват, са покрити с инсектициди. След това зърната се смилат и се превръщат в брашно с помощта на агрегати с висока температура и се избелват чрез третиране с хлорен оксид. Продуктът, получен след подобни процедури, е почти изцяло съставен от нишесте и съдържа само малка част от хранителните вещества, които някога са били съдържани в зърното.

ЗАЩО ДИЕТАТА С ВИСОКО СЪДЪРЖАНИЕ НА ВЪГЛЕХИДРАТИ Е ВРЕДНА ЗА ЗДРАВЕТО?

            Диета с високо съдържание на въглехидрати води до инсулинова резистентност и развитие на диабет тип 2. Напоследък е широко разпространено мнението, че именно консумацията на мазнини води до увеличаване на теглото, но всъщност въглехидратите като зърнени храни и рафинирана захар причиняват излишно тегло.

            Всички въглехидрати, които не се обработват веднага от организма, се съхраняват като гликоген в черния дроб и мускулите. Там излишъкът от въглехидрати се превръща в мазнини и се натрупва. Следователно, въпреки че въглехидратите не съдържат мазнини, те се превръщат в тях, ако не са изгорени.

            В допълнение, всяка храна или закуски с високо съдържание на въглехидрати незабавно повишава глюкозата. В отговор панкреасът синтезира инсулин, натрупващ хормон, който понижава захарта, като същевременно дава на тялото сигнал, че е време да се натрупват мазнини.

ПОВИШЕНИТЕ НИВА НА ИНСУЛИН:

  • не ви позволява да изразходвате собствените си мастни резерви;
  • инхибира способността за изгаряне на мазнини и захар;
  • прави глада по-силен;
  • ви кара да жадувате за сладкиши.

КАК ДА ПОДОБРИТЕ ЗДРАВЕТО СИ?

            За да върнете теглото си в норма и да възстановите здравето, най-добре е напълно да премахнете или поне значително да ограничите консумацията на продукти от рафинирани захари и фруктоза, доколкото е възможно, за да намалите други въглехидрати в диетата.

Как да се храним здравословно, да изглеждаме добре и да се чувстваме отлично: кратко ръководство

            Тази препоръка не се прилага за количеството на здравословните мазнини и протеини, тъй като те не влияят върху производството на инсулин. Без да се излага на стрес от инсулинова резистентност, тялото ще започне да се очиства, възстановява и лекува.