Как да си направим диагностика на живота чрез Кръгове на близостта

0
10419
прочитания

Американският психотерапевт Мерилин Мъри използва инструмент, известен като „Кръгове на близост, отговорност и влияние“, представен със следния шаблон тук:18816981_1549086828443643_1811820932_n

В този шаблон всеки човек може да постави спонтанно всичко важно, което съставлява неговия живот. Това могат да бъдат хора, животни, бизнес, хобита и т.н.

Тестът на Омура – естествен детектор на лъжата

Това, което наистина трябва да се случи в живота на човека, според авторката, е представено върху шаблон, който изглежда по този начин:

1-ви кръг – в него сте само вие и Бог. Вие, защото целият този живот е ваш. Той е най-важният фактор в играта на битието и той е във връзка с Бога. Ако сте атеист, мястото на „Бог“ в първия кръг може да заеме думата „съвест“, „реалност“ или онова, което мислите, че изпълва всичко в този свят;

2-ри а кръг – той е посветен на съпруга / съпругата, с когото вие споделяте едно легло. Ето защо, родителите и децата, попадащи в този кръг, указват за проблеми, свързани с психологическото кръвосмешение. Ако нямате съпруг/съпруга, това място трябва да бъде празно или незаето. Рано или късно в този кръг може да се появи партньор;

2-ри б кръг – ако имате малки деца, които живеят с вас;

3-ти кръг – за  възрастните деца и родители, които са отделени от вас;

4, 5, 6 кръгове – включват общността на приятелите, работа, хобита, домашни любимци и др., които съставляват част от живота ви.

Вашият „Кръг на близостта“ обаче може да изглежда по следния начин:

Как се тълкува това състояние на нещата по системата на Мерилин Мъри?

В този дисбалансиран модел жената не присъства в живота си, а голяма част от живота й е заета от нейния съпруг. Ако дъщерята е възрастна, тя всъщност е заела мястото на съпруга, което авторката определя като вид „психологическото кръвосмешение“, при което дъщерята може завинаги да остане в дома на родителите си или да избяга от мъжа си в бъдеще. Работата в горните кръгове заема позицията на малолетното дете, т.е. децата са заместени с работата. Майката в конкретния модел се намира на точното място в живота на жената.

Жената е Мистична врата към Боговете

Мерилин Мъри съветва да попълните „Кръговете на близостта“, когато чувствате дисбаланс във вашия живот. По този начин ще успеете да видите ясно цялата картина – всичко ли е на мястото си и дали са необходими преобразования. В резултат на това ще се превърнете в психолог на самия себе си и ще предприемете стъпки в правилната посока.

* * *

Мерилин Мъри е психотерапевт, професор в Отавския университет (САЩ), създател на уникален метод, разработван и допълван повече от 30 години, известен като Мъри метод. Методът се прилага за преодоляване последствията от психотравми, насилия и депривации.

Мъри е автор на книгите „Затворник на друга/различна война“ и „Методът на Мъри“.

В помощ на зрелия човек да се превърне в здравословен и балансиран човек, авторката предлага лесни за разбиране инструменти и техники, доказали своята ефективност при двойки и семейства, които желаят да  прекъснат старите вериги на злоупотреба, дисфункция и зависимости. Целта е да се създаде ново наследство на любов, радост и здраве.

 

 

По материали на Людмила Колобовская;

Съставителство и превод: Нора Николаева