В кой час сънят е незаменим?

0
16064
прочитания
Слънцето активира процесите в организма и дава сили за действия, а луната предоставя възможност за отпускане и почивка.
Ако си лягате вечер в 11 или 12 часа, или в 1 след полунощ, вие не можете да спите спокойно и няма да можете да се ползвате от праната в природата.

Сънят е насъщен. Не е странно, че по-голямата част от живите същества са будни през деня и спящи през нощта. Това състояние се дължи на влиянието на планетите. Слънцето активира процесите в организма и дава сили за действия, а луната предоставя възможност за отпускане и почивка. Влиянието на слънцето не позволява на тялото да се отпусне напълно, а влиянието на Луната прави невъзможно да се работи изцяло, без да се засяга човешката психика.

Кои са последствията, произтичащи от нарушението на дневния режим?

Разумът и умът си почиват от 21:00 до 23:00 часа. Ето защо, ако не се отдадете на сън в тази часова зона, ще страда интелигентността ви, а вашата рационалност постепенно ще угасне. Намаляването на умствена сила не се случва веднага. Тя протича бавно и често незабележимо, а негативните й ефекти се натрупат през годините. Когато намалява силата на ума, човек не може да разбере какво е да прави добро или лошо. Той се ориентира трудно в определени ситуации, прави грешки, за които съжалява в последствие. Започва все по-трудно да се отървава от лошите си навици. Чрез умствената нестабилност намалява работния капацитет на ума,  увеличава се тревожността и настъпват нарушения на паметта.

13 сигурни метода, които ще заредят мозъка ти с енергия

Първитете признаци на липса на почивка на ума са: лоша концентрация или прекомерно напрежение на ума, увеличаване на вредните навици, намаляване на силата на волята и увеличаване на нуждите от секс, храна, сън и конфликти. По-нататъшните последствия са: хроничната умора и психическо напрежение, намалената съдова регулация и тенденция за повишаване на кръвното налягане; жълтеникав тен на лицето, мътни очи, умствено объркване и главоболие.

Ако не спите между 23:00 и 1:00 ч. през нощта, започва да страда вашата жизнена сила, както и нервната и мускулната ви система. Последиците от това са: умора, песимизъм, летаргия, загуба на апетит, тежест в тялото, психическа и физическа слабост. Тези симптоми обикновено се усещат веднага. Последствията от уморената нервна система и загубата на жизнена енергия са изключително неприятни и опасни. Те се отразяват негативно на баланса на жизнените функции на целия организъм, което води до намаляване на имунната система и до развитие на хронични заболявания.

вероломните следи на безсънието

Сънят от 1:00 до 3:00 ч. сутринта е необходим за поддържане на емоционалната сила на хората. Непосредствени ефекти, появяващи се от загубата на сън в този часови пояс, са прекомерната раздразнителност, агресивност и конфликтност. Хроничното нарушаване на съня между един и три часа през нощта води до емоционално изтощение, а на по-късен етап – до пристъпи на истерия или развитие на маниакално-депресивна психоза. Постепенно намаляват остротата на възприятията и рецепторната активност.

Как се премахват дългосрочните последици от нарушенията на дневния режим и дефицита на здравословен сън, вследствие на вредни навици или нощен труд?

Човешкото желание притежава огромна сила, затова, ако човек иска да  промени ежедневието си, след известно време ще получи такава възможност. Начин да се засили това желание е осъзнатостта и общуването с хора, които вече са на прав път в организирането на своя живот, сън и бодърстване.

Бъди приятел на времето и използвай силата му !

Разумно е ежедневието, което е „в крак с времето“.

 

Източник: по материали от лекции на Олег Торсунов