Спанакът се яде пресен

0
4329
прочитания
         През средните векове спанакът е бил пренесен от арабите в Испания и е бил ценен толкова високо, че получил названието крал на зеленчуците. По количество на белтъчините отстъпва само на граха и фасула. Съдържа значително количество витамини( C, B1, B2, P4, K, D и фолиева кисилина).
         Листата на спанака са най-полезни в сурово състояние под формата на салата, която се приготвя по следния начин: В дълбок съд се нарязват на по-едро листа от млади и пресни растения. Нарязва се на ситно и бялата част на 6 стръкчета зелен лук и сместа се счуква в дървено хаванче. Прибавят се 2 лъжици олио или зехтин, оцет или лимонов сок и сол на вкус. Разбърква се добре.
        Спанакът трябва да се консумира непосредствено след като се приготви ястието. Гозбата от спанак не бива да се държи на топло. Ако предстои повече от 24 часа при температура 20°C, той става дори вреден. Под въздействието на особен вид бактерии, съдържащи се в спанака, нитратите, които се намират в него(при торене с торове, които има високо съдържание на азот), се превръщат в отровни азотни съединения – нитрити. Затова спаначните ястия трябва задължително да се съхраняват на студено или в хланидилник. Трябва да се знае, че прибавянето на малко захар в спаначната гозба задържа образуването на отровни нитрити.
          При пасирането му за пюре кислородът от въздуха оказва отрицателно влияние върху съдържанието на витамин C. Ето защо по-целесъобразно е ястията да се приготвят с едро нарязан спанак. От коренчетата му могат да се приготвят полезни супи.
         При подагра, чернодробни и бъбречни заболявания, консумацията на спанак е нежелателна.
         Листата му се препоръчват като лекарство срещу запек: 10 грама листа на чаша вода се  варят 15 минути и течността се пие след изстудяване по четвърт чаша 4 пъти на ден преди ядене. Отварата се държи на студено и се прави за един ден.
Спанак с ориз: 2 стръка пресен лук, 2-3 кубчета замразен спанак, 1/2 к.ч. ориз. джоджен
Лукът се нарязва на дребно и се задушава в малко мазнина и вода, докато омекне. Прибавя се спанака, долива се малко вода и се задушава още няколко минути. Долива се още вода и се слага ориза. Ври до готовност на ориза, като се разбърква често и се долива още течност, ако е необходимо. Малко преди да се свали от котлона се подправя с джоджен по желание.