Методи за управление на времето

0
4276
прочитания

 

Стресът е един от основните фактори за физически и психически дискомфорт у човека. Сред основните причини за високото му ниво е недостигът на време. Липсващото време, както и „гасенето на пожари”, т.е. внезапно появили се критични ситуации, за решаването на които отива ценен времеви ресурс, са честа причина за създаване на напрежение. Да управляваш времето е невъзможно, но можеш да управляваш начина, по който използваш времето си.

Искаш ли да повишиш многократно своята продуктивност и да имаш ПОВЕЧЕ СВОБОДНО ВРЕМЕ през един конкретен ден? Следвай долните указания, които могат да организират информация ти и да направят малка революция в твоето ежедневие:

 1. През деня започни да записваш всичко, за което се сетиш, че трябва да свършиш, защото така няма да е необходимо да го държиш в мозъка си. В резултат на това мозъкът ти ще има повече възможности да изпълнява естествената си функция – да бъде креативен!
 • Не записвай задачи, които можеш да свършиш за по-малко от 1 минута (например да отговориш на кратко съобщение в социална мрежа). Възникне ли такава задача, дори да вършиш нещо друго, я свърши веднага.
 • Групирай задачите така, че да можеш да свършиш повече от една задача, когато си на едно място или с едно действие.

Пример : Имаш задачи “купи зеленчуци” и “купи сирене”. Те изискват еднакво действие – ходене до магазина. Ето защо следва да са в една група, която да наречеш “Ходене до магазина”.

 • Свърши креативните задачи възможно най-рано, докато все още имаш енергия и мозъкът ти е свеж, а не да ги отлагаш за по-късно, когато ще си уморен. Рутинните задачи остави за накрая.

Пример: Имаш задачи “Да отида до пощата, за да получа пратка” и “Да напиша доклад” – по-добре е да първо да напишеш доклада, а след това да отидеш до пощата.

 • Задачите разбивай на малки подзадачи – мозъкът ти възприема задачата като нещо прекалено голямо и аморфно и е много вероятно да се уплаши от нея и да не иска да я дори да я започва.

Пример: Когато си в офиса (групиране по място) имаш да свършиш следните задачи, подредени по креативност:

 • Да напиша един абзац от проект Х. (креативна задача);
 • Да отговоря на клиентските съобщения на Х и У;
 • Да говоря с директора;
 • Да изчистя бюрото.
 1. Определи си времеви интервали, през които няма да ставаш от бюрото и ще работиш. През това време, каквото и да се случи, нямаш право да прекъсваш работата си. Можеш да засичаш времето с таймер или свалиш приложението Hours Tracker.   Започни да използваш Rescue Time – софтуер, който ограничава достъпа ти до разсейващи сайтове като Facebook, YouTube и т.н.
 • Преди да започнеш изпълнението на задачата, премахни потенциалните източници на разсейване в стаята, направи си кафе, сипи си вода и посети тоалетната.
 • Остави телефона си на Do not disturb режим, за да можеш по-късно да видиш кой те е търсил и да му върнеш обаждане в удобно за теб време.

 

 1. Ако някоя задача не може да бъде решена веднага, защото това зависи от външен фактор), напиши срещу конкретната задача защо не можеш да я свършиш веднага и какво точно външно действие е нужно, за да можеш да я отметнеш. Пренеси несвършените задачи за следващия ден, като ги организираш според горните указанията.

 

 1. Ако ти се налага да работиш по много проекти, разучи системата за продуктивност GTD – Getting Things Done. (Събирането на много задачи в мозъка причинява хабене на концентрация!). За тази цел трябва да прочетеш книгата Getting Things Done на David Allen или си я купи на аудио . Гледай YouTube курса, който ще ти каже какви приложения да използваш за различните устройства, за да можеш да прилагаш GTD. Нагаждай спрямо собствените си нужди.

 

 1. Ако имаш iPhone, можеш да използваш програмата Reminders, която е вградена във всеки смартфон.

 

 1. Ако искаш да правиш по advanced листове, използвай Things – има я за Macbook и iPhone Струва $50 за Macbook и $10 за iPhone (99% от приложенията, които си заслужават, са платени).

 

 1. Друга добра програма е BusyToDo – струва около $10.

 

 1. Evernote – служи за организиране на ресурсите ти. Има добра безплатна версия.

 

 1. Ако си с Android телефон, също има конкретна програма за записване на задачи, която със сигурност ще намериш. Добре би било да може да се синхронизира с компютъра ти.

Не забравяй:

колкото по-ефективно управляваш времето си, толкова по-лесно постигаш баланс между четирите основни сфери в живота си – професия, семейство, здраве и културен живот. И по-рядко попадаш в стресови ситуации

източник: по материали на Velizar V