Световното земеделие зависи 70% от пчелите, затова те са най-важното живо същество на планетата

0
1380
прочитания
Пчелата е обявена за най-важното живо същество на планетата

След последния дебат на Кралското географско общество в Лондон Институтът за наблюдение на Земята обявява  пчелите за най-ценния вид в света.

Преките ползи от продуктите, произведени от пчелите, не са тайна за никого. Но реалността е, че не трябва да спираме да мислим не само за ползите, които пчелите носят за нашето здраве, а и за най-обширната им функция в естествената верига – опрашването, без което животът на планетата със сигурност не би бил възможен. 

Това е процесът на взаимодействие между живите същества и планетата, връзката между тях, и разбира се, биологичния отговор на околната среда за всеки един вид.

В процеса на опрашване пчелите имат жизненоважна функция, тъй като световното земеделие зависи 70% от тези насекоми, т.е. 70 от всеки 100 продукта, които използваме за хранене, са зависими изключително от пчелите. Балансът е очевиден: без опрашване растенията не биха могли да се размножават, а без растения фауната би изчезнала, последвана от хората.

Едно от допусканията, което обяснява масовото изчезване на пчелите, е мобилната телефония. Това заключение се потвърждава от Федералния технологичен институт на Швейцария, след доказване, че вълните, излъчени по време на разговор, са в състояние да дезориентират пчелите до смърт, причинявайки им загуба на чувството за посока и  жизнена динамика.

С повече от 83 експеримента изследователят биолог Даниел Фавр недвусмислено демонстрира, че при наличието на клетъчна комуникация пчелите издават десет пъти по-голям шум от обичайното, за да предупредят своята група за спешната необходимост от напускане на кошера, причинявайки явлението „проблем с колапса на колонията“.

Другият рисков фактор за пчелите е използването на пестициди при пръскането на различните култури. Тези вещества съдържат химикали, които действат като невротоксини и се прикрепват към насекомите, докато събират цветята. По-късно те се пренасят в кошерите, където замърсяват останалите продукти, преработвани като восък, прополис и мед. Въздействието им има фатални последици върху останалата част от пчелната пита, включително върху пчелната майка, без която кошерът би изчезнал. При появата на тези масивни миграции малките или ларвите биват изоставяни и обречени на гибел.  

Списък на най-нездравословните храни