Учителя: Човек е яйцето, което чака времето си да се излюпи

0
2478
прочитания
Изкуствените яйца ще причинят 10 пъти по-големи злини, отколкото кокошите яйца.
Докато се оплаква от ограничителните условия на живота, човек е затворен в яйце.

Четири идеи на Учителя Беинса Дуно за яйцата и тяхната употреба

  1. Учителя: Кое е първо – яйцето или кокошката?

            Ще дойдат някои философи да разискват върху въпроса, кой се явил по-рано: кокошката или яйцето. Невъзможно е да се яви яйце без кокошка. Яйцето представя материалната страна на Божествения свят. Значи, Божественият свят се ограничил в едно малко яйце, за да стане видим и разбран за човека. Божественият принцип работи и в яйцето.

От гледището на физическия свят, яйцето е съществувало преди кокошката; от гледището на духовния свят, кокошката е съществувала преди яйцето, а от гледището на Божествения свят, нито кокошката е съществувала, нито яйцето. Това е въпрос само за физическия и за духовния свят. В Божествения свят не съществуват въпроси за кокошки и яйца. Там нещата съществуват вечно. Няма раждане и прераждане, за да става въпрос, кой пръв се е родил и кой – последен. Божественият свят е вечен. Там цари безсмъртието.

Кокошката се движи, а яйцето не може. Следователно, това, което не може да се движи, е родено от онова, което се движи. Да се твърди, че кокошката е излязла от яйцето, това значи, да се мисли, че Бог е произлязъл от човека. Не е така. Човек е яйцето, което чака времето си да се излюпи. Първоначално животът е съществувал, а всички форми в него са създадени от Разумната Причина на нещата. Същото се отнася и за човека. Първо е съществувало Божественото, а после се явило човешкото. Божественото се явява като малка светлинка и топлинка, които го придружават във всички случаи на неговия живот.  

Когато яйцето се измъти, от него излиза животът, т.е. проявяват се ония сили, които били в ограничено състояние. Докато се оплаква от ограничителните условия на живота, човек е затворен в яйце. Не може ли яйцето да се измъти без квачка? – Не може. Първото яйце е било създадено без квачка. То се е самородило. Всички останали яйца се мътят от птици.

2. Притча от Учителя за кокошите яйца

            В един монастир служили няколко калугерки. Те имали една добра, благочестива игуменка. Освен религиозните си обязаности, тя се грижела и за стопанството на монастира, дето хранели няколко кокошки, които снасяли яйца. Игуменката забелязала, че яйцата липсвали. Тя се чудeла, кой взима яйцата. Най-после дошла до заключение, че калугерките взимат яйца от курниците и ги пекат, или варят в килиите си. За да не стават злоупотребления с яйцата, игуменката издала строга заповед, да не се пали огън в килиите. Въпреки заповедта ѝ, яйцата продължавали да изчезват. Една вечер тя решила да провери, какво правят калугерките в килиите си. Тя погледнала през ключалките на вратите и видяла, че някои от калугерките се молели, други се разговаряли или четяли книги. В една от килиите тя видяла нещо особено: две калугерки държали в ръцете си тел, на която било закачено яйце, което пекли на свещ.

– Чудна работа! На каква майстория ги е научил дяволът! Да пекат яйце на свещ!

Дяволът бил около игуменката, чул обвинението, което тя хвърлила върху него, и казал:

– Напразно ме обвиняваш. Този майсторлък и аз виждам за първи път.

– Какво да се прави тогава?

– Нищо друго, освен да не отглеждаш кокошки в монастира.

– Как да не отглеждам кокошки, когато ми трябват яйца?

– Щом трябват на тебе, и на калугерките трябват – отговорил дяволът и продължил пътя си.

(Из “Не дири своето си” – беседа от Учителя, държана на 17 август 1939 г.)

3. Учителя за изкуствените храни и яйцата

            Хората предполагат, че един ден учените ще добият изкуствено мляко, изкуствени яйца. Ние благодарим за тия изкуствени яйца! Живите яйца от кокошката не можаха да оправят света, че изкуствените ще ги оправят. Изкуствените яйца ще причинят 10 пъти по-големи злини, отколкото кокошите яйца. Ако произведат изкуствен хляб и изкуствено мляко, светът съвсем ще загази. Представете си, че днес и от най-чистото жито има известна доза отрова, а какво остава от изкуствено получените продукти. Не е въпросът човек сам да се храни, но той трябва да знае по какъв начин да отстрани тези отрови, които се отразяват вредно върху неговия организъм. На тези отрови се дължат разните болести и страдания.

 (Из “Красна като Луната и чист като Слънцето“ – беседа, държана от Учителя на 26 ноември 1933 г., 10 ч сутринта, София – Изгрев.)

4. Учителя за употребата на яйцата

  • Яйцата трябва да са от кокошки, живели на свобода в дворове, на открито, които ядат. зърно и трева. Да не са престояли повече от десет дни. Заедно с боба те заместват месото. Рохко сварените яйца се всмукват в червата изцяло.
  • За млади хора се допускат до 2-3 бр. на ден, най-много, а за възрастни до 2-3 седмично.
  • Възрастните хора трябва да се ограничават при употребата на яйца. Голямото количество холестерин в жълтъка пречи на черния дроб и допринася за появата на атеросклероза.
  • Черупките на яйцата – при слаби кости и зъби, рахит, хроничен стомашен и чревен катар, киселини, косопад, нарушена функция на черния дроб, глисти. Доза: черупки на 21 яйца (от селски двор) счукани и пресети се смесват с 0,5 кг мед; взема се 21 дена, сутрин на гладно, по чаена лъжичка; съхранява се в хладилник, като се разбърква.

            В първите години Учителят бе казал: „Добре е да не се ядат яйца и близо 20 години не се ядяха яйца. По едно време, когато Георги Радев заболя от туберкулоза, Учителят му препоръча да яде по едно яйце на ден. Но той отказа, защото не искаше да се върне към птичия свят и с това да се върне в своята еволюция на човек. При белодробната туберкулоза, с две-три открити каверни, които той имаше се губи много белтък от организма. Този белтък трябва да се възстанови. Той трябваше да се внесе отвън чрез храната. И понеже бяхме вегетарианци, то той можеше да бъде внесен в човешкия организъм чрез храната – или чрез млякото и млечните продукти, или чрез свареното яйце и неговия белтък. Състоянието на Георги Радев се влоши и той си замина за една друга еволюция. Животът на земята е по-ценен от всякакви крайности. Човек трябва да охранява и съхранява живота на тялото си, защото то е храм на човешката душа и човешкия дух, а чрез тях той е храм на Бога.

            През 1943/44 г. Учителят беше възрастен и беше към 78-79 години. Той позаслабна, силите Му намаляха, движеше се по-бавно, нямаше апетит. Веднъж помоли Мария Тодорова: „Марийке, можеш ли да ми свариш яйца?“ И от тогава тя ги правеше и измисляше различни начини по какъв начин да ги свари, да ги опържи и да Му ги поднесе. Учителят ги харесваше и с охота ги изяждаше. (Из „Изгревът“, том 2)

Kак да лекуваме всяка болест със силата на съзнанието и мисълта – Петър Дънов