Циститът е повик за обновяване, прочистване от непотребното и несъщественото в живота

0
4573
прочитания
Циститът е възпалително заболяване на пикочния мехур, характеризиращо се с често, болезнено уриниране, което се проявява предимно при жените.
Циститът казва: "Скриваш го твърде дълбоко в себе си, време е да обърнеш внимание на този проблем."

Психосоматика на цистита циститът „казва“ : „Скриваш го твърде дълбоко в себе си, време е да обърнеш внимание на този проблем.“

         Циститът е възпалително заболяване на пикочния мехур, характеризиращо се с често, болезнено уриниране, което се проявява предимно при жените. За развитието на това заболяване освен физиологичните съществуват и ментални причини. 

Още от древни времена се е считало, че съществува изразена връзка между ума и тялото. Думата психосоматика произлиза от гръцки и означава „влиянието на душата и ума (psyche) върху тялото (soma)“.

Сократ твърди, че е невъзможно да се излекуват очите, без да се лекува главата, нито да се излекува главата без да се излекува тялото, което пък зависи от здравето на душата. Хипократ вярва, че с болна душа пациентът няма да може да изпълни своята божествена съдба.

ПСИХОСОМАТИЧНИ ОСОБЕНОСТИ

При повечето пациенти циститът се лекува успешно и преминава сравнително бързо, но понякога има необяснимо забавяне на възстановяването, преход на болестта от остра към хронична.  Прилагането на общоприетия режим на лечение не дава резултати. Оплакванията на пациента не се потвърждават по време на преглед или след изследвания, а лекарят среща трудности при диагностицирането.

Заболяването не започва в момент на влошаване на ситуацията, а когато засегнатият се е успокоил и е започнал да се възстановява психологически, т.е. има известно забавяне.

Невъзможността да изпразним пикочния мехур (както става при цистита) не е ли всъщност невъзможността да се освободим от нещо, което трябва да бъде изхвърлено?

Психологически актът на уриниране е свързан със самоизразяване, обновяване, прочистване, отърване от натрупания баласт. Пикочно-половите органи се контролират от централната нервна система и наличието на психоемоционален стрес при някои хора се отразява именно в усещанията в областта на пикочния мехур и уретрата.

Нервната система съдържа енергията на смисъла на живота

Това заболяване изисква интегриран подход. Лекарствената терапия на цистита е невъзможна без сложната и продължителна работа на човека върху себе си и осъзнаването на истинската емоционално-ментална причина за заболяването. 

ПСИХОСОМАТИЧНИ ПРИЧИНИ ЗА ГЕНЕЗИСА НА ЦИСТИТ

                  Появата на цистита се случва по време на значителни промени в живота предимно на жената, като например: сватба, развод, загуба на любим човек, раздяла, предстоящ изпит, определящ бъдещето, уволнение от работа и т.н. По време на такива интензивни преживявания е трудно незабавно да се изоставят старите модели на поведение, старите идеи и да се научат нов тип житейски реакции.

         Събитията могат да бъдат придружени от следните негативни емоции:

 • нервно напрежение;
 • гняв и негодувание;
 • разочарование и недоволство;
 • страх и несигурност,
 • съмнение в себе си;
 • ревност и тревожност;
 • несъзнателен протест срещу някого;
 • неспособност за изразяване на емоции;
 • неприемане на себе си;
 •  самота и д-р.

Острата форма на цистит се причинява от:

 • страх;
 • несъзнателно отхвърляне на човек или ситуация;
 • психологически стрес, непоносим за даден индивид.

Причините за хроничния цистит могат да бъдат:

 • завист;
 • незачитане на личните нужди и принудително приемане на конвенционалната мъдрост;
 • отхвърляне на собственото тяло и себе си като индивид;
 • дългосрочен стрес;
 • унижение.

         Положителните емоции също могат да провокират развитието на възпаление на пикочния мехур. Това се случва, когато човек по някаква причина не е в състояние открито да изрази чувствата си и задържа всичко в себе си.

         В продължение на много десетилетия причините за психосоматиката на цистита са описани от различни изследователи: Луиз Хей, Луле Вилма, В. Жикаринцев, В. Синелников, Теун Марес и др. Всички те отбелязват, че генезисът на заболяването се дължи на влиянието на психологически и/или духовни фактори, наред с патологичните.

 • Луиз Хей обосновава цистита със склонността към фиксиране върху миналото, старите идеи и страха от обновяване. Тя открива причините в чувства като: малоценност, страх от еманципация, неспособност да се преодоляват негативните емоции. Въпросните пациенти се страхуват от свобода и новост в живота си. Трудно им е да преодолеят оплакванията си и да ги забравят, да променят социалния си кръг, да оставят омразна работа, да изоставят необичания човек.
 • Лиз Бурбо счита за причина на възпалението на пикочния мехур чувства като: инфантилност, гняв и недоволство от другите, нежелание за поемане на отговорност за собствената съдба. Лиз Бурбо е сигурна, че основните причини за появата на цистит при жените са подтискане на дълбоко негодувание и чувство на разочарование. Предимно негодувание срещу мъжете. В резултат на това човек дълго време е изгарян от емоции под формата на завист, гняв, недоволство и уплаха.
 • Лууле Виилма открива при пациенти с хроничен цистит ревност, злоба и агресивно поведение, негативно психическо отношение. Генезисът на цистита се дължи на наличието на страх и негодувание от унижение, чувство за ревност и огорчение, неудържимо желание да се покаже значимост и да се спечели уважение.
 • Известният психолог и хомеопат Валери Владимирович Синелников показва наличието на негодувание и гняв спрямо сексуални партньори или конкретни мъже. Той смята, че причината за цистита е нестабилността на емоционалното състояние. Тревожността, негодуванието, горчивината по отношение на представителите на противоположния пол са основните фактори за възникване на възпалителна реакция. Хомеопатът предлага да се отървем от заболявания на пикочно-половата сфера чрез прогонване на негативните емоции и култивиране на себеуважение и уважение към хората от противоположния пол.
 • Изучавайки психосоматиката, южноафриканският писател – нагуал Теун Марез стига до извода, че емоционалната основа на цистита е гневът, който възниква на фона на жизнените промени – развод, загуба на близки, промяна на работата. Всичко това е съпроводено със страх от самота, безпокойство и несигурност, ярост и негодувание.
 • Според пионера в областта на психосоматиката – Рюдигер Далке, психически изживяното напрежение се изтласква надолу в пикочния мехур, където се усеща като физически натиск. А натискът, от своя страна, винаги изисква от нас да се облекчаваме. И ако не успеем да се освободим психически от това напрежение, то трябва да го допуснем физически през пикочния мехур. Веществата, съответно темите, проблемите, ситуациите, от които човек следва да се освободи, са само баластни вещества, отживелица, нещо несъществено, нещо непотребно. Рюдигер Далке твърди, че когато имаме повтарящи се цистити, трябва да си зададем следните въпроси: – В кои сфери се вкопчвам упорито, макар да са отживели и чакат да бъдат отделени и изхвърлени? – Къде сам се подлагам на натиск и го проектирам върху други хора? – От кои изчерпани теми би трябвало да се освободя? – Какво ме кара да плача?

МЕТОДИ ЗА ПРЕВЕНЦИЯ И САМОПОМОЩ

 • Луиз Хей предлага пациентът да използва самохипноза. За това се препоръчва да се произнасят специални словесни утвърждения, които формират отношението към раздяла с миналото и готовността за промяна. За да разрешите проблема, трябва да се вдъхновите с положителни нагласи, които ще ви помогнат да се освободите от умствения „боклук“ и да се настроите на щастливо бъдеще, което ще ви даде усещане за сигурност и релакс. Преди лягане или сутрин е препоръчително да изречете на глас или психически следните фрази: „Вървя през живота с лекота, забравяйки за обиди, страхове и обиди. Аз спокойно се разделям с миналото и приветствам всичко ново в живота си.“
 • Лиз Бурбо препоръчва използването на интроспекция и медитация за определяне на първопричината за цистит и раздяла с гнева и завистта.
 • Лууле Виилма предлага пациентът да анализира поведението си, да намери грешките в него и да формира правилната линия на поведение.
 • Важно е жената да може да разпознава своите емоции и чувства, за да може да ги изрази. Емоцията няма да изчезне, ако винаги е потисната. Тя ще се скрие вътре и ще изчака най-неподходящия момент за изява. Трябва директно да кажете на хората за вашите чувства и емоции, без да ги натрупвате вътре в себе си. Учете се как да говорите за проблемите си, говорейки ясно и просто, за да опишете как те предизвикват чувства и емоции у вас. Не се страхувайте от решителни действия, неутрализирайте миналите си преживявания, увеличете самочувствието си. Влезте в новия живот с чувство на увереност и сигурност. 
 • Научите се как да давате любов безусловно, без да изисквате реципрочно проявление.
 • Препоръчително е да водите дневник, в който да запишете чувствата си.
 • Бъдете креативни, рисувайте, шийте, пейте – това винаги се отразява положително на вътрешното състояние. Не забравяйте за спорта – грижата за ума ви включва грижа и за тялото ви. Научете се да приемате от живота всичко, което той ви предоставя.
 • Обичайте себе си! Насърчавайте себе си. Това може да е нов чифт обувки, отдавна планирана ваканция или просто пътуване до ресторант.
 • Можете да използвате следните техники: Гещалт терапия – с тази техника съзнанието се фокусира върху процеси, протичащи „тук и сега”, което помага да се освободим от тежестта на миналото; Арт терапия– рисуване, актьорско майсторство, хореография, музика, мъниста; Автоподготовка (автоматично предложение) – трябва да си дадете усещане за сигурност и радостно бъдеще; Телесно ориентирана терапия – въз основа на факта, че действайки върху тялото, можете да постигнете промени в психологическото състояние; Масажи и танци; четете на литература, описваща положителни промени и др.

Възпалението на пикочния мехур е болезнено и се лекува трудно. За да се облекчи състоянието и да се предотврати рецидив, е необходимо да се премахнат психологическите проблеми. Психологическата страна на цистита изисква смелостта да поемем отговорността за влиянието на собственото ни поведение върху здравословното ни състояние. Когато приемем тази отговорност и разберем, че реакцията ни към външния свят определя протичането на вътрешните физиологични процеси, ще разберем, че притежаваме свободата и избора да сме здрави.

Лууле Виилма: Щитовидната жлеза е орган на недоволството