37 тайни на благоденствието от Ранди Гейдж

0
2930
прочитания
„Благоденствието е удивително явление. Тази дума е позната на всеки, но малцина осъзнават нейния истински смисъл. Още по-малко хора владеят тайните на благоденствието и умеят да ги използват в живота си. Щом ги усвоите, пред вас ще се открие абсолютно нов, завладяващ свят. Здраве, щастие и богатство правят с човека поразителни неща. Те дават възможност да започваш всеки свой ден с радост и жива, действена енергия и да го завършваш с усещане за хармония в душата и мир със самия себе си, те изпълват всеки ден от вашия живот с прикюченски дух. Имах щастието да открия тайните на благоденствието и да намеря своето истинско предназначение в живота, което се състои в това да споделя тези тайни с вас. И сега аз ви предавам това задължение на вас.Сега е ваш ред да споделите своите знания по този въпрос с някого от хората, които са ви близки, които се нуждаят от това. И така от този момент, това е вашето предназначение.“ Ранди Гейдж

1. Човек не може да управлява законите на мирозданието. 
Това е първата и основна тайна на благоденствието и именно нея хората я пропускат. Те смятат благоденствието за начин за получаване на материални блага и не си правят труда да се настроят към атмосфера на успех, да почувстват онази реална енергия, от която е изтъкано благополучието.
Всичко в света е основано на принципа на равностоен обмен на вещи, явления, ценности. Везните, с които те се измерват, са в неустойчиво равновесие – всичко, което отдавате, ви се връща многократно умножено. Ако сеете семената на доброто, реколтата ще ви ги върне стократно.
Това винаги си остава вярно – независимо дали става дума за парите, които жертвате за благородна кауза, любовта, която дарявате, или доброто, което творите. И колкото и да се опитвате, не е възможно да регулирате законите на мирозданието. Така че, излезте навън от дома си и направете нещо добро, просто така. Посейте семето на доброто в този, който се нуждае, бъдете особено добри конкретно към някого. Без съмнение ви очаква още по-голямо благоденствие!“ Ранди Гейдж

2. Безплатно сирене има само в капана за мишки.
Подобно твърдение звучи наивно, но всъщност е много изразително, кратко и дълбоко обобщение на това как действат законите на благоденствието.
Не е възможно да станеш богат като спечелиш на лотария, или като получиш наследство или ако изведнъж открият нефт в твоя двор. Вероятно и това се случва с бедни хора и временно може да им създаде благополучие. Придобитото по такъв начин богатство обаче не остава завинаги или казано по друг начин, не е възможно да получиш истинско благополучие, без да заплатиш за него. Винаги съществува определена цена, която се налага да се плати – точно това е същият този справедлив, равностоен обмен, за който стана дума преди малко.(в т.1).
Да се превърнеш в човек, който носи отговорност за своето благосъстояние, е голяма част от цената, която плащаме за своя просперитет. За кой ли път моите наблюдения показват, че повечето бедни хора, спечелили случайно големи пари, десет години по-късно се оказват разорени и жалки. Говоря за хора, спечелили крупни суми, тотомилионерите например. Те получават само пари, но не придобиват разбирането, което влиза в самото явление благоденствие, затова парите им си отиват, а всичко останало, от което се състои благоденствието, не се появява.
Нищо не се дава даром. Ако сте позволили на касата в магазина да ви върнат с лев повече или сте открили начин да се включите без пари към кабелите на кварталния ви интернет-доставчик, или като си купувате вестник, сте взели още един, когато никой не ви вижда, вие се натоварвате с определен кармичен дълг. А тези дългове си остават задължителни завинаги и подлежат на плащане. Благоденстващите хора никога не се стремят да получат нещо безплатно. Те с радост приемат идеята за равноценна замяна на една ценност с друга.

3. Проспериращите хора не са особено религиозни.
Съвсем не е задължително проспериращите хора да са твърде религиозни. Те обаче притежават своя духовност, осъзнавайки, че сляпата привързаност към религиозните учения и догми ги отвежда далече от природната същност на човека. В самата идея за благоденствието, от мечтата до реалното й въплъщение, съществува някаква изискана простота – по своята природа благоденствието не е изключително явление, то е достъпно и осъществимо.

4. Богатството не идва при вас, вие отивате при богатството. 
Може би сте чели за хора, получили неочаквано в наследство огромно състояние или спечелили куп пари, участвайки в лотарии и залагания. Истинското благосъстояние обаче, онова, което не изчезва, а остава завинаги с вас, е резултат от целенасочени действия. То не се появява при вас случайно. Вие сами, полагайки усилия, отивате при него.
Отначало вие създавате своето благосъстояние мислено, след това ставайки в своето съзнание онзи човек, който привлича успеха към себе си, вие се въплъщавате в него на физическо ниво.

5. Вие изграждате своето благоденствие с помощта на думите.
Или изразявайки се по-точно, с помощта на онези думи, които избирате и произнасяте. Не спира да ме изумява фактът, че хората с готовност произнасят най-песимистични твърдения. Днес ми позвъни един приятел, за да ми каже, че е ударил камиона си в едно дърво на заден ход. „Всеки път щом нещата при мен започнат да се нареждат, винаги се случва нещо, което променя всичко към по-лошо“. Не се съмнявам, че става точно така, тъй като той програмира това убеждение в своето подсъзнание, което на свой ред дава команда това да стане и на физическо ниво.
Помислете си колко пъти, когато се случва нещо хубаво, човек казва нещо от рода: „Не мога да повярвам. Аз никога не печеля!“ След това се случва неприятност – счупва чиния, нещо разлива, някой го подвежда и човекът заявява: „Знаех си, че това трябваше да се случи!“ Има си хас. Той знаел.
Често чувам подобни неща: „Всяка зима боледувам най-малко три пъти“. Случвало се е по-рано и аз да казвам: „Най-малко веднъж в годината имам проблеми с гърба“. И разбира се, става така. Докато не спрях да твърдя това. И ето вече почти девет години с гърба ми нищо не се случва.
Някои смятат, че като говориш на хората за себе си в унищожителна форма, това е сполучлив начин да бъдеш вежлив или да си по-близо до тях. Такива изрази като „винаги не ми стига един ден и един лев“, може и да привлекат към вас неудачниците. Те обаче ще отблъснат късмета и ще станат самоизпълняващи се пророчества. Затова, ако имате намерение да програмирате своя успех с помощта на думите, защо да не изказвате позитивни твърдения, като например : „Аз привличам парите като магнит!“

6. Здраве, любов, щастие и пари са безкрайни.

Ако само веднъж сте прегърнали силно някого, значи ли това, че броят на останалите във вас в резерв прегръдки е намалял? Не, разбира се. В действителност ви се носи славата на човек, който току е готов да прегръща и в отговор по-скоро ще получите още повече прегръдки.
Нещата, които създават истинското благоденствие, такива като здраве, любов, щастие и пари са безкрайни и фактически създават свое собствено пространство.
Колкото повече любов отдавате, толкова повече получавате. Могъщото здраве репродуцира себе си и спомага по-нататъшния процес на укрепване.
Същото става и с щастието. Понеже човек не може да регулира общите закони на мирозданието, парите, които се намират в обращение у вас, сами пресъздават своята собствена енергия, която прави процеса на процъфтяване в известна степен цикличен и прави възможно постоянното им връщане при вас. Това е някакъв процес на самовъзпроизводство, което продължава безконечно.

7. Законите на благоденствието действат по принципа на запълване на празно пространство.
Природата не търпи пустота и винаги се стреми да я запълни с блага. По естествените закони не е възможно да сложиш вещ в ръка, която вече стиска нещо в юмрука си. Най-добрият начин да привлечеш доброто към себе си е като се избавиш от лошото и по такъв начин освободиш място за доброто.
Ако сте намислили да си купите нова дреха, най-добре ще бъде преди това да освободите гардероба си от старата, предлагайки я на нуждаещи се или на дома за бездомни. Ако мечтаете да срещнете любимия човек, отначало сте длъжни да се освободите от всякакви други, унизителни за вас отношения, в които сте сега. Ако не съумявате да придобиете благополучието, към което се стремите, задайте си въпроса какво е онова нещо, което вие продължавате да задържате, с което е необходимо да се разделите.

8. Мисълта за пари преследва по-често бедняка.
В средните и бедни слоеве на населението се водят много разговори за това как се отнасят към парите хората с голям постоянен доход, истински богатите. Мнозина предполагат, че богатите само за пари и мислят. Няма друго твърдение, което е по-далеч от истината. В действителност бедните като цяло мислят за пари много повече от богатите.
Това е онзи случай, който психолозите наричат „проектиране“. Това означава, че хората проектират върху другите своите собствени страхове, предразсъдъци и подбуди.
Помня времето, когато бях в бедствено материално положение. Почти единственото нещо, за което можех да мисля, бяха парите. Ако звънеше телефонът, си мислех дали не е някой кредитор. Когато карах колата, бях обзет от мисълта, че ако колата ми се развали, няма да мога да й платя ремонта. Наблюдавах елегантно облечените хора в красиви коли и им завиждах. Занимаваше ме въпросът какво са направили те, за да заслужат всичко онова, което имат.
Вечно хитрувах, подписвайки договорите за разсрочване на сметките, и в главата ми се въртяха мисли как ще платя следващата вноска. Бях зациклил върху парите, защото си мислех, че всичко лошо, което ми се случваше, изглежда беше следствие от липсата на пари.
Сега, когато имам пари, аз рядко мисля за тях. Парите са едно от вспомагателните средства, подобряващи качеството на живота ни и разширяващи житейския опит. Щом паричният проблем бъде отстранен, вие придобивате способност без излишно безпокойство да получавате удоволствие от живота.

9. Може да молите Бога за това, което си мислите, че искате, но ще получите онова, което действително желаете.
Когато се моля за себе си и за другите, аз никога не моля нещо определено, а просто моля, това да бъде най-доброто от всичко възможно. Ако се стремите към нещо определено, по-добре е да помолите за него или за онова, което е по-добро.
В детството си смятах, че обожавам скариди. Когато пораснах обаче, разбрах, че скаридите ми харесват, но това, което наистина обичам, са коктейлите от спиртни напитки. Често пъти позволяваме на бремето от впечатления, чувства, преживявания и събития от минали години да оставят своя отпечатък, влияейки върху яснотата на нашите съждения. Струва ни се, че искаме едно, а често се оказва, че искаме съвсем друго. То може да се окаже както добро, така и лошо.
Първите 30 години от живота си смятах, че искам да бъде милионер. А всъщност ми се искаше да съм жертва и исках да имам съчувствието на околните. И едва когато моето желание наистина се промени и аз поисках да стана милионер, а не жертва, така и стана всичко.