5 начина да останеш здрав в офиса

0
2698
прочитания

Най-добрите шест лекаря, които са навсякъде и които никой не може да отрече, са слънцето, водата, почивката, въздуха, упражненията и правилното хранене. Тези шест удоволствия ще присъстват, само ако си готов, умът ти ще се облекчи, волята ще заздравее и това няма да ти струва и един шилинг“
– Wayne Fields

 

Заседналият начин на живот може да бъде един от причинителите на лошо здравословно състояние. Офисните работни места ограничават физическа активност на работещите (разгледайте тази инфографика, наречена „Седенето те убива“) и допринасят за редица нездравословни навици, например изхранването с бисквити или други подобни закуски през целия ден.

Как можем да избегнем най-нездравословните офис капани?

Ето и няколко съвета:

1) Намерете хубава бутилка, без съдържание на Бисфенол А, която да държите на бюрото си. Така ще бъдете по-склонни да пиете вода (Правилната хидратация лекува и дава енергия !), а пълненето на бутилката няколко пъти на ден ще увеличи дневното ви раздвижване. Знаете ли, че мускулните крампи (схващания) са един от признаците за недостатъчна хидратация на тялото? Липсата на вода може да доведе до метаболитни отпадъци и странични продукти като млечна киселина, пикочна киселина, амоняк и други токсини, които се натрупват в меките тъкани. Пиенето на достатъчно количество вода през целия ден ще ви гарантира, че всички тези боклуци са изхвърлени.

2) Направете си план за хранене. Подгответе си здравословни закуски и обеди от къщи. Нарежете достатъчно моркови, чушки, краставици, целина, броколи и т.н., за да ги използвате в салати за няколко дни. Може да ги пакетирате в индивидуални кутии, същото важи и за здравословни храни като киселото мляко или хумуса. Важното е да избягвате всякакви готови пакетирани изделия (чипсове, кроасани, бисквити и др. подобни). Ако включите децата в това начинание, гарантирано е че примерът Ви ще ги зарази и те също ще помислят за по-здравословно хранене.

3) Намерете си някакъв маршрут наблизо, така че по време на обяда да се разходите навън. Дори и 10 минути пеша ще помогне за нов тласък на деня ви, за изпускане на парата от „стреса“ и изгаряне на калории, ще стимулира метаболизма ви. Вашето тяло и ум желаят чист въздух и движение, дори и да не го осъзнавате.

4) Поставяте си аларма на компютъра или просто запланувайте в дневния си календар време за движение – малко гимнастика или разтягане. Какво може да правите – например да поемете дълбоко дъх, да отпуснете колената и протегнете ръце над главата си, добре опрени в облегалката на стола (предполага се, че е ергономичен). А може и да марширувате на място за минутка. Важното е да се разтегнете, като по този начин отпуснете раменете, шията и китките.

5) Включете и вашите колеги. Заразете ги със своя ентусиазъм, насърчавайте се взаимно и ще видите, че здравословното може да бъде и забавно.

 

Източник: OTGOVORI.INFO