Призванието е дар, който трябва да бъде получен

0
3132
прочитания

Хубаво е да намериш пътя си и да успееш да го следваш. Да си открил своето предназначение, напълно да си му се отдал и да се стремиш към максимална себереализация. Да знаеш истинското си призвание – твоята дхарма, както казват йогите – е може би най-голямото желание във всеки от нас и е условие за удовлетворяващ живот. Дхарма е идеята, че всяко същество е част от мрежата на съществуването и всеки от нас има своята роля за нейното подобряване. Дхарма е животът, който можеш да живееш само ти. И все пак малцина могат да кажат, че знаят целта си с абсолютна сигурност. Твърде вероятно е да си се отклонил от същността си, от „божествената цел на твоя живот“ или да си на кръстопът. Дошъл си на този свят чист и неопетнен, но времето и обществото са повредили вътрешния ти компас и чувството ти за идентичност. И тъй като са те учили да се грижиш за всички останали, но не и за себе си, не и за това как да узнаеш посоката, в която да поемеш, твоята обърканост може да е пълна.

         Тук Ошо се намесва с утешителни слова:

„Объркването е огромна възможност. Проблемът с хората, които не са объркани, е огромен – те си мислят, че знаят, но всъщност не знаят. Идиотите са много много ясни – ясни в смисъл, че те нямат интелигентността да се чувстват объркани. Объркването просто казва, че чрез ума няма изход. Ако ти наистина си объркан, ти си благословен. Ако си крайно объркан, това означава, че умът се е провалил; сега умът не може да продължава да ти дава някаква сигурност. Когато няма ум, няма бъдеще, няма програма за бъдещето. Тогава този момент е всичкото, всичко на всичко, този момент е твоето цяло съществувание. Този момент има дълбочина, има височина, има мистерия, има интензивност, има огън, има неотложност, той те захваща, той те притежава, той те трансформира. Аз не мога да ти обещая сигурност, ако пуснеш ума. Мога да ти обещая само едно нещо – че ще бъде чист. Ще има чистота, прозрачност, ще бъдеш способен да виждаш нещата такива, каквито са.“

         Но никой не може да остане завинаги объркан и на кръстопът. Това е етап, който трябва да бъде преодолян. Паулу Коелю прекрасно го е формулирал:

Кръстопътят е свещено място. На него поклонникът трябва да вземе решение. Ето защо боговете обикновено спят и ядат по кръстопътищата. Там, където се пресичат пътищата, са концентрирани две големи сили – пътят, който ще бъде избран, и пътят, който трябва да бъде отхвърлен. Двата са превърнати в единствен път, но само за кратък период от време. Поклонникът може да си отпочине, да поспи малко и дори да се посъветва с боговете, които населяват кръстопътя. Но никой не може да остане там завинаги: щом изборът е направен, той трябва да върви, без да мисли за пътя, който е отхвърлил. В противен случай кръстопътят става проклятие“.

На всеки човек е дадена специална работа, която той сам трябва да извърши

         Как да откриеш дълбоката цел, скрита в сърцевина на твоето същество? Ако си човек, който се колебае кой е неговият професионален път, житейска цел и правилна жизнена програма, ето няколко идеи, препоръки и методи от хора, които са овладели изкуството да се отдадат на това, което обичат:

  1. Пол Греъм, „Как да вършиш това, което обичаш“, статия, 2006 г.: „Репутацията е като магнит,  който изкривява дори и собствените ти разбирания за това, с което обичаш да се занимаваш. Принуждава те да вършиш не това, което искаш, а това, което се иска да искаш. Добре е да се избягват задачи, след изпълнението на които да се получава награда, похвала.“    
   2. Алън де Ботън, „Удоволствията и трудностите на работата“: „През по-голямата част от времето разбиранията ни за това как да сме успешни обикновено не са наши идеи. Трябва да се убедим, че ние сме авторите на собствените си амбиции.“
    3.Хю Маклеод, „Игнорирай всички – и още 39 начина да бъдеш креативен“: „Колкото по-голяма е нуждата от пари, толкова по-голям е броят на хората, които ще ти казват какво да правиш. Контролът ти върху ситуацията ще намалява. Удоволствието от творческия процес ще намалее. Най-добрият начин да получиш одобрение е да не се нуждаеш от него.“
     4. Луис Хайд, „Подаръкът: Въображението и еротичният живот на собствеността“: „…интензивното съсредоточаване, където губиш представа за времето и имаш усещането, че си част от по-голям процес. Ако някога сте прекарали цяла вечер да пишете проект или любовно писмо, значи сте били част от този поток и сте положили креативен труд.“
      5. Стив Джобс, 2005 г., изявление пред студенти:  „Единственият начин да се чувствате удовлетворени е като обичате това, което вършите. Ако не сте открили призванието си, продължавайте да търсите. Не усядайте. Ще усетите със сърцето си, когато го откриете. И като всяка велика връзка, начинанието ви  ще се подобрява с годините.“
       6. Робърт Крулвих, журналист: „Ти ще изградиш работни навици, но ще изградиш и връзки с хората, на които си помогнал и които са ти помогнали. Тези, които ще те срещнат, щете забележат, ще те предизвикат, ще работят с теб и ще ти пазят гърба. Те ще бъдат твоята сила.“
        7. Медитация  в 3 стъпки за свързване с истинско призвание от Хауърд Шехтер, психотерапевт, „Rekindling the Spirit in Work“:
       • Обърнете се навътре

                Седнете удобно и затворете очи. Насочете фокуса на вниманието си върху дъха. Поемете дълбоко въздух и докато издишате визуализирайте как стреса и напрежението напускат тялото ви. Останете тук още няколко вдишвания, докато се почувствате напълно отпуснати и релаксирани.

       • Визуализирайте

                Представете си любимо място сред природата, където се чувствате удобно, сигурно и защитени. Вижте всички детайли наоколо. Вдишайте ароматите и чуйте звуците. Вижте ги ясно с вътрешните си очи, сякаш гледате през обектива на фотоапарат. Пред вас виждате проход, направен от дървесни клонки, цветчета или скали, а в ръцете си държите една малка планета във формата на глобус. Вървете през прохода, оставяйки глобуса на всекидневието и всичко, с което сте свикнали назад. Тунелът сякаш подкрепя вашата инициатива за придобиване на по-дълбоко разбиране на себе си и своето призвание. Крачка след крачка стигате от другата страна, където ви чака вашата „перфектна“ работа. Не е нужно да правите опити да видите нещо. Просто бъдете отворени за прозрението, което ще дойде.

       • Върнете се обратно

               След няколко минути се върнете обратно през прохода в другия край на тунела. Обърнете внимание на дъха си тук и сега. Осъзнайте отново тялото си. Бавно отворете очите си и благодарете за съвета, който получихте от своето любящо подсъзнание.

       8. Техники на Паулу Коелю (Из „Мактуб“): „Когато пред нас се появи трудна ситуация, трябва да обръщаме внимание на неща, които по-рано сме правили автоматично – такива като дишане, мигане на очите и да обръщаме внимание на вещите около нас. Когато правим това, ние позволяваме на мозъка си да работи с по-голяма свобода – без да се сблъсква с нашите желания. Някои проблеми, които са ни се стрували неразрешими, успешно се решават, и някои болести, за които сме си мислили, че никога няма да преминат, изчезват без следа.“ „Ако нещо не ви удовлетворява, дори това да е нещо добро, което сте искали да направите, но се е оказало, че не сте в състояние, спрете се още сега. Ако нещата не вървят добре, има само две обяснения: или се проверява вашата настойчивост, или вие трябва да промените посоката. За да откриете кое от тези обяснения е правилното, още повече че те са абсолютно противоположни, използвайте тишината и молитвата. Постепенно нещата ще се избистрят и ще станат удивително чисти, докато още нямате сили да направите избор. В момента, в който вземете решение, забравете изцяло за другата възможност.“

       9. Стивън Коуп, „Великото дело на вашия живот – Ръководство за пътуването до твоето истинско призвание“: Авторът учи, че ключовете за тайната на вашата дхарма могат да бъдат намерени в двехилядолетната духовната класика „Бхагавад Гита“ – вечна приказка за пътя към призванието (дхарма), разказана чрез поучителен диалог между приказния стрелец Арджуна и неговия божествен наставник Кришна. В „Голямото дело на твоя живот“ Коуп използва пътуването на Арджуна като рамка за всеки от нас, за да открие собствената си дхарма.
       В цялата книга Коуп изследва „Четирите стълба на Дхарма“ или етапите, през които преминаваме, докато изпълняваме собствените си призвания. Всеки стълб е илюстриран с истински истории.

       10. Паркър Дж. Палмър, „Let Your Life Speak“: Призванието не идва от волята, независимо колко благородни са намеренията. То идва от слушането и приемането на „истинското Аз“ с неговите граници, както и с неговите възможности. Призванието не е цел, която трябва да бъде постигната, а дар, който трябва да бъде получен.

                         Прекрасна насока се съдържа и в обръщението на Буда към неговите ученици:  

       11. Упражнение на Буда: „Представете си, че имате всичко: пари, жилище, приятели, слава, сила, власт – всичко, което ви е необходимо. Вие сте умни и красиви, тялото ви е здраво. Имате всичко, което сте пожелали, във всички светове. И изведнъж се събуждате сутринта, ставате, започвате нов ден. Какво ще правите сега?“ Това е вашата мисия.

       Елеазар хараш: формули за работа и развитие

               При всички случаи процесът на идентифициране на вашата дхарма включва внимание, съчетано с действие. Ако забележите нещо,  действайте по него. След това се вгледайте отново. Нещото интересува ли ви? Придвижете се към него. Научете повече за същото. Правете го. Обърнете внимание дали интересът, вълнението ви и ангажираността ви се увеличават или намаляват. Тук е разковничето.