Неприятни чувства показват, че сте на прав път

0
3634
прочитания

Дискомфортът е основен спътник на промяната.

Дискомфортът е сигнал, който всъщност може да бъде полезен. За съжаление често го бъркаме с нещастие и избягваме необходимата промяна в опита си да се справим с неприятните чувства. Междувременно, за да постигнем ново разбиране, да се откажем от ограничаващите убеждения и да се мотивираме за реални промени, просто е необходимо чувството на някакъв дискомфорт.

Ще откриете, че често в по-зряла възраст се сблъсквате със стари  проблеми и страхове, с които сте се борили като дете. И макар на пръв поглед да изглежда, че не сте научили определен урок от тях, всъщност тяхната нова поява означава, че започвате да осъзнавате защо мислите и се чувствате по настоящия начин. И това е първата стъпка към настъпваща промяната. Кои са тези „полезни“ неприятни чувства и състояния?

  1. Чувствате се „изгубен“ и безцелен.

Чувството за загуба всъщност е знак, че присъствате по-силно в собствения си живот. По-малко живеете със спомени и мисли за бъдещето, а повече в настоящето. Докато не свикнете, ще ви се струва, че сякаш сте се загубили. Но не забравяйте, че всъщност е точно обратното.

2. Замъгляване на „лявото полукълбо на мозъка“

Като използвате по-често дясното полукълбо (разчитайки повече на интуицията и емоциите), може да почувствате, че функциите на „лявото полукълбо“ започват да губят значението си. Изведнъж неща като концентрация, организация и памет за малки детайли стават трудни за изпълнение. Емоциите започват да избухват, когато „решат“ да бъдат разпознати. И нашата работа е да спрем да се борим с тях и да им се противопоставяме. За да получим власт над тях, те трябва да бъдат реализирани.

3. Нарушения на съня

Ще спите много повече или по-малко от обикновено, ще се събуждате посред нощ, защото не можете да спрете да мислите за нещо или някой. Ще се окажете пълни с енергия или напълно изчерпани.

4. Настъпват събития, които променят обичайния ход на живота.

Изведнъж „трябва“ да се преместите, да се разведете, да загубите работата си, да катастрофирате с колата си и т.н.

5. Силна нужда да бъдете сам

По някое време се отказвате от идеята да прекарвате всеки уикенд с приятелите си. Проблемите на други хора започват да ви източват повече, отколкото да ви интригуват или обогатяват.

6. Появя на емоционални, живи сънища, които почти винаги помните в детайли

Ако сънищата са начинът, по който подсъзнанието комуникира с вас (или проектира образ на вашето преживяване), тогава, разбира се, вашето подсъзнание се опитва да ви каже нещо.

7. Имате все по-малко приятели.

Все по-неудобно ви е в компанията на негативни и лекомислени приятели. Основният проблем на такива хора е, че самите те рядко осъзнават своя песимизъм и повърхностност и е някак неудобно да им го кажете. Затова постепенно започвате да игнорирате старите приятели.

8. Усещате, че всичките ви мечти се рушат.

Може би в момента не сте наясно, че се движите към реалност, която е по-добра от тази, за която сте мечтали, и която е по-съобразена с вас сега, а не това, което някога сте си представяли.

9. Усещането, че мислите ви са най-лошият ви враг

Започвате да осъзнавате, че вашите мисли наистина формират вашето преживяване. Но това често не е така, докато търпението ви не приключи. След това се опитвате да започнете да ги контролирате – и тогава осъзнавате, че винаги по някакъв начин сте ги контролирали.

10. Несигурност относно това кой всъщност сте

Последните ви илюзии „трябва“ да бъдат разтворени. Чувствате се несигурни. Вие сте в процес на развитие. Когато нещата се променят, вие се ядосвате се и се затваряте. Това обикновено води до нещо по-добро за вас.

11. Осъзнаването колко дълги пътища още ви предстоят

Наясно сте с това, защото започвате да мислите къде отивате и след време на объркване ще знаете кой искате да бъдете.

12. „Познавайки“ неща, които предпочитате да не знаете

Започвате да разбирате как някой наистина се чувства, или че връзката е приключила, или че вече не можете да сте на тази работа. Причината за „ирационалната“ тревожност се крие в подсъзнателно усещане, което все още не се приема на сериозно поради неговата нелогичност на пръв поглед.

13. Силно желание да говорите за себе си

Фактът, че започвате да се ядосвате на себе си за това колко сте си позволявали да бъдете безразлични, лишени от думите си или колко сте позволили гласовете на други хора да ви звънят в главата, е знак, че най-накрая сте готови да спрете да слушате тях и на първо място да започнете да обичате и уважавате себе си.

14. Осъзнаването, че само вие сте отговорни за живота и щастието си

Стефано Д’Анна: „Школата за богове е най-изключителното събитие в живота на човека.“

Тази емоционална автономност е ужасяваща, защото ако се объркате, отговорността изцяло ще падне върху вас. В същото време това осъзнаване е единственият начин да бъдете истински свободни. А тази „игра“ наистина си заслужава, защото сте се отправили към по-добра реалност и се намирате в процес на лично развитие.

Източник: headinsider.net