Психологът Марк Бартон: Ако минаваш през ада – минавай, без да спираш

0
1567
прочитания
Марк Бартон е психолог, хипнотерапевт, експерт по взаимоотношенията. Автор е на курсове и програми за подобряване качеството на семейните и междуличностни отношения.
"Любовта пробужда у човека движение напред, т.е. да обичаш означава да действаш. Любовта е глагол."

Марк Бартон е психолог, хипнотерапевт, експерт по взаимоотношенията. Автор е на курсове и програми  за подобряване качеството на семейните и междуличностни отношения. Марк Бартон е роден на 5 август 1981 г. в Тираспол, Молдова. След като завършва гимназия, той заминава да учи в Съединените щати, където постъпва в Бруклинското училище по теология в Бостън. Връщайки се в родината си, той продължава обучението си в Тирасполския филиал на Московския държавен хуманитарен университет. В продължение на три години преминава и опреснителни курсове в Европейския институт по християнска психология. След като получава голям запас от знания, той създава Международен институт по съвременна психология. Любима фраза на Марк Бартон е: „Ако минаваш през ада – минавай, без да спираш!“. Психологът се изявява и като популярен телевизионен водещ.

Неговите анализи на междуполовите отношения и  практически съвети се отличават със своеобразен хумор, простота и висок коефициент на полезност. Да се докоснем до някои от тях:

МЪЖКА МАНИПУЛАЦИЯ: Мъжът, който никога не се извинява на жената, дори да е прецакал нещата, а обратно на очакваното, той вменява чувство за вина у нея. Такъв мъж вместо да се концентрира в настоящето, започва да ви връща към минали моменти, обръща внимание, акцентира върху ваши недостатъци, постъпки и се стреми да ви внушава чувство за вина. С такива манипулатори е много сложно да бъдеш в отношения, тъй като те по правило не се променят, не искат и не виждат смисъл да го правят и това се превръща в норма на отношенията.

ЕДИН ОТ ПРИЗНАЦИТЕ, ЧЕ ВИ ОБИЧА: Признак, по който може да установите дали мъжът действително ви обича: когато сте заедно с него, вие ставате по-женствена, по-сексуална, по-ярка и изразителна. У вас се пробужда много енергия, ресурси; вие се развивате, усмихвате си, сияете. Това се проявява, даже ако той не е признал за чувствата си. Вие се разкривате в близост до този мъж, става ви хубаво. И обратната ситуация. Ако се намирате до мъж, който всеки ден ви твърди, колко силно ви обича и въпреки това вие се чувствате угнетена, депресирана, скована, ограничена, без настроение, т.е. нещо постоянно ви гложди, ставате по-малко женствена и по-малко сексуална, това са просто празни думи.

РАЗСЪЖДЕНИЯ БЕЗ ДЕЙСТВИЯ: Ако до вас е мъж тип лирически бърборко, който красиво говори и красиво разсъждава, но в настоящето със своите постъпки и действия въобще не се проявява спрямо вас, то той не ви обича. Любовта пробужда у човека движение напред, т.е. да обичаш означава да действаш. Любовта е глагол. Това може да бъде финансова или емоционална загриженост, съвместно прекарване на времето, помощ в дома или помощ за децата. Това означава, че той ви обича. Това е когато мъжът обещава и изпълнява обещаното.

ТАКА МЪЖЪТ ПОКАЗВА СВОЯТА ЛЮБОВ: Мъжът заявява на целия свят за това, че вие сте неговата жена. Това се прави съвсем открито. Той не вие крие от своите приятели, от роднини и познати. Той се гордее с вас, кани ви на различни мероприятия, където има негови партньори и колеги. Това е като с ролс – ройса. След като го е спечелил, няма да го крие или да остави да ръждясва в гаража. Ще тръгне за града, бавно ще кара, всички ще го гледат, ще свири музика, прозорците ще отваря и ще казва „това е моята кола“. Така постъпва и с жена си – „това е моята жена“ – гордее се с нея, показва я. Ако това е налице във вашия живот, значи мъжът ви обича. Ако вас ви крият…

МАНИПУЛАЦИЯТА „ОБИЧАЙ МЕ ТАКЪВ, КАКЪВТО СЪМ“: „Аз бих искал жената да ме обича такъв, какъвто съм, а не заради подаръците, ресторантите, не заради парите. Просто за това, което съм.“ А какъв е този мъж, защо просто така да бъде обичан? Историята за меркантилността е измислена от мъжете. От тези мъже, които не могат да си позволят да бъдат с жена. Как една жена може да обича такова същество, което не иска да работи, в чийто джоб има дупка, не може да заработва пари дори за себе си. И той изисква тя да го обича просто така. Ако се натъкнете на такъв мъж, не бива да осъществявате тясна връзка с него, защото той ще атакува вашата съвест и вие ще си мислите – „действително ли съм такава (меркантилна)?“.

НЯМА БЕЗОПАСНОСТ С НЕРЕШИТЕЛЕН МЪЖ: Жената не може да се чувства комфортно, безопасно с нерешителен мъж. Как и до каква степен може да се установи на първи стадий на отношенията колко решителен е мъжът? С елементарни неща – с избора на меню например, тъй като в него има конкретика. Дали мъжът се определя бързо, отваря ли менюто сръчно, избира ли точно и ясно какво блюдо желае. Много е важно на първоначален стадий на отношенията жената да се вглежда в решителността на мъжа.

ГОВОРЕТЕ ЗА ТОВА С ПАРТНЬОРА СИ: Това трябва да се разбере – да говорите за секс понякога е по-приятно, отколкото да го правите. Играйте един с друг, опитайте да пробудите сексуалната си енергия дори когато не сте един до друг – чрез писане, телефонни разговори, изпращане на снимки… Не се страхувайте от обсъждания. Ако това го няма, рано или късно в интимността ще стане скучно и безинтересно.

СЕДЕМТЕ ПРАВИЛА НА ИДЕАЛНАТА ЖЕНА: 1. Научете се да бъдете щастливи, без да прехвърляте отговорността за собственото си щастие на мъжа. 2. Замислете се дали следвате родовите програми на своите родители. 3. Не ревнувайте вашия мъж. 4. Никога, при никакви обстоятелства не предавайте себе си, съгласявайки се на по-малкото, избирайки за себе си боклук. 5. Слушайте своето тяло. Всяка жена трябва да осъществи тънка взаимовръзка между съзнанието и тялото си. 6. Обърнете внимание на своята сексуалност. Сексуално изпълнената жена винаги е интересна на своя мъж. 7. Постоянно се развивайте.

Антъни Хопкинс: Решението да се дистанцирате от токсичните хора ще ви даде любовта