Стомашната болка крие духовен смисъл

0
3321
прочитания
Болката в стомаха понякога е индикация, че нещо не е решено или не е преработено (конфликт, състояние на житейски застой), т.е. налице е проблем с „храносмилането“ на емоционално преживяване. Насочването към тази емоция довежда до осъзнаване на духовната основа или значение на стомашната болка.
Тъй като тялото е храм на душата, а болестта от своя страна е езика на душата, по-внимателното вслушване в нея може да разкрие много отговори и знаци по пътя на себепознанието.

„Стомахът смила всички нови идеи и преживявания, през които преминаваме. Кого или какво не можете „да преглътнете“? Какво приемате като „удар в корема?“

Луиз Хей

Когато хората имат проблеми с храносмилането, това обикновено означава, че те отдават своята енергия на хора, места и неща извън тях.

Каролин Съдърланд

За малкото дете неговият пъп е пъпът на света. Ако нещо не му е по вкуса, то реагира с болки в корема; добре  ли  му е,  то си търка корема от удоволствие. Непреодолимите чувства, свързани със закрилата и защитата, при възрастните все още се усещат в стомаха. Дълбокият и непонятен страх предизвиква коремни болки.“

Рюдигер Далке

Духовното значение на стомашната болка е свързано с начина, по който човек усвоява и смила света около себе си, а проблемите с храносмилането са показатели за напрежение в човешките взаимоотношения. 

Функция на храносмилателната система е обработването на храна, т.е. с поемането на външния свят в телата ни и превръщането му от външен материал във вътрешен. Храненето представлява завладяваща практика за свързването ни със света около нас, посредством което ние оцеляваме, създаваме мускули, мазнини, мозъчни клетки и всичко останало в телата си.

Но храната обикновено се създава чрез общността. Най -„невинни“ храни, като морковите например, се отглеждат и прибират от някой, подпомаган от някой друг, чиято продукция дълго пътува от почвата, през хранителния магазин или пазар, за да достигне до нечия чиния. Дори отглеждането на свои собствени моркови предполага наличието на достъп до вода, почва, време и пари. Всичко е взаимосвързано, затова проблемите с храната показват известно напрежение във взаимоотношенията,  във връзките с някаква общност, липсата на близост или усещане за не принадлежност към света. И обратно, когато храната се усвоява с лекота, това означава, че съответната диета е „духовно силна“, човекът е хармонично свързан с всичко и се чувства в безопасност.

Много често човешките черва са първото място, където се проявява стресът. При класическия отговор „бий се или бягай“, енергията напуска храносмилателния тракт и се пренасочва към крайниците и мускулите, подготвяйки ги за бягане или битка. Диарията и запекът са пряко причинени от реакция на стрес. При диарията тялото изхвърля съдържанието на храносмилателната система, за да може да се съсредоточи върху непосредствената задача. Запекът е свързан с реакцията на „замразяване“, изтръпване или депресия – подобно на животното, което се преструва на мъртво, за да избегнете някой хищник. Запекът говори и за неспособност за откъсване от материалната сфера.

Язвите не са нищо друго освен плод на страха на човека, че „не го бива достатъчно“. Хората, които обичат себе си и одобряват постъпките си, никога не страдат от язва.

Смущенията в тънкото черво обикновено свидетелстват за прекомерни анализи и критика, постоянно намиране на недостатъци у хората и нещата.

Камъните в жлъчката символизират горчивите мисли и гордостта, която ни пречи да се избавим от тях.

Болката в стомаха понякога е индикация, че нещо не е решено или не е преработено (конфликт, състояние на житейски застой), т.е. налице е проблем с „храносмилането“ на емоционално преживяване. Насочването към тази емоция довежда до осъзнаване на духовната основа или значение на стомашната болка.

Тъй като тялото е храм на душата, а болестта от своя страна е езика на душата, по-внимателното вслушване в нея може да разкрие много отговори и знаци по пътя на себепознанието и духовното израстване на човека. Не случайно в Япония областта на корема се счита за място на мъдростта. Коремът, или „хара“ на японски език (японците имат много изрази с думата хара, описващи състоянието на ума) е фокусът на абсолютния баланс, чийто център се намира точно под пъпа. Когато японецът иска да каже „знам“, той, за разлика от европееца, сочи не главата си, а своя корем, тъй като за него центърът, разположен в корема, е ценен източник на мъдрост, сила и информация. 

Според Дилке алтернатива на стомашната болка е: „преместването от телесното към душевното и накрая към духовното ниво. Но за да се премине от нискотрептящо към високотрептящо ниво, е необходима енергия, която засегнатият трябва да произведе сам. Тук лекарят би могъл да изиграе само ролята на катализатор. С влагането на съзнателен елемент могат да се потърсят душевните корени на стомашните болки. По непосредствените оплаквания и преживявания на пациента и чрез съответно проучване може да се разкрие и подложи на обработка неговото съзнание. Ако проблематиката успешно бъде прехвърлена на това по-високо ниво, отровата се превръща в дар, а болестта  –  в път  към самопознанието.”

Ето едно просто упражнение-медитация за успокояване на стомаха:

Легнете на земята със свити колене и стъпала на пода. Оставете краката да се разширят, за да могат коленете да паднат заедно. Това помага да се отпуснат всички мускули на корема. Поставете ръцете си на корема и дишайте дълбоко.

Съсредоточете се върху дишането в областта на стомаха. Опитайте се да се отпуснете колкото можете повече. Забележете какво възниква, когато си позволите да дишате чрез стомаха си. Наблюдавайте без да осъждате или да се опитвате да поправите или промените нещо. Просто забележете какво се опитва да ви каже стомахът ви. Може да искате да запишете какво преживявате и всичко, което стомахът ви се опитва да ви съобщи. Прекарайте поне пет минути в това положение. Опитайте се да правите това упражнение ежедневно за известно време и то може да ви помогне за преобразуването на стресовата реакция в тялото ви. Колкото е възможно, уважете молбите и нуждите на стомаха си за няколко дни и наблюдавайте дали се чувствате по-добре.

БЕЛЕЖКА: За повече аспекти на стомашните болки – вж. информация за „сакралната чакра“ във връзка със способността за приемане на другите, на новите изживявания и промени. Сакралната чакра контролира потока от информация от тялото към ума и от ума към тялото. Според учението за чакрите чувствата в стомаха идват от тази чакра.

Циститът е повик за обновяване, прочистване от непотребното и несъщественото в живота