Учителя: Обличай се хубаво, за да поощряваш хората към добро, а не да им се харесваш

0
4589
прочитания
Съвети за облеклото и външния вид от учителя Петър Дънов
Изкуство е да знаеш как да се обличаш.

Съвети за облеклото и външния вид от учителя Беинса Дуно

  • Тялото е свещено нещо и ще го къпеш, обличаш, поддържаш както трябва.
  • Праведният е винаги хубаво, чисто, спретнато облечен.
  • Ще се обличате скромно и чисто, без излишъци.
  • Не носете скъсани дрехи и съдрани обуща.
  • Чисти винаги и добре облечени винаги.
  • Обличайте се добре и с вкус.

Ангелите и светиите са красиво и чисто облечени. Светията не може да бъде лошо облечен, нечист, скъсан.

Не вярвайте на светия, на когото дрехата е скъсана и мръсна, на когото ръцете, краката и тялото са нечисти, на когото ноктите и косите са мръсни.

Има едно изкуствено възпитание. Някой е разпасан, не е спретнат. Човек трябва да бъде спретнат, докаран. И като изляза вън, Господ ще ме види, ангелите ще ме видят. Изчиствам си обущата, но не за пред хората. Пред хората ще се явя най-после. Пред Бога ще се явя най-първо, след това пред ангелите и най-после пред хората. А пък вие, като отивате при хората, се докарвате, а пък като отидете при Господа, не сте така внимателни. Искам да се облечете хубаво.

Модата няма нищо общо с хигиената. Тя отговаря на други изисквания, които са далеч от природните.

Не съм против модата, но се водя по модата на Природата. Под „мода” разбирам завършена форма, която допринася нещо на човека. Всяка форма, която добре възприема и предава Божиите блага, е на място. Всяка форма, която препятства на доброто възприемане и предаване, не е на място. (НОВОТО НАЧАЛО – 269).

Защо трябва да се критикувате кой как бил облечен? Щом Бог е пратил човека на Земята, Той му е дал свобода да се облича както иска. (ДВИГАТЕЛИ В ЖИВОТА – 258).

Изкуство е да знаеш как да се обличаш… Да се облича хубаво, за да поощрява хората към добро, а не да им се харесва … Каквото е облеклото, такъв е човекът(ЗАВЕТЪТ НА ЛЮБОВТА –ІІ том – 166).

Като наблюдавам дрехите и цветовете на дрехите, с които съвременните хора се обличат, намирам, че те не допринасят нищо хубаво. (ПРАВЕДНИЯТ -106).

Докато през дрехите на хората минават железни игли и машини, нищо ново не може да се очаква от тях. Ризите на здравите хора трябва да се шият или плетат със златни куки, със златни игли. Железните игли носят нещо нехармонично в характера на здравите.

Ако вашата шивачка страда от заразителна болест, тя ще остави част от болестта си във вашата дреха.

От гледището на хигиената, бомбето не се препоръчва, също и калпакът на българина. Ще носите такива дрехи и шапки, които да не прилепват плътно и напълно до тялото, да има празно място за обмяна на въздуха.

Какво ще кажат жените, ако се въведе старата мода на роклите, с обръчи долу? Как ще влизат в къщите, как ще седят, как ще излизат? Не са практични тия моди. Колкото по-малко място заема човек, толкова по-добре. Днес най-удобна и най-практична е дрехата на смирението. (БОЖЕСТВЕНИЯТ И ЧОВЕШКИЯТ СВЯТ – 479).

Кокове и игли по тях жените не трябва да носят, а косите им да бъдат надолу спуснати. После, дълги нокти не се позволяват, опасни са, а ще бъдат валчесто изрязани. (БЕСЕДИ, ОБЯСНЕНИЯ, УПЪТВАНИЯ ОТ УЧИТЕЛЯ – 1921 г. – 199).

Хигиенично облекло е това, което добре приляга на тялото, направено е от естествени материали, от меки материи, приятни на пипане и същевременно са добри проводници на топлината и светлината, на живите сили на природата. Хигиеничното облекло прави човека радостен и доволен.

За предпочитане е човек да ходи гол или със своите скъсани дрехи, отколкото да носи дрехи на мъртъвци. Каквито дрехи носи човек, с такива влияния се огражда. Съвременните хора носят вълнени дрехи, от вълната на овцете и неизбежно се подават на техните влияния. Дамите, особено, носят кожи от лисици, от котки, от зайци по вратовете си, вследствие на което се поддават на техните влияния. Най-добрите дрехи, които човек трябва да носи, това са ленените и памучните. Всяко животно има свои специфични качества, които се предават на хората.

Мислите ли, че е щастлив този, който носи кожено палто и кожени обуща? Не носете дрехи от одрани животни.

Носете едноцветни, светли дрехи, не шарени, най-много може на райета или точки, носете се хубаво, скромно.

Дрехата трябва да бъде ушита широка, от естествен материал, да не притиска никъде, за да циркулира кръвта правилно.

Поне с 2-3 см да са по-широки и свободни (дрехите), нищо да не ви дразни.

Не се обличайте с изкуствени материи. Дрехите да са направени от лен, памук, вълна и коприна, но естествени.

По-добре да изгорите старите дрехи, отколкото да ги давате някому. Дрехите, с които сте боледували, също ще изгорите.

Не раздавайте старите си дрехи. Дръжте ги за себе си, все ще ви потрябват някога.

Не е хубаво да носите дрехи от умрели хора, нито от болни, нито стари дрехи. Постоянно ще си шиете нови дрехи, ще се обновявате и външно и вътрешно.

Докато сте облечени със старите си дрехи, работите ви не могат да се нареждат добре. Какво ще ви даде една стара дреха, пълна с прах, пот и с нечистотии? Ако облечеш нова дреха, душата ти ще се зарадва и развесели.

Като знаете, че старите дрехи са напоени със заразителни микроби, с лоши мисли и чувства, с отрицателни състояния, хвърляйте ги или ги изгаряйте, но не ги давайте на бедни. Ако искате да дадете нещо на бедния, дайте му от новите си дрехи. Ако искате да се освободите от старите си дрехи, питайте онзи, на когото ги давате, готов ли е да носи вашия товар. Ако доброволно поеме товара ви, благодарете му за доброто, което ви е направил.

Нито своите стари дрехи носете, нито чужди стари дрехи обличайте. Старите дрехи, както и дрехите на болни хора, слагайте в огъня.

Не купувайте стари дрехи, макар и евтино да ги продават. Купувайте нови дрехи, макар и скъпи.

Лошите мисли и чувства развалят новите, хубавите дрехи.

Не допускайте петна по дрехите, има ли петна отвън, има петна и отвътре. Какъвто си отвън, такъв си и отвътре.

Дрехите и обувките не трябва да стягат, да притискат тялото и да го ограничават. Не се водете по модата, носете по-свободни обувки и дрехи.

Никакви скъсани обуща, никакви паднали чорапи. Обущата ви да са изчистени хубаво. Аз всинца ви наблюдавам, не ми харесвате. Ти ако не можеш да очистиш обущата си, не можеш да очистиш и себе си. Идеално чисти трябва да бъдат обувките.

Белилото и червилото и разните козметични средства разяждат кожата, запушват порите и клетките не могат да дишат. Мазилата, пудрите осакатяват клетките, понеже ги запушват, кожата не може да диша.

Когато сте тъжни, когато нещо много ви тежи, златните ви украшения губят своя блясък. Когато златните предмети са потъмнели, както и скъпоценните украшения, може да ги дадете на здрави хора, пълни с енергия и живот, да ги поносят малко, за да възстановят своя блясък.

Среброто чисти от непотребни вещества, златото е носител на енергии, желязото усилва, но взето в по-голямо количество, огрубява човека. Всеки човек трябва да има по няколко грама злато външно и вътрешно в себе си.

Тези, които обръщат внимание на цвета на облеклото, пак спазват (законите на действието на цветовете), само че те действат повече подсъзнателно. (В ЦАРСТВОТО НА ЖИВАТА ПРИРОДА – 78).

Съблечете старите си дрехи, ушити по модата и облечете нови, бели, чисти дрехи. Белият цвят означава доброто. Стремете се към белия цвят, за да се свържете с доброто. Дето видите бял цвят – на цвете, на къща, измазана бяло – свързвайте го с доброто.

Черният цвят психологически е хубав ето в какво отношение: Той е цвят, който събира повече енергия. Когато човек стане нервен, по-хубаво е да има черни дрехи да се облече, за да има повече енергия. Когато се усеща някой път праведен, да се облече в бяло.

 „Ама черните дрехи били модерни.” – Това е човешка мода, но не и мода на Природата. В човешката мода всякога има нещо неестествено. Ако черният цвят трябваше да се предпочита, тогава в Природата трябваше да има само нощ. А сега има нощ и ден. (ДВИГАТЕЛИ В ЖИВОТА – 258).

През деня, когато Слънцето грее, всички същества трябва да бъдат облечени с бели, светли дрехи. Вижте пеперудите, птиците, колко са разноцветни… Някои хора се обличат със светли, а други – с тъмни дрехи. Белият цвят означава щедрост. Добре е скъперниците да се обличат с бели дрехи, да станат щедри. Анемичният трябва да се облича с червени дрехи. (ДВИГАТЕЛИ В ЖИВОТА – 258).

Когато човек се облича с бели дрехи, цветът на еднообразието, това показва, че той иска да излезе от еднообразието, да го изнесе навън и да придобие разнообразието. Той ще разложи белия цвят в себе си и ще получи седемте различни цвята. (ЛЪЧИ НА ЖИВОТА – 264).

Всеки, който се облича с дрехи, които имат син цвят, това показва, че той се е обезверил, иска да придобие цвета на вярата. Новото в човека се познава по цвета на дрехите, с които е облечен. (ЛЬЧИ НА ЖИВОТА – 264).

На някои хора например не е позволено да носят черни дрехи. На други не е позволено да носят червени дрехи. Всеки трябва да знае какви дрехи може да носи… При сегашното развитие на човечеството, най-добре е хората да се обличат с дрехи, които имат меки, приятни цветове, за да се смекчават чувствата им. Цветовете на дрехите трябва да бъдат такива, че да задоволяват и самия човек. Мнозина носят връзки или дрехи с ярки, неподходящи за тях цветове, които се отразяват вредно върху тяхната нервна система. Носят ли дрехи с такива цветове, от тези хора не могат да излязат нито художници, нито музиканти, нито учени. Религиозните хора се обличат с черни дрехи, но работите им не вървят добре. (ПРАВЕДНИЯТ – 106).

Някои казват: „Какъв цвят трябва да носи човек?” Ако си болен, носи червен цвят. Ако си малодушен, носи портокален цвят. Ако си сиромах, носи зелен цвят. Ако си глупав, носи жълт цвят. Ако си безверник, носи син цвят. Ако си слаб, сила нямаш, носи виолетов цвят. Не че като носиш цвета, ще станеш силен, но все таки цветът ще ти придаде малко сила. (СМЯНА НА СЪСТОЯНИЯТА – 143).

Щом някой е ленив, да тури дреха с червен цвят. Червеният цвят прави човека активен. (АКОРДИРАНЕ НА ЧОВЕШКАТА ДУША – І том – 260).

Черен цвят да носи онзи, който е нервен, а за онзи, който е здрав, бялото е хубаво. (АКОРДИРАНЕ НА ЧОВЕШКАТА ДУША – І ТОМ – 260).

Шапки, чадъри и пр. да не бъдат черни. (АКОРДИРАНЕ НА ЧОВЕШКАТА ДУША – І том – 260).

Който носи черен цвят, става користолюбив. (АКОРДИРАНЕ НА ЧОВЕШКАТА ДУША – І том – 260).

Грехът не стои в цветните дрехи, но трябва да имате предвид следното: когато отивате при умрял човек, няма да се облечете в бели дрехи, както когато улицата е кална, няма да обуете бели обуща. Значи, всяко нещо изисква своето време, своя сезон. (ДУХЪТ И ПЛЪТТА – 84).

Ако искаш да мислиш добре, носи дрехи с жълт цвят и ще се развиваш умствено. (АКОРДИРАНЕ НА ЧОВЕШКАТА ДУША – І том – 260).

В бъдеще ще си направите седем костюма: един за Месечината – за понеделник (зелен), един за Марс – за вторник (червен), един за Меркурий – за сряда (жълт), после за Юпитер – за четвъртък (син), за Венера – за петък (розов), за Сатурн – за събота (виолетов) и за Слънцето – за неделя (портокалов). (АКОРДИРАНЕ НА ЧОВЕШКАТА ДУША – ІІ том – 221).

Учителя: Причини за остаряване и методи за подмладяване