„Горе ръцете!“ или за ползата от вдигнатите ръце

0
12922
прочитания


Естествено състояние на човешките ръце е те да са в увиснало положение. Физиотерапевтите обаче твърдят, че от време на време е изключително полезно те да бъдат вдигани. Защо?

Четири причини за ползата от вдигнатите ръцете:

  1. С вдигнати ръце се облекчава работата на стомашно-чревния тракт, което способства за по-бързото преминаване на храната, за предотвратяване на гниенето и ферментационните процеси;
  2. Продължителното „увисване“ на ръцете допринася за деформирането на гръбнака и за нарастващата болки в кръста. Вдигнатите ръце позволяват на гръбнака да поддържа и развива гъвкавост.
  3. С възрастта органите, гръдният кош и коремът се изместват от естественото им място. Вдигайки ръцете си нагоре, вие повдигнете вътрешните си органи.
  4. Вдигането на ръцете укрепва коремните мускули.

5-основни пилатес упражнения за здрав и изправен гръб

Добре е  да се вдигат ръце не само след хранене, но и след пиене. По този начин се избягва задържането на вода в организма и се стимулира бързото й преминаване през червата и отмиването на всички прилепени към вътрешните стени шлаки. Препоръчително е 20-30 минути преди хранене да изпиете чаша чиста вода и да вдигнете ръцете си за няколко минути. Това е особено полезно за тези, които страдат от запек.

***

Дори в психологическия смисъл на думата „вдигането на ръцете“ има положителен ефект. Известната българска фраза „Вдигам ръце!“ означава: „Преставам да се интересувам от поведението на някого и да се мъча да го поправя или вразумя.“ Символика във вдигането и спускането на ръцете като приемане на новото и отхвърляне на старото се съдържа в мисълта на Петър Дънов:

Когато движим ръцете отдолу нагоре значи започваме от Материалния свят към Божествения. Това е Еволюцията. Като отиваме при Бог, трябва да занесем нещо. А движението на ръцете отгоре надолу е Инволюция (от Бог към Земята).. Движението отгоре надолу – това е хубавото, което Бог ни е дал да го снемем на Земята и да бъде благословение за нас и за другите.“

 

Източник: www.zid.com.ua