16 истини, които трябва да знаете за газираните напитки

0
3746
прочитания

Повечето от нас вече са напълно наясно с факта, че газираните напитки не са здравословна храна. Вероятно не сте запознати с пълния обхват на страничните им ефекти и разрушенията, които могат да причинят на нашите тела.

Въпреки, че вредата от газираните напитки отдавна е известна, все още има хора, които си мислят, че тези напитки са един добър заместител на обикновената вода и добър източник на глюкоза и лесноусвоими въглехидрати, доставящи допълнителна енергия. Всъщност, ако ги приемате регулярно, бихте си навлякли целокупен набор от най-нежаланите болести – повечето, от които са експресни коридори към ранна смърт.

Как белият хляб може да съсипе здравето ви?

Не би трябвало да сте изненадани, че захарта е основната съставка, заради която е цялата драма.

Казаното дотук важи и за любителите на диетични газирани напитки. И двата вида са вредни за вашето здраве и в настоящата статия ще обясним защо.

1. Газираните напитки причиняват напълняване и то на най-нежеланите места

Ако консумирате излишна захар под формата на газирани напитки, шансът да се сдобиете с излишни мазнини по тялото е доста висок.

Тук става въпрос за висцерална мастна тъкан. Този вид мазнини се натрупват в областта на жизненоважни вътрешни органи като черен дроб, бъбреци, червата и стомаха. Висцералната мастна тъкан е пряко свързана с диабет тип 2 и различни възпалителни процеси.

Всъщност, едно скорошно проучване установи, че редовната употреба на газирани напитки причинява покачването с над 100 % на мазнините в тялото. Статистиката наистина е стряскаща като се има предвид, че затлъстяването на черния дроб може да доведе до неалкохолната стеатозна болест или т. нар. мастен черен дроб.

Най-очевидният симптом за наличието на висцерална мастна тъкан е изпъкналото коремче. Ако забележите някакво наддаване в тази област ще трябва да ограничите приема на обикновена захар и да я замените с био нерафинирана тръстикова захар.

Не сте сигурни дали обиколката на талията ви се е повишила? Най-лесният начин да прецените дали сте прекалили с консумацията на захарни храни и напитки е когато трудно закопчавате ципа на дънките си.

Хората, които употребяват диетични газирани напитки също не са имунизирани! Едно изследване проведено от Тексаския университет установи, че за период от 10 години, участниците, които пият диетични газирани напитки са увеличили теглото си със 70% за разлика от участниците, които не са консумирали никакви газирани напитки.

2. Газираните напитки не водят до чувство на ситост

Захарта в газираните напитки е съставена от 50 % глюкоза и 50 % фруктоза. Когато се консумира без фибри, мозъкът не може да засече фруктозата, което води до неправилно усвояване на калориите.

Това не означава, че тялото ви не изпитва страничните ефекти от калориите – означава просто, че не се чувствате сити от консумацията им. Именно това е разликата с фруктозата, която се приема под формата на плод. Тъй като плодовете съдържат и фибри, фруктозата се усвоява правилно от тялото.

Опсността идва от това, че когато консумирате газирани напитки по време на диетата ви, няма да усетите, че чрез тях добавяте калории. Не знам за вас, но при мен дори, когато изям огромна порция все още има място за газирана напитка или две!

Различни проучвания доказват, че тези неотчетени от мозъка калории водят до покачване на теглото и увеличение на индекса на телесна маса.

Как да се храним здравословно и да изглеждаме добре? – ръководство

Направете си услуга и избягвайте газираните напитки!

3. Газираните напитки ускоряват стареенето

Всички продукти против стареене на пазара доказват, че хората не биха искали да остаряват, дори с нормални темпове. Е, ако продължите с вредния навик за прием на газирани напитки със сигурност ще ускорите процеса на стареене, искате или не.

Всички газирани напитки, включително диетичните им версии, съдържат фосфорна киселина, която им придава специфичния остър вкус и удължава срока им на годност.

Излишъкът на фосфорна киселина е свързана с бъбречни проблеми, намаляване на костната плътност, остеопороза и загуба на мускулна маса. Причината е, че фосфорната киселина пречи на усвояването на калция от организма.

Ако изложените досега факти не са достатъчни да ви убедят във вредността на тези напитки, ще споменем и резултатите от проучване, публикувано в изданието FASEB Journal. При провеждане на въпросното изследване учените са установили, че мишките с повишени нива на фосфати са починали 5 седмици по-рано в сравнение с мишките с нормални нива на фосфати.

Спирането на газираните напитки няма да подобри състоянието на тялото само отвътре. Напротив, отказването от захарта ще се отрази благоприятно и върху кожата, която ще придобие младежки блясък. Поне опитайте, преди да похарчите всичките си пари за козметични средства против стареене!

4. Употребата на газирани напитки води до инсулинова резистентност

Инсулиновата резистентност отваря вратата към метаболичен синдром, който може да бъде описан като група от рискови фактори (включително високо кръвно налягане и излишната мазнина около кръста), свързани с диабет тип 2 и сърдечно-съдови заболявания.

Основната задача на инсулина е да транспортира глюкозата от кръвта до мускулните клетки и черния дроб. Поради високото съдържание на захар в газираните напитки обаче, панкреасът (задстомашната жлеза) започва да отделя по-големи от необходимите количества инсулин. Това от своя страна води до повишение в нивата на кръвната захар.

Инсолиновата резистентност е състояние, при което секретираният инсулин не се използва ефикасно от организма и може да причини множество негативни последици (от диабет до рак).

5. Консумацията на газирани напитки може да допринесе за развитието на сърдечно-съдови заболявания

Болестите на сърцето, познати още като сърдечно-съдови заболявания или заболявания на кръвоносните съдовете на сърцето са “убиец” номер едно в почти целия свят. Мисля, че всеки от вас иска да живее по-дълго, нали?

Усложненията на сърдечно-съдовите заболявания включват сърдечни пристъпи, сърдечна недостатъчност, инсулт и сърдечен арест. Можете да живее с тях в продължение на години и дори да оцелее след няколко сърдечни атаки, но в крайна сметка ще ви убият.

Вярвате или не, вредният навик да се пият газирани напитки може да увеличи риска от болести на сърцето.

Едно изследване, публикувано през 2014 г. показа, че хората, които получават от 17 до 21 % калории от захар е 38% по-вероятно да умрат от сърдечно-съдови заболявания, отколкото тези, които получават 8 % от техните калории от захар.

Американската сърдечна асоциация препоръчва да се приемат не повече от шест чаени лъжици захар на ден за жените. За сравнение, едно стандартно кенче с газирана напитка съдържа 8,75 чаени лъжици захар повече от препоръчителната граница. Трябва да се отчете и факта, че почти сигурно то няма да бъде единственият източник на захар в дневния ни прием.

6. Подсладените газирани напитки увеличават риска от развитие на диабет тип 2

Както бе споменато по-горе, потреблението на газирани напитки може да доведе до резистентност към инсулин, което обикновено прогресира до метаболичен синдром.

Изследвания от Харвард за обществено здраве окончателно доказват връзката между употребата на подсладени газирани напитки и развитието на диабет тип 2. Резултатите от проучванията показват, че пиенето на една до две сладки напитки на ден увеличава шанса за диабет тип 2 с 26%, в сравнение с хората, които консумират по-малко от една подсладена газирана напитка на месец.

Ако диабет тип 2 не ви звучи достатъчно сериозно, може би някои от неговите усложнения ще ви стреснат. Диабетът не само може да доведе до заболявания на сърцето, кръвоносните съдове, нервите, бъбреците, очите, но може да предизвика проблеми със слуха, болестта на Алцхаймер и дори ампутация на крайник.

7. Подсладените напитки водят до развитието на болестта на Алцхаймер

Болестта на Алцхаймер отдавна е дефинирана като наследствено невродегенеративно заболяване, което не можем да контролираме. И въпреки, че е вярно, че е неизличимо, се появяват все повече и повече доказателства за съществуването на начини, които намаляват шанса за развитието му.

Инсулиновата резистентност ( която може да се развие от прекалена консумация на захар) е тясно свързана с болестта на  Алцхаймер и дори може да бъде квалифицирана като диабет тип 3.

Освен това, японски учени са установили, че при хората страдащи от диабет тип 2 вероятността да развият Алцхаймерова болест или друга форма на деменция е два пъти по-голяма.

Мисля, че всички ще се съгласите с твърдението, че не си струва заради подсладените газирани напитки да загубим ума си.

8. Диетичните газирани напитки могат да причинят тежки травми на мозъка и нервната система

Изкуственият подсладител аспартам (E- 951), известен още и като NutraSweet,Equal) е компонент, който се съдържа в повечето диетични и води до различни мозъчни нарушения, включително припадъци, множествена склероза и мозъчни тумори.

Много пациенти с епилепсия са инструктирани от своите лекари да избягват диетичните газирани напитки. Ако не страдате от епилепсия изпиването на едно кенче газирана напитка само по себе си няма да доведе до припадъци, но самият факт, че може да причини гърчове е достатъчно основание за отбягването им.

Що се отнася до мозъчни тумори, няма сериозни доказателства, че изкуствените подсладители са причина за тях. Все пак съществуват такива изследвания, които са констатирали връзката между изкуствените подсладители и рака.

Не знам за вас, но за мен това е достатъчно за да не консумирам подобен род напитки.

9. Карамеленият оцветител, съдържащ се в някои от напитките води до рак

Ако сте фен на Кока-кола, Пепси или друга подсладена напитка може и да не искате да прочете следващите редове. Карамеленият оцветител, които придава специфичният търговски вид на тези напитки, съдържа две вещества, за които е установено, че могат да причинят рак при животни.

Проучване, публикувано от „Научен Център в Полза на Обществото“ през 2011 година твърди, че карамеленият оцветител, съдържащ се в Coca- Cola и Pepsi, може да причини рак. Той се произвежда чрез химическа реакция на захар с амоняк и сулфати (под налягане и висока температура). Учените са установили, че всички продукти, произведени по този начин, водят до рак на белите дробове, черния дроб, рак на щитовидната жлеза и левкемия.

След тези ужасяващи разкрития, учените поискаха Coca- Cola и Pepsi да променят етикетите си, така че да гласят, че честата консумация тази напитка води до рак.

Оттогава, обаче Coca-Cola и Pepsi твърдят, че са преминали на друг оцветител. Въпреки това, те все още съдържат опасни химични вещества. Така че, в името на здравето ви и това на вашите близки стойте далеч от тези напитки!

10. Захарта в газираните напитки може да доведе до пристрастяване

Всеки, който е присъствал на детско парти знае, че вдигането на кръвната захар е плашещо сходно с надрусването с кокаин. Захарта задействат освобождаването на хормона допамин от мозъка и това ни кара да се чувстваме добре. Точно по този начин се случва и пристрастяването към кокаин, което обяснява защо ни е толкова трудно да се откажем от захарта, макар да знам колко е вредна.

Разбираме, че сме в нездравословна връзка със захарта, когато се чувстваме сити, но желанието ни за още една подсладена газирана напитка или сладкиш не изчезва. Тази нужда формира омагьосания кръг на пристрастяването, при което всеки нов захарен “удар” ви кара да се чувствате временно по-добре, но след няколко часа отново изпитвате остра нужда от захар и глад. Ако се вгледата внимателно ще видите, че процесът поразително прилична на наркоманско поведение.

11. Газираните напитки вредят сериозно на зъбите

В началото на статията споменахме за фосфорната киселина, която пречи на усвояването на калция и води до остеопороза. Е, тази киселина е също толкова вредна и за зъбите. Тя може да причини кариес, ерозия на емайла и заболявания на венците. Фосфорна киселина се съдържа и в диетичните газирани напитки, така че последиците ѝ върху организма биха били избегнати само ако спрем употребяваме каквито и да е газирани напитки.

Изследване, публикувано в списание Обща стоматология посочва, че щетите в устната кухина, причинени от газирани напитки са също толкова сериозни, понякога дори по-сериозни, отколкото тези при дългосрочната употреба на наркотици.

Един от случаите, споделени в това изследване, разказва за жена принудена да отстрани всичките си зъби, в резултат на прекомерна употреба на газирани напитки. Някои хора откачат само при мисълта за вадене на един единствен мъдрец, а какво остава за цели 32 броя?

Експертите са единодушни, че ерозията и зъбният кариес се образуват заради постоянната консумация на продукти с високо съдържание на киселина (газирани напитки и подсладени плодови сокове).

Ако мисълта да загубите усмивката си не ви се струва толкова ужасяваща, може би факта, че ще трябва да похарчите стотици левове за зъболекарски процедури, ще ви накара да се откажете от опустошителните газирани напитки.

12. Някои газирани напитки, съдържат токсични вещества, забавящи горенето

Голяма част от цитрусово-ароматизирани газирани напитки съдържат забавител на горенето, известен като бромирано растително масло (BVO). Компаниите за напитки използват BVO, за да се засили цитрусовия аромат и да се предотврати плаването му на повърхността на напитката.

За съжаление, въпросният химикал е свързан с тревожни състояния като нервни разстройства, загуба на паметта, и кожни лезии.В резултат на вредността му, химикалът е бил забранен за използване в газирани напитки в цяла Европа и Япония, но той все още присъства в много северноамерикански напитки.

През 2014 г. Pepsi и Coca-Cola обявиха, че ще премахнат BVO от техните продукти, но химичното вещество все още може да се открие в много газирани напитки, които не са произведени от тези дружества.

13. Кенчетата на газираните напитки са облицовани със смола, която може да доведе до безплодие

Може би сте чували за епоксидна смола бисфенол А – по-известена като БПА. Кенчетата на газираните напитки често са облицовани с бисфенол А, който действа като бариера между метала и напитката. Бисфенолът е синтетичен естроген, причиняващ диабет, безплодие и рак.

Pepsi и Coca-Cola са отстранили бисфенола от пластмасовите си бутилки, но все още не са го премахнали от алуминиевите кенчета.

14. Страничните ефекти от генетично модифицирана царевица са неизвестни

Повечето газирани напитки, произведени в САЩ съдържат царевичен сироп с висок процент на фруктоза вместо захар от захарна тръстика, тъй като е много по-евтина съставка.

Макар да няма доказателства, че царевичният сироп със съдържание на фруктоза е по-безопасен за човешкото здраве от  захарта от захарна тръстика, вярвам че всички ще се съгласят с факта, че почти 90 процента от царевицата, отглеждана в САЩ е генетично модифициран, за да устои на пестициди.

Все още има много неизвестни около въпроса дали генетично модифицираните култури предизвикат негативни странични ефекти или не. Въпреки това съществуват изследвания, свързващи консумацията на ГМО култури с безплодие, туморен растеж и увреждане на стомашно-чревния тракт.

Съвременната пшеница е перфектна хронична отрова – Д-р Уилям Дейвис

Научната общност все още не е стигнала до еднозначно становище по този казус, но трябва да се запитаме защо да рискуваме?

15. Газираните напитки замърсяват водата ни

Установено е, че подсладителите, които се съдържат в газираните напитки замърсяват околната среда. Когато телата ни отделят веществата, които не могат да усвоят, те се вливат във причествателните станции, а оттам в езерата и реките.

Всъщност, едно проучване, проведено през 2009 г. тества пречиствателни станции за питейни води в САЩ и разкрива, че веществото сукралоза присъства във всяка една от тях.

16. Газираните напитки нямат никаква хранителна стойност

И една последна причина да се откажете от употребата на газирани напитки, е че те нямат никаква хранителна стойност. Те са просто кенчета пълни с празни калории, които могат само да ви навредят. Дори пицата, McDonalds, или други бързи храни съдържат поне една здравословна съставка (не че ви насърчаваме да консумирате подобни храни).

Начинът да останете здрави, не включва задължително задаването на въпроса кое е вредно и да го отбягвате, а въпроса каква е ползата, която конкретна храна или напитка ще донесе на организма ми. Ако няма никаква хранителна стойност, пропуснете я, а газираните напитки са точно такива продукти.

 Как да се откажете от навика си за консумация на газрани напитки

За съжаление, въпреки всички страховити последици от употребата на газирани напитки не е лесно човек да се откъсне от даден навик. Освен това, както бе споменато по-горе в текста, пристрастяването към захарта, прави тази задача още по-трудна.

В следващите редове ще ви предложа няколко начина да се справите с вредния си навик и понеже са изпробвани лично, мога да ви уверя, че работят.

Постепенно отказване – ако пиете повече от една газирана напитка на ден ще ви бъде почти невъзможно да се откажете изведнъж. Затова ви съветвам да започнете постепенно да ограничавате приема си на газирани напитки, докато организмът ви привикне с новия режим

Променете ежедневието си – включва ли пътят ви към бюрото преминаване покрай автомат за безалкохолни напитки? В случай, че да, най-добре да смените маршрута си. В дългосрочен план това не е удачна стратегия за отказването на газирани напитки, но на първо време може да ви помогне да се справите с изкушението,

Заменете любимото си питие – опитайте да замените любимата си газирана напитка с друга, която не е пълна със захар или изкуствени подсладители. Например, може да започнете консумацията на билков чай, вода с няколко капки лайм или чаша мляко.

Немрете си нова награда – ако възприемате пиенето на газирани напитки като награда, е време да си намерите нова такава. В този случай по-скоро става въпрос за пристрастяване към самия ритуал, отколкото към определена напитка. Вашата нова награда може да е свързана с дейност, която харесвате. Например кратка разходка или сърфиране из любимите ви сайтове могат да се от голяма полза, докато се опитвате да настройте ума си към новия си, по-здравословен начин на живот.

Следете поведението си – на първо място добра идея е да записвате колко често пиете газирана напитка. Така ще установите дали прекалявате понякога и в какви случаи. При мен например, употребата на газирана напитка беше свързана най-често със стресиращи или силно емоционални преживявания. След като идентифицирах този факт, при следващи подобни ситуации започнах да търся различни здравословни заместители.

Фокусирайте се върху целта си – повтаряйте си и вярвайте, че един ден няма да изпитвате никакво желание за консумация на газирани напитки.

P.S: Ако газираните напитки имаха някаква полза, може би отрицателните им последици върху здравето нямаше да са толкова значителни. Реално погледнато обаче те нямат каквато и да било полза върху организма и не печелите абсолютно нищо от употребата им.

Отказването от всяка любима храна или напитка може да бъде много трудно, но си направете услуга и експериментирайте с предложените по-горе стратегии.