Десетте неща, на които времето научи Дона Ашуърт

0
4195
прочитания

Дона Ашуърт е американска журналистка и автор на книгите: „Биографията на малката планина“, „Срещу тази земя“ и „Аризона Триптих“. Родена е в Аризона, получава дипломата си по история и литература от тамошния Държавен университет. След петнадесет години преподаване на гимназиален английски и хуманитарни науки, по което време построява със собствени ръце каменна къща в пустинята на север от Финикс, тя подаде оставка, за да започне работа като сезонна охрана в Националната гора на Коконино. Четвърт век тя прекарва сред планинските върхове, пишейки „Малки планински квартети“.  Ето част от нейните прозрения:

  1. Борбата със старостта е като да се опитвате да хванете вятъра. Научете се да се наслаждавате на това, което имате. Тялото ви се променя, но това винаги е било така. Не губете време, опитвайки се да отмените този факт, вместо това променете отношението си и намерите красота на всеки етап.
  2. Никой не е съвършен и никой не е напълно доволен от съдбата си. Когато осъзнаете това, ще бъдете свободни от сравнения и свободни от преценки. Това наистина освобождава.
  3. Със сигурност ще съжалявате за това колко години сте прекарали в самокритика, но колкото по-скоро се споразумеете с вместилището на вашата душата, толкова по-добре. Вашето тяло е невероятно и важно, но не ви определя.
  4. Никой не вижда това, което правите правилно, но всеки вижда това, което правите погрешно. Когато разберете това, вие ще бъдете ръководени само от вашите собствени причини и ще започнете да получавате много повече удоволствие от живота.
  5. Повечето от живота ни се изразходва за преследване на лъжливи цели и за поклонение пред фалшиви идеали. В деня, в който разберете това, ще започнете да живеете истински.
  6. Ние не сме за дълго тук, но ако вървите срещу вятъра, това може да бъде сериозно изпитание. Животът не е борба, а приключение.
  7. Няма да можете да угодите на всеки и винаги. Моля, започнете със себе си и с близките си, всички останали и без това са заети със себе си.
  8. Вашето здраве е важно, но стресът, страхът и тревожността са много по-вредни от всяка добра храна или напитка, която отказвате. Щастието и мирът са най-доброто лекарство.
  9. Кой ще ви помни и защо – това е важен аспект на остаряването. Вашата любов и мъдростта ви ще живеят много по-дълго от всяко материално нещо, което сте създали. Дори вашите пра-внуци ще чуят историите ви.
  10. Винаги, винаги пийте доброто шампанско и използвайте нещата, които пазите за „специални“ моменти. Утре не е гарантирано на никого. Днес е дар, затова го наричаме настояще. Яжте, пийте и бъдете радостни.

 

Източник: https://ladiespassiton.com/2017/08/03/10-things-time-taught/