Филмови прозрения за любителите на свръхсетивното кино и духовните търсачи – част 2

0
3320
прочитания

Филмови прозрения за любителите на свръхсетивното кино и духовни търсачи – част 1

13. „Град на ангелите“(City of Angels, 1998) с Никалъс Кейдж и Мег Райън

city of angels

Каква е предназначението на ангелите? Да витаят над света, да четат мислите на хората и да утешават несретниците. Те не могат да изменят човешките съдби. Но един ангел може да се влюби в смъртна земна жена и то в днешния Лос Анджелис – градът на ангелите.В тази романтична драма – фентъзи д-р Маги Райс изгубва пациент на операционната маса. Тя преживява тежко тази загуба и постепенно започва да губи своята увереност в способностите си на сърдечен хирург. Сет, ангелът, е изпратен да утеши умиращия човек. Той усеща мигновено привличане към Маги и копнее да изживее телесния свят, който иначе само наблюдава. Сет се среща с пациент, който има новини за него – ангелите могат да паднат на Земята и да станат хора. Когато Сет се материализира в човешки образ и се изправя пред Маги, нейната здрава земна логика се сблъсква с неговата вяра в другия свят. (IMDb 6,7)

14.  „Колибата“ (The Shack, 2017) 

Шестгодишната дъщеря на Макензи Филипс е отвлечена по време на семейна ваканция. Всички улики сочат, че вероятно е била жестоко убита в запустяла колиба, високо в планината. Четири години по-късно съкрушеният й баща получава странна бележка, която, по всичко изглежда, че е от самия Бог. Всевишният го кани на среща в същата колиба, където е открита окървавената рокля на дъщеричката му. Макензи, който като дете е бил малтретиран от собствения си баща – уважаван член на църковната общност, не е особено религиозен, а след сполетялата го трагедия има лични сметки за уреждане с Бог. Ето защо той приема предизвикателството. Онова, което ще преживее в колибата, ще промени живота му завинаги. Колибата повдига вечния въпрос: „Къде е Бог в един свят, изпълнен с толкова болка?“ Отговорите, които Макензи получава, са смайващи. Те може би ще преобърнат собствените ви представи за света. (IMDb 6,3)

15. Светлина в тунела“ (Hereafter, 2010) с Мат Деймън

Определян като мистична драма, филмът е номиниран за „Оскар“ за „Най-добри визуални ефекти“. В него се разказва историята на трима души, които са докоснати от смъртта по различни начини: бивш екстрасенс (Мат Деймън), който помага на хората да влизат в контакт с мъртвите, френска журналистка с преживяване „близко до смъртта“, оцеляла по време на цунами в Индонезия, и англичанин, чийто брат-близнак е починал. Всеки от тях търси да разбере истината за нещо, което не може да сподели с всеки, а животът им се пресича, променен от онова, за което смятат, че може или трябва да съществува в отвъдното. Режисьорът на филма Клинт Истууд споделя: „Не знаем, какво има след смъртта. Всеки си го представя по своему, докато сам не премине в отвъдното. В историята са поставени сериозни дилеми и добре е разкрита дълбочината на случващото се.(IMDb 6,4)

16. „Наш дом“ (Astral City, 2010 )

Филм по романа на бразилския спиритист Шико Шавиер – един от най-известните духовни лидери на Бразилия, номиниран за Нобелова награда за мир, описващ общуването му с духа на един бразилски лекар и неговият живот след смъртта. Когато Андре Луис, високоуважаван лекар и баща на три деца, умира, вместо да се въздигне към онова, в което ние вярваме, че би трябвало да е раят, той се събужда в Долината на опустошението.
Той започва своя разтърсващ разказ от момента на смъртта си и пристигането му на „оня свят“. След време Андре е спасен и доведен в „Нашият дом“ – духовен град, място за хармония, където хората, докато очакват прераждането, работят за благото на човечеството. Задължителен филм за всеки, който има интерес към въпросите за духовния свят, за това какво се случва с душата след смъртта, дали са верни заплахите от Библията за „вечен ад“ или има шанс за осъзнаване и трансформация на човешкия дух, независимо от негативните неща, които е извършил. Филм за егоизма, за „земните дипломи“ и колко струват гордостта и отсамните почести Горе, в духовния свят. Кое е онова, което наистина има значение и което ни носи заслуги? (IMDb 6,4)

17. „Сезонът на буквите“ (Bee Season, 2005) с Ричард Гиър

Сол Науман (Ричард Гиър) изглежда идеалния баща и съпруг, с големи очаквания към семейството си. Сол е професор по религия в Калифорнийския университет в Беркли, специализирал еврейско богословие и кабала. Той преподава юдаизъм и следва неговите форми, но духовният му живот е академичен, а не мистичен. Това, което никой в ​​семейството не предполага е, че малката Елиза е истински мистик, за когото кабалата не е теория, а реалност. Едно от нещата, в които вярва Кабала, е, че думите не само отразяват реалността, но в известен смисъл я създават. Счита се например, че Бог и името на Бога са едно и също нещо. Сол вярва, че буквите под формата на думи ще доведат до важни отговори за вселената. Как практически тази асоциация може да влезе в живота на едно 12-годишно дете? Елиза има талант за участие в популярните в САЩ състезания по правопис, и иска да спечели. Тъй като съществува в един и същи свят с думите, Елиза няма нужда да „знае“ как да ги изписва правилно. Тя просто ги визуализира („Виждам думите“). (IMDb 5,5)

Филмови прозрения за любителите на свръхсетивното кино и духовните търсачи – част 3

Източник: Интернет (компилация от обработени филмови ревюта)