Филмови прозрения за любителите на свръхсетивното кино и духовните търсачи – част 3

0
1331
прочитания

18. „Чудеса от Рая“ (Miracles from Heaven, 2016)

Филмът е по действителен случай и се основава на невероятната история на семейство Бийм. Когато Кристи,  силна, посветена на семейството майка, открива, че 10-годишната й дъщеря Ана има рядка неизлечима болест, тя започва свирепа битка за изцелението на дъщеря си, чийто свят се обръща с главата надолу. С яростна родителска решителност, Кристи събира смелост да направи всичко възможно (и невъзможно) за детето си и се впуска в затрогващо търсене из медицинския хаос, дори след като вярата й започва да угасва. След като Ана претърпява странен инцидент, при спасяването й се случва невероятното. (IMDb 6,7)

19. „Селестинското пророчество“ (The Celestine Prophecy, 2006)

По световноизвестния бестселър на Джеймс Редфилд. В резултат на куп загадъчни съвпадения, безработният учител Джон Удсън се озовава в джунглите на Перу, в търсене на древни ръкописи, известни като Селестинското пророчество. Пророчеството се състои от девет ръкописа, които предсказват световно пробуждане, което ще промени живота на човека към ново ниво на духовност. Когато църквата разкрива съществуването на Деветия ръкопис, тя е готова на всичко за да предотврати появата на пророчеството. Пътешествието на Джон се превръща в приключение, изпълнено с тайнствени събития и случайни срещи, в които всъщност няма нищо случайно. Всеки човек, който пресича пътя му, e ключ за разгадаването на извечната мистерия на Деветия ръкопис. (IMDb 4,9)

20. „Изворът на живота“ (The Fountain, 2006) с Хю Джакман

Родено от жертвите на човека, легендарното Дърво на живота обещава вечността на тези, които пият от сока му. Том (Хю Джакман) търси това дърво в продължение на 1000 години. Преминава през три различни прераждания. Неговата цел е да спаси душата на любимата си Изи (Рейчъл Уайз), като овладее силата на дървото. Том започва да проумява тайнствата, които са го преследвали цяло хилядолетие. В продължение на 1000 години той живее три паралелни живота – на конквистадора Томас през 16-и век, на д-р Том Крио през 21-ви век и на астронавта Томи Крио през 26-и век, – с единствения стремеж да спаси жената, която обича. Това е филмов разказ за любовта, която не умира. Томас проумява какво е животът, любовта, смъртта и пре-раждането. (IMDb 7,2)

21. „Фея“, 2020 – руски филм

Създателят на най-добрите игри за виртуална реалност е сигурен, че контролира всичко в живота си. Но случайната среща с млада активистка му отваря очите за факта, че светът е много по-широк и по-сложен от неговите идеи. Животът на успешният бизнесмен в индустрията на компютърните игри се променя драстично, под влияние на наивното и чистосърдечно момиче и на регресията, на която се подлага, в следствие на което той намира истинското си аз. Филмът разказва за разработчика на играта „Коловрат“, посещаващ храм, където вижда лицето си изобразено в стенописа на Андрей Рубльов, в резултат на което той отива в миналото и променя настоящето. (IMDb 5,8)

22. „След живота“ (Wandafuru Raifu, 1998) – японски филм

Веднага след небесната порта, където новопокойниците пристигат веднъж седмично, новодошлите очакват изненада. В хода на разговор, всяка душа е помолена да избере спомен от своето земно съществуване, а именно този, който те считат за особено скъп и ценен и който биха искали да запазят като вечна идентичност и да вземат със себе си в отвъдното. Сега всяка група прекарва седмица в зоната на преход, определяйки решаващия момент в живота. Хората от различни възрасти се водят и придружават от починалите, които (все още) не са успели да изберат своя най-скъп спомен. Целта на индивидуалния размисъл е да се направи кратък филм през втората половина на седмицата, в който избраната сцена е фокусът. Една универсална история, която изследва двусмисления характер на човешката памет, където реалността и фантастиката се смесват. Пространството извън живота е място, което хората достигат след смъртта. Там всичко изглежда реално и с успокояващо въздействие, което би трябвало да позволи на пристигащите тук да намерят мир със себе си, постигайки яснота за собствената ни идентичност. (IMDb 7,6)

23. „Младост без младост“ (Youth Without Youth, 2007)

Филмът е любовна история, обвита в мистерия и изследваща тайните на живота. Бъдни вечер, 1937 г., Пиатра Нямт, Румъния: Доминик Матей, 70-годишен професор, обмисля самоубийство. Любовта на живота му е мъртва и той остава неспособен да завърши работата си по произхода на езика. На 24 април 1938 г., Великден, той се качва на влак до Букурещ, за да се самоубие, но изведнъж го поразява мълния. След бавно възстановяване той придобива свръхчовешки сили. Втората световна война избухва и румънският фашистки диктатор Йон Антонеску си сътрудничи с Адолф Хитлер. Матей трябва да избяга в Швейцария, защото нацистките учени искат да използват неговите сили. Няколко години по-късно той среща жена, която има свой собствен проход през мълниеносната буря. Доминик не само отново намира любовта, но новите й способности се оказват ключ към неговите изследвания. Филмова адаптацията на Копола на Мирча Елиаде. Сюрреалистичната новела е мистериозно, романтично, меланхолично и хумористично пътешествие до външните граници на пространството, времето и идентичността. Мечтите стават реалност и реалността се чувства като мечта. (IMDb 6,2)

24. „Тайна разработка“ (Devs, 2020)

Научно-фантастичната поредица на Алекс Гарланд, режисьор на Ex Machina и Annihilaiton, е объркващо и хипнотизиращо пътуване във възможното близко бъдеще. Devs се фокусира върху младия софтуерен инженер Лили Чан, която работи за Amaya, модерна технологична компания, ръководена от загадъчния основател Forest. След като приятелят й изчезва, Лили започва да разследва секретен отдел в технологичната фирма, работеща в Силициевата долина и открива технологична конспирация-проект, който може да промени света.

Детерминизмът е теорията, че всички събития, включително човешкото действие, са предварително определени и човек няма контрол върху собствения си живот и избор. Героите на Devs са изправени пред големия въпрос дали илюзията за свободна воля е по-добра от разбирането на детерминизма и дали може все пак нещо да се промени в миналото, а последиците, които се простират в бъдещето, могат да повлияят на миналото. (IMDb 7,7)

25. „Линия на смъртта“ (Flatliners, 1990) и „Линия на смъртта“ (Flatliners, 2017)

Петима студенти по медицина смело експериментират с преживявания близо до смъртта, обсебени от това, което се крие отвъд границите на живота. С медицинска апаратура спират сърцата си за кратки периоди и така всеки от тях предизвиква преживяване, даващо им информация от първа ръка за отвъдното. Докато тъмните последици от минали трагедии започват да застрашават живота им. (IMDb 6,6) и (IMDb 5,2)

26. „Не умирай, без да ми кажеш къде отиваш“ (No te mueras sin decirme adónde vas, 1995)

В романтичната драма от майстора на магическия реализъм на Аржентина – режисьора Елисео Субиела („Тъмната страна на сърцето“), оживява невидимото измерение на нашия свят: аури, души, духове. Уилям и Рейчъл са се обичали в различни животи. В настоящия живот Уилям е Леополдо; живее в Буенос Айрес и работи върху изобретение-машина, която записва сънища.  Чрез поредица от странни събития Леополдо открива, че е превъплъщение на един от изобретателите на киното и че жената, която вижда в сънищата си, е неговият вечен спътник на пътуване през вековете. Докато тества изобретението си, той открива Рейчъл, която в този живот е душа. Леополдо не помни предишния си живот, нито вярва в прераждането, но изпитва много силна любов. (IMDb 7,0)

Филмови прозрения за любителите на свръхсетивното кино и духовните търсачи – част 1

Филмови прозрения за любителите на свръхсетивното кино и духовните търсачи – част 2