За силата на духа: съпругът й отрязва китките заради развод, но днес тя изглежда невероятно

0
845
прочитания
Дмитрий Грачев завежда жена си Маргарита в гората и отрязва китките на двете ѝ ръце, защото тя е решила да се разведе с него.
"Разбрах, че проблемът е реален, той трябва да бъде решен. Трябва да се действа, а не просто да се търпи."

През декември 2017 г. в Серпухов, селище близо до Москва, се случва тази  ужасна история, обиколила всички медии, припомня nar-mag.com.

Дмитрий Грачев завежда жена си Маргарита в гората и отрязва китките на двете ѝ ръце, защото тя е решила да се разведе с него.

Това е наказание, планирано до най-малките подробности: Дмитрий измъчва жена си около час и половина, след което я откарва в болницата и се предава на полицията. Той предварително е закупил брадва, въжета и дори е проучил колко време човек може да остане в съзнание при подобни наранявания.

За щастие, след нечовешкия акт Маргарита оцелява. Лекарите успяват да спасят и пришият едната ѝ китка, но втората се налага да бъде заменена с бионична протеза, която се управлява директно от мозъчните импулси. 

Парите за протезата са на стойност около 6 милиона рубли (почти 100 000 долара по онова време) и са събрани в социалните мрежи, благодарение на съпричастността на загрижени хора.

Впоследствие садистът Дмитрий е лишен от родителски права и е осъден на 14 години затвор. 

Маргарита отглежда двамата си синове и преоткрива живота си: занимава се с гмуркане, участва във фотосесии и дори публикува книга („Щастлива без ръце. Истинската история за любовта и зверствата“). Нарича себе си „мама-трансформър“ и пише:

„Всеки път, когато ме питат:„ Какво ѝ има на ръката ти?“, не искам да казвам истината. Не мога просто така да обясня, че съпругът ми ме е завел в гората и ми е отрязал ръцете. Затова се измъквам с дежурната фраза: „попаднах в злополука“. „Често ме питат за протезата, сега наистина знам много. Вторият най-популярен въпрос е как да се справят с депресията. Третият е как се преживява и преодолява домашно насилие. Разбрах, че проблемът е реален, той трябва да бъде решен. Бедата обаче е в това, че много жени просто не искат да правят нищо. Когато им напишеш „избягай“, те се отдръпват. Казват, о, добре, той се успокои, всичко ще се оправи. Тогава защо изобщо пишат? Само да се оплачат ли? Трябва да се действа, а не просто да се търпи.“

Най-кратката реч на адвокат Анатолий Фьодорович Кони (1844 – 1927)