Игорь Шнуренко: Единствената пречка пред Цифровия Левиатан и хакването на човека е свободната воля

0
1086
прочитания
Възможно ли е дигитализиране на съзнанието? Какво представлява изкуственият интелект и кой стои зад него? Какво е текущото му състояние и какво да очакваме от технологиите, представени във филмовата поредица Black Mirror? Как ще завърши състезанието с „най-великото творение“ на човека AI - до пълна и безгранична свобода или до ново робство?
Светът, генериран от цифровия Левиатан, е измамен и празен. Човек е по-сложен и не се разлага на психични атоми.

"След десетилетия на съблазън, залъгване и обещания за рай технократите обявиха на човечеството шах и мат. Те закриха епохата на Просвещението и потопиха хората в състояние на нарцистична наркоза. Планетата, която човекът ограбваше хищно, отвърна на удара; вместо да потърси изход, самопровъзгласилият се за елит хакна Homo sapiens и го използва като суровина в търсенето на желания Граал на властта… Аз вярвам, че човекът може и е длъжен да отговори на експанзията на Цифровия Левиатан с нова творческа експлозия и със своята собствена човешка уникалност. Човешката сингулярност се подготвя от работата на всеки от нас над собственото му тяло и съзнание и от процеса на реорганизация на човешките общности. Само така ще можем да избегнем апокалиптичното подчиняване на машината, технологичното робство и живота в матрицата на цифровия концлагер - с последващо самоунищожение на човечеството."

Игорь Шнуренко (използва англ. псевдоним Cyril Gilson) е писател, журналист, основател на платформата u.today; независим експерт по цифрови технологии, лектор по изкуствен интелект (AI) и децентрализация. Поддържа видео блог в YouTube: Анти-Тюринг: Анатомия на изкуствения интелект“.

Автор е на книгите: „Хакнатият човек. Homo Fractus“, „Демонът отвътре. Анатомия на изкуствения интелект“, „Основи на системното мислене. В ерата на големите анулации“, „Как да убием Левиатан“ (предстои)и др.

Част от темите, които разглежда в лекциите си, са:  люлката на трансхуманизма; AI е гробокопачът на капитализма, неочовеците, трансформацията на обществото и смъртта на стария ред и мн. др.

Всичко, за което Игор Шнуренко говори в своите книги и лекции, е трудно да се побере в една статия, но ще маркираме основните идейни направления и убеждения на автора, като перифразираме и цитираме негови откъси.

Шнуренко разкрива в детайли организма на най-мощната и мистериозна индустрия в света, като търси отговор на въпросите: Възможно ли е дигитализиране на съзнанието? Какво представлява изкуственият интелект и кой стои зад него? Какво е текущото му състояние и какво да очакваме от технологиите, представени във филмовата поредица Black Mirror? Как ще завърши състезанието с „най-великото творение“ на човека изкуствен интелект AI – до пълна и безгранична свобода или до ново робство?

Научният стремеж за създаването на изкуствен интелект датира от 60-те години на миналия век, но почти веднага след появата на първоначалните му версии той се изправя пред един неразрешим проблем. Оказва се, че е лесно да научиш робота да отговаря на въпроси, да играе шах, да решава логически задачи, но роботът не разбира, че ако се обърне една бутилка, от нея ще изтече вода. Това налага възприемането на нов принцип за усъвършенстване на изкуствения интелект, основаващ се на създаването на невронни мрежи.

Игор Шнуренко нарича мощната и самоподдържаща се глобална мрежа Цифров Левиатан,  по аналогия с библейския герой – морско чудовище с форма на ламя,  понякога отъждествявано със Сатаната.

Този цифров Левиатан не е отделен обект и не е  географски локализиран на определено място. Той е огромна система, която прониква в целия свят, за да свързва хора и машини, да анализира, управлява информация и да се учи непрекъснато.

Цифровият Левиатан се ражда скромно, почти незабележимо, но постепенно превзема света. Възниква под формата на система от компютри, хора, джаджи и техните различни хибриди, аналитични „базилиски“ и математически „харпии“, които първоначално възникват, за да предскажат поведението на финансовите пазари.

За тази цел системата се нуждае от възможно най-много информация в реално време за паричните потоци и мотивите зад тези потоци, което налага дигитализация на всяка дейност и разглеждане на всички хора и нещата като обекти.

Създателите на Цифровия Левиатан вярват, че свободата на човешкото съзнание е илюзия и след като се проследят всички причини, следствия и импулси, които пораждат човешки реакции, поведението на всеки човек или човешка група ще стане напълно предвидимо.

Това е голямо изкушение за управляващите и те, разбира се, се възползват от него.

Води се досие за всеки човек, създава се т. нар. дигитален близнак, който знае повече за човека от самия него. Тази информация се събира всяка секунда и се съхранява завинаги. Това може да подтикне човека към определени мисли и действия;  да го принуди дори да се самоубие или да убие други хора; да накара хората да искат да купят нещо или да гласуват за определена политическа фигура.

Технологиите за манипулиране на ума дават фантастични възможности на цифровия Левиатан, особено като резултат от ускоряването на интернет.

Всичко, което гледаме, харесваме и коментираме в интернет, изкуственият интелект анализира и ни предлага реклами и друга информация на базата на нашите предпочитания.

Предполага се, че цифровият Левиатан ще води всеки човек по така наречената  линия на съдбата  от раждането до смъртта.

Той ще анализира способностите на всеки човек, ще ги формира по свое усмотрение и ще разпределя хората така, че обществото да има необходимия брой работници във всички сектори на икономиката.

Производството и потреблението ще се регулират автоматично, а средствата ще се разпределят на принципа на комунизма: „От всекиго според възможностите му, всекиму според нуждите му“. Просто нуждите ще се формират от изкуствения интелект! Всички ще имат всичко по равно и всички ще бъдат щастливи. Само „Върхът“, който контролира дигиталния Левиатан, ще има всички материални богатства и пълна власт над света. По тяхно желание е вероятно цели нации да изчезнат от лицето на земята, особено тези, които трудно се дигитализират и имат твърде сложен културен код. Всички желания, мисли и действия на всеки човек ще бъдат контролирани. И най-важното – всички ще бъдат щастливи, както са щастливи хората в лудницата.

Но хората не са постоянно в интернет, а цифровият Левиатан се нуждае от информация за тях 24 часа в денонощието. Затова телефоните започват да се конфигурират по такъв начин, че дори когато са изключени, да могат да събират информация, предавайки на Левиатан всичко, за което се говори. Ако сте внимателни, ще забележите, че при вас идва реклама дори за това, което все още не сте търсили в интернет, а просто сте казали на някого на глас за планираната покупка.

За цифровия Левиатан това не е достатъчно. Той се нуждае от данни за нашето физическо тяло във всяка секунда. Той трябва да знае всичко за нас: емоционалното състояние, здравословното състояние, състава на кръвта и урината, честотата на пулса и дишането, за да се научи как да промени нашето състояние и поведение в правилната посока въз основа на тази информация. За да стане това възможно, е необходимо да се въведат определени предаватели в тялото на всеки човек… 

С въвеждането на 4G и 5G технологията (втората е 20 пъти по-бърза!) , работата с огромни масиви от информация за всеки човек подобрява опитите за изграждане на математически модели за контрол на поведението на хората. 

Последното обаче се оказа не толкова лесно за разгадаване!

Математическите модели стават все по-сложни, отчитайки психологията на човека и психологията на масите, най-новите постижения на неврологията, но всеки път излиза, че това не е достатъчно, че човек е по-сложен и не се разлага на психични атоми. 

Великите цифрови „шамани“ използват рецептите, изложени в антиутопиите на Хъксли, Оруел и др. Стига се до решението не просто пасивно да се „изчисляват“ хората, а социалната система да се опрости възможно най-много и да се премахне всичко, което поражда несигурността на поведението и свободата им.
Необходимо е да се поставят в рамки, като за целта хората биват настройвани един срещу друг и започва унищожаването на изкуството, религията, културата, а след това и на науката, основаваща се на критичното мислене. Образователната система активно се променя, за да потисне свободната воля. Тя има за цел да отучи хората да мислят. Хората трябва просто да запомнят и следват инструкциите.

Истинската наука е това, което „шаманите“ на Цифровия Левиатан мразят най-много, защото един ден тя може да постави под въпрос техните подходи.
С обилно финансиране идва ерзац културата, която започва да разрушава културните кодове на народите.

Започва да се налага идеологията на трансхуманизма в нейните най-агресивни версии, разработени за всяка от прослойките. Целта е проста: хората да спрат да се възприемат като хора, така че вместо това всеки да вижда другия като съперник в механичния естествен подбор, където оцеляват най-силните.
Налице е хакване на човека, хакване на неговото съзнание, което отваря портите за последващите отряди на Левиатан, прицелени в тялото и душата му. 

Левиатан напредва по всички фронтове на съзнанието, изтривайки висшите му форми и заменяйки ги с все по-шумната си механика. Като пързалка той минава през душите, сплесквайки ги в тънък треперещ лист. Но, хаквайки хора, дигиталният самоубиец ражда от тях, по свой образ и подобие, самоубийци като него.

Светът, генериран от Левиатан, е измамен и празен. Преобладаващите емоции там са страх, ужас и скука, но нео-човеците могат да разберат от какво са били лишени. Затова те мразят себе си и всичко живо, всички нови и стари „форми на протеинов живот“. Наслаждението от живота е невъзможно за тези същества, защото всички те са преминали през ампутация на душата и следователно са в състояние на полусън или като мъртви. 

Според Игор Шнуренко, трябва да попречим на системата да печели по точки. Няма да е лесно, защото Левиатан играе за системата, за нея играят „елитите“, почти всички „интелектуалци“, както и мнозинството от хората. Мотивацията на всеки е различна, но масата е доведена до подчинение и е превърната в стадо. 

Единствената пречка пред Цифровия Левиатан е свободната воля, която всички хора имат, някои повече, а други по-малко.

Сега скоростта е всичко за системата и колкото по-рано разбере как да действа чрез нея, толкова по-скоро ще завземе територията на нашето бъдеще. Необходимо е, когато е възможно, да се ограничат процесите, изпълнявани от системата и, ако е възможно, да се обърнат. Нашият подход е партизански, пише авторът – това, което врагът е завладял през деня, трябва да бъде отбито от нас през нощта. Трябва да прекъснем виртуалните кабели на „врага“ и да дерайлираме невроешелоните му.

Игор Шнуренко подчертава „спасителната“ роля на изкуството, конкретно на поезията, в съвременния свят:

 „Стиховете изключват езика, подвластен на машинните алгоритми като средство за комуникация, пренос на информация и дават алтернативни значения… Ето как поезията обезоръжава дигиталния Левиатан, вади жилото от устата му. Зарежда ни със сила извън контрола на невронни мрежи и алгоритми.“ 

Авторът счита, че за да победиш Левиатан, първо трябва да го убиеш в себе си. А това означава да се научим да мислим систематично и критично, да не се подчиняваме на „дигиталната логика“ на изкуствения интелект и да отхвърляме неговата „разширена реалност“.

Необходимо е да потърсим и възвърнем това, което е останало от колективното съзнание на човечеството. Може би придобиването на ново колективно съзнание ще бъде резултат от този тест, освен ако, разбира се, човечеството оцелее и не избере пътя на самоубийството, бавно или бързо, в тази „игра“.

За всичко това Игор Шнуренко разказва в своите книги…

Прогнозата на Масайоши Сон: Технологичното ускорение ще достигне до сингулярност през 2047 г.

Предупреждението на Харари: Смисълът на живота за „безполезната класа“ ще бъдат компютърните игри

Олдъс Хъксли: В ерата на високо развитата технология непригодността е грях срещу светия дух