Лечебните мантри: алхимията на звука дарява здраве, трансформация, мир и прозрения

0
2189
прочитания
Всички думи във всеки религиозен текст са мантра, защото са осветени от мъдреци и учители от различни религии. Изричането на мантри, искрено и в съответствие с конкретни предписания, оказва въздействие не само върху човека и неговата среда, но и върху цялата Вселена (макрокосмос).
Класическият брой повторения на една мантра се счита за 108.

Много от думите в различните духовни или религиозни текстове са мантри, например молитвите в християнството, дуа в исляма и формулите в окултизма, тъй като са осветени от мъдреци, духовни учители или посветени. Тяхното изричане, искрено и в съответствие с конкретни предписания, оказва въздействие не само върху човека и неговата среда, но и върху цялата Вселена (макрокосмос).

Плановете на Вселената и потоците на съзнанието се характеризират не само с различна интензивност на светлинните вибрации, но и с различни звукови вибрации.

Звуци, образи, вибрации, сили, есенции, еманации са различни аспекти на един и същи Океан на Съществуването, който се проявява по различни начини и с различна интензивност в зависимост от равнината. Колкото по-надолу се спускате в нивата на съзнанието, толкова по-фрагментирани стават звуковите вибрации, а след тях проблясъци от светлина, същества и сили. Колкото по-високо се издигате, толкова по-хармонични, координирани и вдъхновяващи стават вибрациите.

Чрез определени звуци човек може да влезе в контакт на различни нива на съзнание със съответните сили и архетипи и да постигне удивителни ефекти: има мантри, които лекуват, защитават, носят успех, помагат за придобиване на богатство, променят влиянието на планетите. Този тип алхимия се основава на съзнателното манипулиране на вибрациите. Но има и висша духовна наука, която се основава на овладяването на вибрациите на висшите нива на съзнанието.

Всеки звук е специфично действие. Тъй като формата на звуците е различна, те дават свой собствен специален ефект и следователно всеки звук, произнесен пред предмет или всяка дума, изречена преди това, зарежда този обект с определен магнетизъм. Това ни обяснява метода на лечителите и учителите на Аюрведа, които със силата на словото зареждат храната, лекарството, всеки предмет или просто водата със своята лечебна сила, силата на своята мисъл. И ако пациентът го използва правилно, той бързо ще се излекува.

Физическият звук също има голямо влияние върху човешкото тяло. Целият механизъм на тялото – мускули, кръвообращение, нерви – всичко се задвижва от силата на вибрациите. И в него има резонанс за всеки звук, така че човешкото тяло е жив звуков резонатор. Смята се, че най-лесно е да се създаде резонанс в метални конструкции. Но няма по-добър и по-тънък резонатор от човешкото тяло. Звукът засяга всеки атом на тялото и всеки атом отеква в отговор; звукът има своето въздействие върху всички жлези, върху циркулацията на кръвта и върху пулса.

Човек чува звука не само с ушите си, той чува звука с всяка пора на тялото си. Звукът прониква в цялото му същество и според определено въздействие забавя или ускорява ритъма на кръвообращението; или възбужда нервната система, или я успокоява; събужда по-силни страсти в човека или го успокоява, носейки му мир.

Следователно знанието за звука може да даде на човек магически инструмент за управление, регулиране, контрол и използване на живота, както и да помага на други хора с най-голяма полза. Певците от древността са изпитали ефекта от своите духовни практики първо върху себе си. Те пеят една нота в продължение на около половин час и изучават ефекта, който тази нота има върху различните центрове на тялото им: какъв жизнен ток произвежда, как отваря интуитивните способности, как създава вдъхновение, как дава допълнителна енергия, как успокоява и как лекува. За тях това не е било теория, а житейски опит.

Звукът става видим под формата на излъчване. Това предполага, че енергията, която приема формата на звук, се абсорбира от физическото тяло, преди да стане видима. Така физическото тяло възстановява силите си и се зарежда с нов магнетизъм. При внимателно наблюдение ще откриете, че често певците имат повече магнетизъм от обикновения човек, тъй като поради вокалните им практики техният глас има ефект върху тях самите. Те създават специално поле около себе си и така се зареждат с нов магнетизъм всеки път, когато пеят.

Мантрите са мощни свещени формули, които имат насочен положителен ефект върху съзнанието, ума, тялото и съдбата на човека. Науката за мантрите, която е в основата на езотеричните учения на Изтока, отваря пътя към хармонията, здравето, себепознанието и просперитета.

Мантратерапията или мантра-чикица се използва широко във всички области на аюрведа и тибетската медицина.

Науката за мантрите се основава на изследването на въздействието на звуците и вибрациите, излъчвани през различни сфери на Вселената от Космическия разум. Фокусирането върху тези вибрации води до връзка със съответните прояви на свръхсъзнание. Мантра йога е алхимията на звука, водеща до проникване във висшите планове на битието и даряваща трансформация, щастие и мир.

Мантрите са прекрасен дар на висша реалност за всички хора. Всеки, независимо от възраст, пол, националност, религия, може да се обърне към животворната енергия, концентрирана в мантри. Точно както слънцето и въздухът дават живот на всички същества, така мантрата може да облекчи духовния глад на всеки човек.

Мантрата е енергия в звук. Всички мантра звуци имат духовна сила. В древните ведически писания всяка буква от санскритската азбука е анализирана с оглед локализирането на нейното влияние.

Д-р Дж. Тайбърг пише за силата на думите в своята книга за санскрит „Езикът на боговете“: „Санскритските филолози твърдят, че всяка дума или звук има сила. Тази вътрешна сила може да носи значение, което е неразривно свързано със звука.“

Мантрата се състои от букви и думи, чиито вибрации отварят съкровищницата, където се съхраняват несметни богатства.

Всеки предмет, явление, вещество се характеризира с определени вибрации. Ведите казват, че както топлината и светлината са неотделими от огъня, така както изображението на предмета е неотделимо от предмета, така и името на предмета е неотделимо от предмета. По същия начин различните проявления на индивидуалното, колективното и космическото съзнание имат свои собствени вибрации, свой собствен звук, свое собствено име.

Разбира се, мантричната сила се придобива по-бързо, ако мантрата се получава директно от авторитетен духовен учител, който предава духовна сила (шакти) заедно с мантрата и отваря канала за хармоничното преминаване на силата. Мантрите са специален дар на Висшето съзнание и мантричната сила започва да се проявява, ако търсещият практикува искрено, решително и с добри намерения.

Влиянието на мантрите върху имунната система и генетичната памет е отлично проучено и широко използвано от сидхиите, описани в аюрведичните традиции. По същество мантрите са звуково въплъщение на многоизмерни „психологически програми“, всяка от които има специално въздействие върху съзнанието. „Психологическа програма“ е енергийно поле, образувано от импулсни честотни пакети, което има микролептонна структура.

Използвайки звука на мантра, е възможно да се генерират биоелектрични токови импулси с различни размери в мозъчната кора, които засягат невроансамбли от различни набори от рефлексно-алгоритмични дъги на сигнални подсистеми, инициирайки процесите на възстановяване, изцеление и подмладяване на тялото.

Съвременният аюрведичен учен Бхагаван Дас твърди, че здравото тяло, правилните мисли, добронамерените думи и религиозните практики пречистват околната атмосфера и я освобождават от физическо, химическо и микробиологично замърсяване, както и от отрицателни духовни вибрации.

Затова Аюрведа предписва практикуването на мантри и молитви.

Класическият брой повторения на една мантра се счита за 108. Многократното повторение засилва ефекта.

НЯКОИ ЛЕЧЕБНИ МАНТРИ ЗА УМСТВЕНО, ЕМОЦИОНАЛНО И ФИЗИЧЕСКО ЗДРАВЕ:

Санскритската дума биджа означава „семе“. Биджа мантрите са думи или звуци, от които израстват други мантри. Биджа мантрите са най-мощните; смята се, че тяхната сила е толкова голяма, че може да удари човек, чието тяло и ум не са достатъчно подготвени.

 • Мантрата ХУМ: създава цяло защитно поле около физическия орган. Визуализирайте тази мантра като лилаво аурично сияние, което премахва всички негативни вибрации, болест и слабост; разсейва тъгата; отблъсква негативните влияния, освобождава от негативни емоции, за преодоляване на стреса и защита от психически вируси. Помага за увеличаване на храносмилателния огън. Укрепва имунитета. Предизвиква хармонична невронна активност на тонзилите на лимбичната система.
 • Мантра ХАУМ: разсейва скръбта; помага за преодоляване на депресия, мързел, сънливост, депресия. Стимулира хипоталамуса, който контролира автономната нервна система.
 • Мантра АИМ:  ако пее тази мантра и медитира върху тези качества, човек може да придобие мъдрост и милост, да разсее скръбта и невежеството. Най-добрата мантра за развитие на интелекта, речта, финото възприятие, паметта. Помага за преодоляване на психични и нервни разстройства.
 • Мантра БРИМ: подобрява концентрацията на ума. Носи спокойствие, проницателност, развива интуицията. Повлиява благоприятно corpus callosum в мозъка, тоест големия сноп от аксонни влакна, които свързват двете полукълба и предават информация от едното към другото.
 • Мантра ШРИМ: носи енергията на здравето, богатството и просперитета, дарява материален просперитет и удовлетворение. Това е мантрата на богинята на късмета, щастието и богатството. Хармонизира работата на втората комуникационна система на организма – ендокринната. Хормоните влияят на много аспекти от живота ни – от растежа до метаболизма и настроението – и поддържат цялостния баланс, като реагират на стрес, напрежение и мисли.
 • Мантра КШРАУМ: носи смелост, издръжливост, сила, защита; помага за преодоляване на нервност, страхове, фобии, раздразнителност.
 • ОМ НАМО БХАГАВАТЕ ДХАНВАНТАРАЙЕ СВАХА: този, който повтаря тази мантра с благоговение и внимание, придобива способността да вижда фините причини за болестите, да намира най-ефективните средства за изцеление и да изкоренява програмите за самоунищожение в своите пациенти. Тази мантра се препоръчва за тези, които се стремят да постигнат съвършенство в медицинската си практика.
 • ОМ ШАНТИ ШАНТИ ШАНТИ: при сърдечни аритмии, ангина пекторис, психични разстройства, невротични разстройства.
 • НИРО МУНИ СВАХА: повтаряйте тази мантра, докато докосвате болния зъб и болката ще намалее.
 • ОМ КШАХ КШАХ: за да излекувате заболявания на ушите, повтаряйте тази мантра 108 пъти дневно сутрин и вечер.
 • АИМ КЛИННЕ МАДАДРАВЕ КУЛЕ КШРАУХ: облекчава пристрастяването към алкохол и наркотици.
 • ОМ АРКАЙА НАМАХ: придава младост, свежест, гъвкавост, премахва смущения в хормоналната система, подобрява паметта, прочиства организма от интоксикации и токсини (ама) на клетъчно ниво.
 • ОМ ШРИМ ХРИМ КЛИМ АИМ КАМАЛА ВАСИНЙАИ СВАХА: дарява хармония, духовна сила и осъзнаване, проникване във възвишени истини. Премахва унинието, отчаянието и съмнението.

ГАЯТРИ МАНТРА:

Ом, бур бу вас ва
Ом, тат савитур вареням
Барго девася димани
Ди йо йо на, прачодаят

Това е универсална лечебна мантра, която може да се използва за лечение на главоболие, хронична умора, депресия, неврози. Лекува дори вирусни заболявания и настинки.

МАНТРИ И БРЕМЕННОСТ

Един от най-важните принципи на Аюрведа е, че съзнанието на детето зависи от съзнанието на родителите в момента на зачеването. Ако родителите искат детето им да има здраво тяло, развит интелект и чиста душа, те трябва да изпълнят обреда на инвестиране на семена (garbadhana sanskar) и да рецитират специални мантри. Тези мантри създават специална атмосфера в момента на зачеването, привличайки най-високите еманации и предотвратявайки влиянието на неблагоприятни сили. Майсторите на Аюрведа препоръчват на жените систематично да повтарят мантри през целия период на бременност. Това благоприятно влияе върху формирането на плода и го предпазва от разрушителни психични влияния.

Лиу Дзъ Люе или шестте изцеляващи звука

Високата вибрация и как да поддържаме честотите й