Лиу Дзъ Люе или шестте изцеляващи звука

0
3576
прочитания
Целта на шестте целебни звуци е да направи цялото тяло здраво и с по-силна аура.
Даоските майстори са установили, че всеки здрав орган има своя честота на трептене.

Понятието Шестте лечебни звука (Лиу Дзъ Люе)“ се появява за първи път в книга, наречена: „Грижа за здравето на ума и удължаване продължителността на живота“, написана от Тао Хундзи. Тези звуци се основават на традиционната китайска медицина, свързваща последователността на четирите сезона със свойствата на петте енергийни органа (черен дроб, сърце, далак, бели дробове и бъбреци). Даоските майстори са установили, че всеки здрав орган има своя честота на трептене. Когато даден орган и неговата енергия са изведени от баланс, чрез изпълняването на шестте целебни звука можем да бъде изведена прекомерната топлина от съответния орган.  

Човешкото тяло е уникална система, която реагира на звукови вибрации. Негативните звуци го унищожават, а звуците на определени честоти имат благоприятен ефект – успокояват, подобряват настроението и самочувствието, лекуват. Няколко прости звукови упражнения ще ви помогнат да премахнете негативни емоции и да поддържате физически и емоционален баланс в тялото.

Тези упражнения могат да се правят по всяко време – сутрин, за да се заредите с нова енергия, или вечер, за да се отървете от натрупания негатив и да подготвите тялото си за пълноценна почивка. Редовното им изпълнение ще ви помогне да създадете енергийна връзка с вашите органи и системи и да възстановите функциите им с помощта на звукови вибрации. Тези упражнения се препоръчват да се правят 3, 6, 9 или произволен брой пъти, кратно на три.

Лиу Дзъ Люе или шестте изцеляващи звука
Лиу Дзъ Люе или шестте изцеляващи звука според традиционната китайска медицина

1. Звук „СССС“ за белите дробове

Това упражнение ще помогне за преодоляване на страха, който се натрупва в белите дробове и ги унищожава. Звуците ще помогнат за трансформирането на страха в смелост и ще помогнат за възстановяването на белодробната тъкан.

Упражнението може да се изпълнява при настинка, астма, депресия, прочистване на белите дробове от последиците на тютюнопушенето.

Седнете на стол. Разположете краката си на ширината на раменете, поставете ръцете си на бедрата, с дланите нагоре. Вдигнете ръцете си нагоре, така че дланите ви, обърнати нагоре, да докосват върховете на пръстите ви. Трябва да погледнете нагоре. Без да стискате зъби, издишайте бавно, като кажете „ссссс“, сякаш изпускате пара. Върнете се в изходна позиция.

Можете да си представите бяло сияние или облак, който излиза от дробовете ви и ги изпълва. Повторете няколко пъти. 

2. Звук „ЧУУУУ“ за бъбреците

Това упражнение облекчава негативните ефекти от стреса, като превръща негативните емоции в нежност и щедрост.

Това упражнение помага, когато човек изпитва силен страх, умора, шум в ушите; то облекчава болките в гърба и бъбречните колики. Препоръчва се да се прави при заболявания на пикочно-половата система и репродуктивните органи.


Седнете на стол. Разположете краката си на ширината на раменете, поставете ръцете си на бедрата, дланите нагоре. Наведете се и хванете коленете си с длани. Закръглете устата си, сякаш искате да издухате. Издишайте плавно и бавно, докато казвате „чуууу“. Върнете се в изходна позиция и визуализирайте синьо сияние в бъбреците си. Съсредоточете се върху чувствата. 

3. Звук „ШШШШ“ за черния дроб

Превръща емоциите на гняв, разочарование, негодувание в доброта и прошка. Упражнението ще ви помогне да се освободите от гняв, раздразнителност, от повишено сълзене и зачервяване на очите, от горчив вкус в устата. Способства за прочистване на черния дроб.

Седнете на стол. Разположете краката си на ширината на раменете, поставете ръцете си на коленете. Повдигнете ръцете си над главата, дланите са обърнати нагоре, пръстите са преплетени. Наклонете се леко наляво и погледнете нагоре. Повдигнете към небето и, като правите бавно продължително издишване, кажете „шшшшшш“. Представете си как се отървавате от горещия гняв и негативизма. Върнете се в изходна позиция и се съсредоточете върху усещането за доброта и зелена светлина, изпълваща черния дроб. 

4. Звук „ХХААААА“ за сърцето

Помага за трансформирането на арогантността, жестокостта, омразата в чувство на любов, радост, уважение. Упражнението ще намали раздразнителността, промените в настроението, раните по езика, ще успокои сърдечния ритъм, ще облекчи възпалено гърло, ще помогне при сърдечни заболявания и безсъние.

Седнете на стол. Разположете краката си на ширината на раменете, поставете ръцете си на коленете. Повдигнете ръцете си над главата, дланите са обърнати нагоре, пръстите са преплетени. Направете лек наклон надясно и погледнете нагоре. Отворете широко устата си, издишайте силно, казвайки „хаааа“. Усетете освобождаването от излишната топлина, всички негативи и сърдечни разстройства. Върнете се към първоначалната поза и си представете червено сияние, изпълващо сърцето. Почувствайте любовта и радостта. 

5. Звук „ХУУУУУ“ за далака

Трансформира емоциите на безпокойство, самосъжаление, обсебване в чувства на баланс, справедливост, откритост. Освобождава от притеснения и тревоги, обсесии и съжаление. Това упражнение ще помогне при лошо храносмилане, гадене и дискомфорт в стомаха и далака, с чувство на тревожност или умора.

Седнете на стол. Разположете краката си на ширината на раменете, поставете ръцете си в горната част на корема, под гръдната кост вляво, така че пръстите да се допират. Поемете дълбоко въздух и в този момент задръжте дъха си, като натискате леко с длани под ребрата. Издишайте, издавайки гърлен „хууууу“, който да звучи като бухал. Върнете се към първоначалната поза и си представете далака, стомаха и панкреаса, заобиколени от жълто слънце. 

 6. Звукът „ХИИИИ“ за тройно затопляне

Това упражнение ще балансира всички нива на тялото: горно, средно и долно. То допринася за спускането на горещата енергия надолу и издигането до центъра на прохладата. Помага при стрес и безсъние.

В легнало положение по гръб произнасяйте звука „хииии“, докато издишвате бавно. За да се отпуснете, представете си голям валяк, който се търкаля по цялото ви тяло, изравнявайки всичко от краката ви до челото. Това ще помогне за балансиране на енергийния баланс. Отпуснете се напълно и се освободете от всички емоции. 

Целта на целебните звуци е да направи цялото тяло здраво и с по-силна аура. 

Три древни техники за премахване на моментното безпокойство

Ревитализация на тялото и духа чрез кръгови махове на ръцете