Три древни техники за премахване на моментното безпокойство

0
3641
прочитания
Избраните три прости изпитани във времето техники се основават на работа с тялото и дишането.
Безпокойството изтощава мозъка, изпива силата и рано или късно осакатява душата.

От стари времена са достигнали до нас много техники, практики и бързи начини за справяне с безпокойството и страха на момента. Техниките за премахване на тревогата обикновено са техники за разсейване и превключване на вниманието. Избраните три прости изпитани във времето техники се основават на работа с тялото и дишането. Могат да се прилагат по отделно или комбинирано. Лесни са за научаване и могат да се използват незабавно, но най-важното е да си ги спомните в момента на започналото притеснение.

  1. Китайска техника за премахване на безпокойството

         Активирайте точката на темето. Това може да стане чрез леко потупване с пръсти по купола или чрез леки шамари по горната част на главата с длан. В китайската традиция името на точката Bai-Hui на върха на главата се превежда като „мястото на 100 срещи“, тъй като много енергийни канали се пресичат точно в нея. Китайските лечители използват въздействието върху тази точка не само за облекчаване на емоционалния стрес, но и за премахване на шума в ушите, мигрената, както и за понижаване на кръвното налягане. Действайте по тази точка в продължение на 2-5 минути, докато възникналата в момента „аларма“ отшуми. Правете масажиращия Bai-Hui масаж 2-3 пъти на ден в продължение на 3 минути, за да енергизирате тялото си.

2. Индийска дихателна практика за тревожност

         „Ако се криете от мечка в гората, тогава шумът от дишането ви трябва да е по-тих от шумоленето на листата.“ Тази техника на тихо, леко дишане активира вашата парасимпатикова нервна система, което поражда състоянието на релаксация и почивка. Дишайте толкова леко, че да не можете да чуете дишането си. Тихо, премерено, бавно, спокойно и повърхностно. Ограничете дъха си, за да се скриете от дебнещата ви „опасна мечка“. Дишайте така от 3 до 5 минути.

3. Японска техника за намаляване на безпокойството и страха

         В японската традиция се смята, че рефлекторните зони на палеца и показалеца са отговорни за безпокойството и страха. Следователно, ако последователно стискате палеца и показалеца в юмрука на другата си ръка в продължение на 3 минути преди началото на пулсацията, тогава безпокойството и страховете ви ще отшумят. Може да използвате тази техника за премахване на моментно обзелото ви безпокойство или да я включите в ежедневните дейности и упражнения за облекчаване на хроничното безпокойство.

С метода на 12–те възела се преодоляват болести, слабости и неблагополучия