С метода на 12–те възела се преодоляват болести, слабости и неблагополучия

0
5816
прочитания
„12 възела“ е метод за самолечение и самопомощ, създаден от френския психолог Емил Куе.
Методът на 12 - те възела е уникален метод за лечение посредством самовнушение.

„12 възела“ е метод за самолечение и самопомощ, създаден от френския психолог Емил Куе.

Авторът на знаменитото утвърждение: „Ден след ден и във всичко ставам все по-добър и по-добър!“ – Емил Куе, е известен френски фармацевт, психолог и един от първите изследователи на самохипнозата. 

Според Куе въображението и мислите могат да повлияят на човешкото благосъстояние и възстановяване. Емил Куе прилага уникалния си метод с 12 – те възела в своята собствена клиника.

Психологът вярва, че силата на въображението може да направи чудеса с човешкото тяло. Здравословното състояние директно зависи от положителната или отрицателната посока на мислите, а за вдъхновяването в различните дейности са необходими добри мисли.

Куе създава система за психотерапевтична помощ, широко използвана във водещите световни клиники и до днес. Системата доказа, че самохипнозата е отличен и безопасен метод за лечение на много заболявания.

Докато работи в аптеката си, Емил Куе забелязва, че пациентите, които вярват сляпо в ефективността на лекарството, се възстановяват по-бързо и без усложнения. Доброто самочувствие стимулира организма да реагира адекватно на терапията и да се възстанови по-бързо от тежките наранявания и операции.

Куе сравнява мислите на пациента с планинска река, която спонтанно унищожава всичко по пътя си. Счита, че ако се укроти потока и се пренасочи в положителна светлина, негативните последици могат да бъдат избягвани.

Методът на 12 – те възела е уникален метод за лечение посредством самохипноза. Той помага да се заменят негативните мисли с положителни и конструктивни такива. При този метод се изхожда от идеята, че лошите очаквания се вкореняват в паметта и подсъзнанието и започват да контролират човешкото тяло, като подкопават здравето отвътре.

Как работи методът „12 – те възела“?

Емил Куе доказва, че когато лечението е стартирало или се изпълнява някаква важна задача, човек трябва да изгони от собствената си глава мисълта, че: „Нищо няма да ми помогне“ или че: „Няма да успея“. В противен случай тази настройва за неуспех обрича курса на лечение на провал. Необходима е вяра в силата на собственото си тяло, подкрепена със съответните положителни мисли.

При въпросния метод всеки самостоятелно може да състави комбинация от полезни думи, знаейки характеристиките на собственото си заболяване или слабост. Колкото по-опростен е даденият текст, толкова по-добър и по-бърз ще бъде и самият резултат, смята Куе.

Подсъзнанието на човека „предпочита“ прости словесни формули. Малките мантри от 4-5 фрази се възприемат по-лесно от подсъзнанието и се отлагат постепенно в мозъка.

Стъпки на техниката за самовнушение:

 • Повтаряйте формулата за убеждаване всяка вечер преди лягане и сутрин, преди ставане от леглото.
 • Настанете се удобно в леглото, затворете очи и бъдете тихи.
 • Изговорете думите със спокоен и уверен глас, за да чуете всяка съставена фраза.
 • Опитайте се да произнасяте текста монотонно, без да откроявате различните части от текста с различна интонация.
 • Повторете формулата 12 пъти.
 • За да не се разсейвате, Куе съветва да си направите броеница от обикновена ивица плат, въже или дебел конец. Необходимо е да завържете 12 възела, които са удобни за докосване с пръсти, докато изговаряте формулата. По този начин двигателните умения, които стимулират човешкия мозък, биват усъвършенствани. Съставеният текст от „формули“ трябва да се зарежда с добро настроение.
 • Примерни утвърждения:
 • Бързо се възстановявам и оздравявам.
 • Мога да … (да откажа алкохола, сладкото; да отслабна и т.н.).
 • Спирам да пуша, не искам да взимам цигара в ръцете си.
 • В добро здраве съм.
 • Отминава … Болката изчезва … Вече ми е много по-лесно да…и т.н.

Изговарянето на една формула отнема по-малко от минута. Самохипнозата не трябва да носи дискомфорт. Често трябва да се вмъкват словесни кодове, като: „Аз мога “, „Ще направя“, „Ще постигна“, „Ще се случи“. По време на тези утвърждения неусетно се формират полезни навици, характерът на човека става по-спокоен, а самочувствието му се подобрява.

Преодоляването на болестите, лошото настроение или неблагополучие е възможно и посредством замяна на  негативното мислене с положителен подход, в резултат на което човекът се превръща в участник и контрольор  както в лечебния процес на собственото си тяло, така и в живота си като цяло.

Дзен или как един Утихнал Ум може да генерира здраве и решения