Оплешивяването говори за емоционална липса на бащина защита

0
1975
прочитания
Оплешивяването е признак на авторитаризма на човек
Когато изпитвам множество тревоги и големи страхове, губя контакт с вътрешната си божествена сила (косата).

Косата в метафизичния свят се свързва с нашата сила и защита в живота, свързва се с емоционалната липса и защитата от бащата, както и с доказването пред него.

Главата в човешкото тяло символично е бащата („главата на семейството“) и всеки проблем с нея е конфликт, свързан пряко с бащата.

Плешивостта е пълната или частична липса на коса.

Липсата на коса в горната предна част на скалпа (лява и дясна страна) се свързва с обезценка и доказване пред бащата. Зоната на темето (върха на скалпа) се свързва с реална или символична раздяла с бащата, загуба на закрила, сигурност.

Оплешивяването е признак на авторитаризма на човек, който злоупотребява с властта си, някой, който има нужда да подчинява, такъв който налага своите гледни точки, без да зачита тези на другите и да иска да чуе мнението им. Този авторитаризъм се е появил въз основа на прекъснатата емоционална връзка с бащата, липсата на защита и подкрепа от негова страна. Авторитарният човек е този, който не се приема такъв, какъвто е; лишава се от красиви връзки и изпитва негативни емоции, обогатени с много страхове.

Цел на авторитарния тип човек трябва да бъде трансформирането в хармоничен човек, който има цялата власт, но не изпитва нужда да я прилага винаги и на всяка цена.

Вашето физическо тяло ви изпраща съобщението да се разпознаете какъв сте в действителност. Да осъзнаете, че не е нужно да налагате своите виждания и знания над другите. Приемайки факта, че сте авторитарен човек, вместо да си вярвате, че не сте, ще се научите да живеете с тази власт по един хармоничен начин. Ще се отворите към новото и ще се свържете отново с това кой сте, вместо да искате да бъдете такъв, какъвто мислите, че другите искат от вас да бъдете.

Често пъти губим косата си, когато живеем една или повече ситуации, в които напрежението е толкова голямо, че ни идва да си „оскубим косите“. Различни стресови или дори травматични преживявания могат да отключат и ускорят процеса на оплешивяване.

При жените например едно трудно и болезнено раждане с усложнения, което е пряк източник на страх, притеснения и силно безпокойство, може да доведе до загуба на коса. Същите последици могат да бъдат и при сериозен емоционален удар, тежка нежелана раздяла, голям стрес на работа или у дома, големи трудности свързани с оцеляването в материален или обезценка в интелектуален план.

Когато изпитвам множество тревоги и големи страхове, губя контакт с вътрешната си божествена сила (косата). Съгласявам се да се доверя на живота, с вярата, че всичко ще бъде за мое добро и заживявам в мир и спокойствие със себе си.

Когато сме напрегнати и живеем в страхове, се оформят тези така наречени „стоманени схващания“, които произхождат от мускулите на раменете и оттам се издигат по тила до върха на главата, понякога дори се чувстват в очите. Плешивостта при жените често започва да се увеличава след тяхното навлизане в „деловия свят на мъжете“, с всичките му стресове, напрежения и разочарования.

Косата расте от космените фоликули и когато присъства силно напрежение върху скалпа, косата се подлага на натиск, който не й позволява да диша (задушава се) и по този начин причинява падането й. Ако напрежението в скалпа се поддържа продължително време, фоликулът става толкова стегнат, че новата коса не може да излезе навън и резултатът е появата на плешивост.

Би било добре да се научим да отпускаме всички мускули на тялото и скалпа си, да релаксираме, медитираме и спим здравословно и дълбоко. Когато започнем да прилагаме дълготрайно това отпускане на скалпа си, впоследствие ще забележим възобновен растеж на косата си.

Тъй като косата и космите са допълнителна защита за кожата, загубата й е индикация, че човек чувства липса на Защита. Например, след претърпян тежък инцидент или след вземане на важно определящо решение, касаещо бъдещето на човека или важен за него кръг от хора (отговорност),  човек се чувства несигурен и незащитен, живее в множество страхове дали ще се справи сам занапред. Изпитва голяма трудност да поиска подкрепа от другите, защото авторитарният човек счита себе си за силен, можещ и горд човек, който не обича да разкрива истинското си лице, а именно, че е чувствителен и понякога безсилен.

Ако страдате от косопад, посланието е, че трябва да се свържете отново със своето същество, със своя ВИСШ АЗ и да осъзнаете, че винаги имате защитата на вашия вътрешен БОГ.

Вярата, че никой не иска да ви защити или помогне, е ваше грешно възприятие за заобикалящият ви свят, а не самата реалност. Осмелете се да признаете пред себе си, че се страхувате и в това няма нищо неестествено, тъй като всички живи същества изпитват това чувство като чист инстинкт за оцеляване.

Когато осъзнаете, че сте източник и творец на целият си личен свят, ще заживеете сигурен, спокоен, балансиран и в хармония с цялата Вселена живот.

Мисли на Учителя за косата