Японската техника на ходене Тодай и култа към стройното тяло

0
1372
прочитания
Характерно за японците е, че те са големи изобретатели на прийоми за спестяване на време. Те са автори на огромен брой лайфхакове за лекуване и трениране на тялото, костващи минимум времеви ресурс.
В Япония култът към храната е съчетан с култа към стройността на тялото, която се постига с прилагането на различни техники в ежедневието.

От древни времена до преди около 150 години почти всички японци са били обучавани да вървят в специален стил, наречен намба, при който дясната ръка и десният крак се движат напред едновременно, последвани от лявата ръка и левият крак, движени в синхрон. Макар в миналото японците умишлено да са били обучавани на този начин на ходене, сега той изглежда противоречащ на интуицията и природата, тъй като всеки човек обикновено върви като движи едновременно десния крак и лявата ръка и обратно. Тази техника за ходене е само един от многото „специалитети“ на японската култура.

         Характерно за японците е, че са големи изобретатели на прийоми за спестяване на време. Те са автори на огромен брой лайфхакове за лекуване и трениране на тялото, костващи минимум времеви ресурс.

         В Япония култът към храната е съчетан с култа към стройността на тялото, която се постига с прилагането на различни техники в ежедневието. Съгласно японския закон Metabo, касаещ хората от 40 до 74 години, талията на възрастната жена не трябва да надвишава 90 см, а талията на мъжа – 85 см, в противен случай гражданинът принудително се насочва към диетолог.

         Японската техника „Тодай“ е техника за ходене, която поддържа и укрепва здравето, счита се за най-добрата техника за отслабване чрез ходене и помага за стягане на фигурата, най-вече в областта на глутеалните мускули. Ходенето в стил „Тодай“ е метод, посредством който тялото става по-пъргаво и издръжливо, а метаболизмът се подобрява. 

         Ето и самата техника, която е онагледена на снимките:

  • Застанете прави. Целият силует трябва да е в права линия. Издърпайте корема си навътре, изправете раменете си.
  • Повдигнете таза с усилието на крака. Трябва да почувствате, че началото на движението идва точно от основата на крака. Повдигнете левия крак, изпънете го напред. Не забравяйте да стискате задните си части, докато правите това.
  • Задръжте крака си така в продължение на 6 секунди и го спуснете внимателно, като започнете от петата.
  • Сега повдигнете десния крак по същия начин: дупето трябва да се издигне заедно с крака и да се стегне.
  • Задръжте крака си във въздуха за 6 секунди, след което бавно го спуснете на земята с петата.

         Опитайте се по време на упражнението да държите гърба си изправен и да не отпускайте раменете си. Известно е, че японците вървят по този начин в продължение на 7 минути няколко пъти през деня, което е свързано с тяхната типична потребност от хармония, ред и красота.

Японски метод за изгаряне на излишни мазнини от д-р Тошики Фукуцудзи

Невидимата гимнастика за отслабване на военния лекар Воробьов