Защо според Аюрведа храненето с ръце е по-полезно?

0
2537
прочитания
Според Аюрведа храненето с ръце е по-полезно

Храненето с ръце е доста разпространен обичай в някои части на Азия, Близкия Изток и Африка.

Мистичен елемент и мощен съюзник на човешкото здраве, красота и добруване – активният въглен

Храненето с прибори се счита за удобно и хигиенично, но според древноиндийската наука за здравето – Аюрведа, храненето с ръце е по-полезно. Малко хора знаят, че този начин на хранене има плюсове за здравето, разбира се, при условие че внимателно се следват хигиенните процедури за измиване на ръцете преди и след хранене.

Добре е да се яде с ръце, защото:

Храносмилането се подобрява.

Когато се храните с ръце, тактилно усещате текстурата и температурата на храната. Това дава сигнал на мозъка, че ще ядете, а мозъкът от своя страна  подготвя стомаха, който започва да произвежда храносмилателни сокове. С този начин на хранене няма да изгорите езика си, защото знаете точно колко е гореща храната.

Приема се, че дланите ни имат специфична бактериална флора, която е добра за устата, гърлото и червата и е помагаща за храносмилането. НО! Правилото за миене на ръцете преди хранене не трябва да се забравя! Ръцете трябва да са чисти.

Обемът на храната е контролиран.

Когато ядете с ръце, вие сте принудени да обърнете внимание на това, което ядете, за разлика от механичното хранене с прибори. Това ви позволява да се отпуснете и да се съсредоточите върху една задача –процеса на хранене, което допринася за неговото спокойното, премерено протичане. Тъй като обикновено вие ядете по-бавно с ръце, това ще ви помогне да се почувствате пълноценни и след по-малка порция, ще ви предпази от преяждане и ще подобри храносмилането ви.  

Жизнената енергия е балансирана.

Според Аюрведа всеки пръст е един от петте елемента: огън, земя, небе, вода и въздух, които активират жизнената енергия на продуктите. Счита се, че пръстите ни са свързани със сърцето, третото око, слънчевия сплит, гърлото, сексуалните и кореновите чакри. Т.е. въпросната практиката пряко облагодетелства нашите чакри. Това действие обаче е изключено, ако ядете с прибори за хранене.

В повечето части на Индия (особено в селските райони) храната се сервира на листа и ако използвате вилица и лъжица върху нея, може да разлеете храната, така че е удобно да използвате ръце. Практически за индийците плоският хляб (тортила, наан, роти или чапати) служи за вилица и лъжица. Достатъчно е да откъснете парче от него и да загребете от храната (индийска супа, къри, зеленчуци или месо).

Според Аюрведа храненето с ръце придава на храната и по-добър вкус, следствие на директния контакт с нея.

Авокадото – свещено и модерно