АЮРВЕДА: 20 ПРАВИЛА ЗА ПРЕЧИСТВАНЕ НА ОРГАНИЗМА ОТ АМА (ТОКСИНИ)

0
5684
прочитания
Ayurveda for "ama" toxins

Според Аюрведа храната е това, което подкрепя живота ни, а всичко, което пречи на храносмилането, принадлежи към отровата. Ако храната, която ядем, не се усвоява, тя се превръща в отрова. Много съвременни лекарства затрудняват храносмилането и следователно също произвеждат отравяне.

         За Аюрведа основният източник на заболяване са токсините, които се произвеждат в организма чрез лошо храносмилане. Ако храната се усвоява слабо, тогава в организма се натрупват токсини, наречени ама. Ама е основният елемент, с който започват всички болести. Всъщност всички заболявания започват с неправилно храносмилане. Храната на човек се усвоява лошо, в резултат на което се натрупват токсини, разпределящи се по цялото тяло. Те отиват в един или друг слаб орган, натрупват се там и човек развива раков тумор или артрит.

Защо според Аюрведа храненето с ръце е по-полезно?

         По-долу са изброени някои от признаците за наличие на ама (токсини):

– Ако човек яде нещо и на следващата сутрин езикът му е покрит с налеп, това означава, че храната, която е ял, е лошо смилаема, което води до ама или токсини. Това е първият знак, по който можете да разпознаете дали сте яли вчера или сте приели отрова.

– Ако движението на червата на човек има много лоша миризма, тогава това също е ясен знак, че се образува ама. Ако в същото време има остатъци от неразградена храна, това също показва, че в тялото се образува ама.

– Ако човек постоянно излъчва газове – това също показва наличие на ама в тялото.

         Във връзка с храненето и доброто храносмилане са формулирани двадесет основни правила.

 22 ПРАВИЛА ЗА ХАРМОНИЧНО ХРАНЕНЕ И ХРАНОСМИЛАНЕ:

Първо правило:

Никога не яжте, ако не чувствате глад, защото в такъв случай вие нямате огън за храносмилане и всичко, което ядете, няма да се усвоява и в крайна сметка ще се превърне в отрова. Трябва да е налице някакъв вид глад.

Второ правило:

Никога не яжте, ако сте раздразнени, депресирани или ако сте много уморени след упорит труд, защото всички тези негативни емоции и умора потискат огъня на храносмилането и храната, която човек яде в това състояние, просто ще изгние в стомаха.

Трето правило:

За да се улесни усвояването на храната, човек трябва да се изкъпе преди ядене, но тъй като това не е практично, трябва поне да се измият добре лицето, ръцете и краката си. В Индия може да се видят индийци да мият краката си преди ядене, считайки че на краката се натрупва лоша енергия. Когато човек изкъпе краката си, той веднага усеща свежест. Ако човек е уморен, ако ходи дълго време, тогава първото нещо, което трябва да направи, е да измие краката си, и тогава той ще почувства облекчение.

Четвърто правило:

Трябва да ядете, обърната на изток. Избягвайте да ядете с лице на юг, защото тези, които се хранят, докато седят в тази посока, вместо да получават енергия от храната, всъщност я губят.

Пето правило:

В Аюрведа се препоръчва да се дъвче малко джинджифил преди ядене. Трябва да вземете малко джинджифил, лимонов сок и щипка сол, да ги смесите и да дъвчете преди хранене. Това освежава езика много добре и му дава възможност по-ясно да усети вкуса, а също така сигнализира на стомаха да отделя стомашен сок, което от своя страна насърчава храносмилането. Джинджифиловият аромат много добре почиства езика. 

 Шесто правило:

Не можете да говорите, докато ядете, гледате телевизия, четете, като цяло правите това, което пречи на процеса на хранене. Необходимо е  фокусиране и правилно дъвчене на храната.

Седмо правило:

Храната трябва да влияе на всичките пет сетива. Тя трябва да изглежда красива, да има добър аромат и да е приятна на вкус и допир.

Осмо, много важно правило:

След като ядете, трябва да изпиете една чаша разредено кисело мляко или мътеница. С други думи, това е киселото мляко, което се разрежда 1/1 с вода. За хората с лошо храносмилане киселото мляко трябва да се разрежда една на три: три части вода и една част кисело мляко. За тези, които имат нормално храносмилане, едно към едно и които имат силно – три към едно, тоест три части кисело мляко на една част вода. Препоръчва се изграждането на навик. Има цяла книга, която описва прекрасните ползи от мътеницата. Счита се, че тези, които редовно пият мътеница, никога не се разболяват. Всъщност само една такава мътеница е достатъчна, за да нормализира всички храносмилателни разстройства. 

Девето правило:

В никакъв случай не трябва да спите два часа след хранене. Хората с лошо храносмилане обикновено заспиват след хранене и се чувстват тежки. Ако човек заспи, цялата енергия от стомаха ще се издигне до главата и храната ще изгние, което ще доведе до отравяне на организма. Можете да се разходите или ако човек почувства много силна слабост, той може да легне от лявата си страна за около петнадесет минути, без да заспи. Ако лежи там известно време, дясната му ноздра ще работи и той ще почувства прилив на сила. Във всеки случай не можете да спите поне два часа, тъй като през първите два часа при хора с нормално храносмилане се извършва първично усвояване на храната, след което храната напуска стомаха и червата. По-нататъшното храносмилане се извършва повече или по-малко автоматично.

Десето правило:

Не се препоръчва да се яде преди изгрев и след залез слънце. Или ако по някакъв начин не сте могли да ядете през деня и трябва да ядете след залез слънце, тогава поне яжте привечер, когато слънцето току-що е залязло. Ако трябва да ядете вечер, тогава хапнете нещо леко и в никакъв случай не бъдете кисели. Пиенето на вода е разрешено.

Единадесето правило:

Трябва да има шест часа разлика между всяко хранене, защото процесът на усвояване на храната приключва за около шест часа. 

Дванадесето правило:

Трябва да бъдете много уважителни към храната и това, което е приготвено. Не можете да ядете, докато просто стоите. Това е чисто западен навик.

Тринадесето правило:

Човек не трябва да изпразва червата веднага след хранене. Казва се, че това може да стане поне три часа след хранене. С други думи, човек не трябва да яде, ако червата му не са почистени. Трябва първо да прочисти червата си и чак след това да яде.

Четиринадесето правило:

Много е важна психологическата настройка преди хранене. Атмосферата трябва да е спокойна, приятна, да свири музика, да има цветя. Ако човек е раздразнителен, трябва да се храни отделно. Но е добре да сте в компания с други хора, защото това създава празнична атмосфера и възможност да споделяте яденето с другите. 

Петнадесетото правило:

Храната трябва да е сочна, мазна, здравословна и приятна за сърцето, не трябва да бъде твърде горчива, прекалено солена, пикантна, нито прекалено суха и гореща. Човек не трябва да яде безвкусна, гнила и развалена храна. Не се препоръчва да се яде храна, състояща се от остатъци и неподходящи храни.

Шестнадесето правило:

Шримад-Бхаватам съветва човек да изяде около половината количество храна, което би искал да яде. С други думи, след хранене трябва да имате чувството, че ще изядете още толкова. Аюрведа казва, че е идеално, когато стомахът е напълнен с храна, 1/4 течност и 1/4 празен. Това осигурява добро храносмилане.

Седемнадесетото правило:

Храната трябва да се готви с любов. Това е един от много важните принципи. Готвачът действа върху храната не само физически, но и морално. Всяка храна трябва да се приготвя с любов и когато човек яде тази храна, той получава тази любов и тогава храната се усвоява по-лесно.

Осемнадесетото правило:

Казва се, че човек се счита за не по-добър от врана, ако след като получи малко храна, не я сподели между гости, стари хора и деца, а просто сам я изяде.

40 правила за правилно хранене от мъдреца- столетник Андрей Ворон

Деветнадесето правило:

Не можете да плувате веднага след хранене, това е много вредно.

Двадесето правило:

Аюрведа твърди, че ако искате да отслабнете, трябва да пиете преди хранене, ако искате да поддържате теглото си, трябва да пиете с храната, а ако искате да се „подобрите“, трябва да пиете след хранене. Студената напитка спира храносмилането. Особено ако е много студена. Затова е по-добре, ако напитката е поне топла.

Правилата за Аюрведа хранене целят да се поддържа добро храносмилане, разграждане и усвояване на веществата. Храносмилането е много важно при Аюрведа, защото то преобразува всичко, идващо отвън, и го адаптира да е полезно за организма.  Трансформациите, които храносмилателният огън Агни прави, са свързани с обмяната на веществата, подхранването на тъканите, растежа и имунитета.