Естествени начини за стимулиране на производството на стволови клетки в тялото

0
2424
прочитания
Безспорно е, че спортът, положителните емоции, дозираните слънчеви бани, пълноценният сън, балансираното хранене и духовните занимания стимулират вътрешните резерви на тялото за самолечение, самообновяване и самозащита, включително и чрез природно програмирания механизъм на генериране и запазване на неговите стволови клетки.
Micah Ofstedahl Art

КАК САМИ ДА УВЕЛИЧИМ БРОЯ НА СТВОЛОВИТЕ КЛЕТКИ В ТЯЛОТО СИ И СА ПОДОБРИМ ТЯХНОТО КАЧЕСТВО ПО ЕСТЕСТВЕН ПЪТ?

През 2006 г. носителите на Нобелова награда Kazutoshi Takahashi и Shinya Yamanak обръщат науката с главата надолу, откривайки, че кожните клетки могат да бъдат препрограмирани и да станат „индуцирани“ стволови клетки. Това отваря вратата на нова изследователска ера, свързана с използването на стволовите клетки за удължаване на живота и подобряване здравето на живия организъм.

Какво е стволова клетка?

В новородените деца циркулират много стволови клетки, но с напредване на възрастта тяхното количество и качество в тялото започва да намалява, което затруднява лечението и възстановяването му. Стареенето е свързано с прогресивно намаляване на функцията на стволовите клетки в различните тъкани и органи.

Стволовата клетка има уникалната способност да се развива в специализирани видове телесни клетки със специфични функции.  Стволовите клетки могат да бъдат използвани за заместване на увредени или изгубени поради заболяване клетки и тъкани в телата ни. Генерирането на тези клетки е естествен начин за обновяване на организма. Разположени са в цялото тяло, но се размножават по-лесно в костния мозък, мозъка и червата. На други места стволовите клетки изискват специфични условия, за да се размножават. Стволовите клетки имат две уникални свойства:

  • Могат да се делят отново и отново, за да произвеждат нови стволови клетки.
  • Докато се делят, те могат да се превърнат в други видове специализирани клетки, които изграждат тялото.

Има три основни вида стволови клетки:

  • ембрионални стволови клетки – те могат да се превърнат във всяка клетка в тялото;
  • възрастни стволови клетки (кожни, кръвни и др.) – те могат да се превръщат само в някои видове телесни клетки;
  • изкуствено индуцирани плурипотентни стволови клетки – те са направени лабораторно чрез вземане на нормални възрастни клетки и препрограмирането им, за да станат стволови клетки. Могат да се развият във всеки тип клетка, подобно на ембрионалните.

Има два основни случая на пролиферацията (увеличаване на броя) на стволови клетки: първият е, когато се имплантират стволови клетки, а вторият е да се поддържа естественото производство на стволови клетки в тялото. Простото присаждане отвън на нови или млади стволови клетки в стара среда обаче може да не доведе до желания резултат.

Методи за подобряване на качеството и количеството на стволовите клетки в човешкия организъм по естествен път:

1.  Намалете приема на захар.Метаболитните фактори са от решаващо значение за регулирането на функцията на стволовите клетки! Когато казваме захар, имаме предвид всяка храна, която бързо се усвоява и превръща в глюкоза в кръвта. Възрастните стволови клетки живеят по-дълго в клетъчна култура, където нивата на глюкозата са намалени. Високата кръвна захар намалява регенеративния потенциал на стволовите клетки. Очевидните източници на захар включват: трапезната захар, газираната напитка, десертите и плодовите сокове и т.н. По-малко очевидните захари включват рафинираните зърна в хляба, крекерите и тестените изделия. Преработените, добавени захари насърчават голямо разнообразие от хронични заболявания.  Много от плодовете въпреки съдържанието на захар, като горските плодове, противодействат на отрицателните ефекти на захарта поради високото си съдържание на фитонутриенти. Зеленият чай, аронията, коренът от джинджифил и плодовете като къпини, годжи бери, нар, боровинки и малини са активатори за стволовите клетки. Кръстоцветни зеленчуци като карфиол, броколи, къдраво зеле, зеле, бок чой, градински кресон и брюкселско зеле са едни от най-добрите храни за растеж на стволови клетки. Гъби като майтаке и шийтаке са подобрители на стволови клетки. Семената и ядките са отлични закуски, пълни с протеини и полезни мазнини. Морските дарове и мазната риба са други мощни и естествени активатори на стволови клетки за възрастни, тъй като съдържат няколко омега-3 мастни киселини, включително ейкозапентаенова киселина. Изкуствените захари действат подобно на истинската захар. В полза на стволовите клетки е диетата с нисък гликемичен индекс. 

2. Придържайте се към органична, чиста храна. Остатъци от синтетични пестициди обикновено се намират и върху храните, които ядем. Една ябълка може да съдържа 47 различни остатъци от пестициди и то след измиване, много от които са известни като вероятни канцерогени, хормонални разрушители, невротоксини, токсини за репродуктивността и др. Пестицидите могат да предизвикат преждевременно стареене на възрастните стволови клетки и да изместят пътя им към създаване на повече мастни клетки вместо сухожилни или хрущялни клетки, например.

3. Намалете калориите си (без недохранване).Дори краткосрочното ограничаване на калориите може да подобри функцията на стволовите клетки. Загубата на тегло чрез нискокалорична диета помага за увеличаване на броя на циркулиращите стволови клетки в кръвта. Стратегията, която може да бъде полезна, е периодичното гладуване, ограниченото във времето хранене или диети, имитиращи гладуване.

4. Намалете триглицеридите си.Нашата кръв съдържа система за съхранение на неизползваните въглехидрати. Тази система за съхранение е известна като нашите триглицериди или TRG. Телата ни изгарят въглехидрати за енергия и когато има твърде много запаси без изгаряне, те се съхраняват като TRG за по-късна употреба.  Измервайте триглицеридите си периодично. Можете да помислите за добавка с много висококачествено рибено масло (Омега 3), за да намалите техните нива.

5. Бъдете активни, правете упражнения и вдигайте тежести. По-възрастните животни, които са по-активни, имат по-качествени стволови клетки, които създават повече кости.  Стволовите клетки в мускулите се увеличават чрез упражнения и вдигане на големи тежести. Насочете се към 150 минутна аеробна активност на седмица и/или високоинтензивна интервална тренировка, но след консултация с опитен професионалист. Ако имате наранявания или здравословни проблеми, практикувайте леки дейности в басейн или правете ежедневни разходки. Целта е да повишите нивото на вашата активност, без да се изтощавате, така че стволовите ви клетки да са с най-високо качество от самото начало.

6. Приемайте здравословни добавки.Обичайните хранителни добавки могат да бъдат полезни както за стволовите клетки, така и за хрущяла. Те включват: витамин D3 и C, куркумин, глюкозамин, хондроитин, ресвератрол, рибено масло, L- карнозин и горчив пъпеш. Витамин С помага на нашите стволови клетки от костен мозък, като насърчава тяхната пролиферация. Витамин D3 може да намали стареенето на нашите стволови клетки, да ги направи по-здрави и да им помогне да се диференцират или да се превърнат в други видове клетки. Куркуминът е активната съставка в подправката куркума. Той е мощен антиоксидант, има силни противовъзпалителни свойства и подпомага по-доброто функциониране на мезенхимните стволови клетки. „Обръща стареенето“ поради загуба на вредни клетки в хипоталамуса. Глюкозаминът и хондроитинът също подпомагат функционирането на стволовите клетки. Ресвератролът помага на стволовите клетки да се диференцират и размножават. Можете да си набавите ресвератрол чрез здравословни храни като червено и лилаво грозде и боровинки например.

7. Прегледайте лекарствата си с рецепта и без рецепта. Има различни лекарства, отпускани с рецепта, които увреждат способността на стволовите клетки да се размножават и растат. Такива са хинолоновите антибиотици например, които се предписват за инфекции на пикочните пътища и някои ортопедични инфекции. Друг пример са нестероидните противовъзпалителни лекарства като ибупрофена, отрицателно въздействащи върху функцията на стволовите клетки. 

8. Избягвайте приема на стероиди. Въпреки че те могат да бъдат мощни противовъзпалителни средства, проблемът е, че причиняват хаос на стволовите клетки. Стероидите (перорални, локални, инхалаторни или инжекции) имат потенциал за сериозни неблагоприятни ефекти.

9. Избягвайте токсичните продукти и химикали от околната среда.

За съжаление, ние сме изложени на хиляди химикали ежедневно чрез храната, въздуха и продуктите, с които влизаме в контакт. Въпреки че дозата на всеки отделен химикал е доста ниска, кумулативната хронична експозиция оказва отрицателно въздействие върху цялостното здраве на тялото ни. Много от тези химикали нарушават ключови пътища в химията на тялото ни, тъй като се отнася до функцията на стволовите клетки, хормоните, имунната система, нервната система, образуването на рак и други. Препоръчваме да вземете внимателно решения относно закупуването на продукти за лична хигиена, като: грим, слънцезащитни продукти, почистващи продукти и т.н.

10. Намалете приема на алкохол. Алкохолът може да има дълбоко отрицателно въздействие върху функцията на стволовите клетки, затова е необходимо да се избягва или силно да се намали. Дългосрочният прием на алкохол засилва натрупването на вредни вещества, потискайки активността на стволовите клетки, а хроничното препиване променя неврогенезата поради въздействието на етанола върху пролиферацията и диференциацията на стволовите клетки.

11. Спрете да пушите или да използвате тютюн.

12. Пътувайте до места с по-висока надморска височина. Много елитни спортисти спят в среди с по-ниско съдържание на кислород, за да се възползват от това предимство. Стволовите клетки растат и остават по-жизнеспособни при ниски нива на кислород. Когато нивото на кислород е нормално, стволовите клетки се диференцират по-добре. Накратко, когато се отглеждат стволови клетки, ниският кислород е по-добър; когато се диференцират или превръщат в други тъкани, се предпочита нормалният кислород.

13. Сведете до минимум възпаленията/ възпалителните агенти в кръвния поток. Възпалението инхибира активността на стволовите клетки и намалява тяхното производство. Въздържайте се от поглъщане на възпалителни храни като преработени храни, сода и алкохол.

14. Наспивайте се добре. Липсата на сън или безсънието са много вредни за функцията на стволовите клетки в тялото. Намаляването на нощния сън до 4 часа (вместо 8) ограничава способността на стволовите клетки да мигрират с близо 50%, докато правилните 7-8 часови цикли на сън правят обратното и подновяват количествените и качествените показатели на циркулиращите стволови клетки.

15. Коремно ритмично дълбоко дишане и продължително задържане след издишане. (Вж. „Как да накараме организма сам да възпроизвежда стволови клетки“, Андрей Левшинов, 2008 г.)

16. Бременността.  Тази „тайна“ е достъпна само за жените, които могат да се възползват от клетъчната терапия без да използват инжекции, а именно чрез забременяване. По време на бременност стволовите клетки на нероденото бебе циркулират в кръвта на бъдещата майка. Това означава, че не само жената полага всички усилия да износи и роди здраво бебе, но и бебето подкрепя майка си в трудния период на бременността и укрепва тялото й преди раждането.

Днес стволовите клетки се изолират предимно от кръвта на пъпната връв, плацентата, костния мозък, мастната тъкан, менструалната кръв и пулпата на млечните зъби. С развитието на персонализираната медицина, биобанкирането на стволови клетки и човешки тъкани се развива активно. Все повече родители съхраняват стволовите клетки от кръвта от пъпната връв на новороденото си като семейна биологична здравна застраховка за случай на заболяване.

17. Увеличаване потенциала на сексуалната енергия (Вж. „Как да накараме организма сам да възпроизвежда стволови клетки“, Андрей Левшинов, 2008 г.)

Безспорно е, че спортът, положителните емоции, дозираните слънчеви бани, пълноценният сън, балансираното хранене и духовните занимания стимулират вътрешните резерви на тялото за самолечение, самообновяване и самозащита, включително и чрез природно програмирания механизъм на генериране и запазване на неговите стволови клетки.

Вашите клетки мислят – говорете с тях и ги насърчавайте (Беинса Дуно, Липтън и Гаряев)

Багрина Кларк: Заедно с Планетата, телата ви преминават през трансформация